pierogi_kluski_makaron.pdf

(350 KB) Pobierz
683915330 UNPDF
Pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką
Składniki (na 4 porcje; 1 porcja = ok. 520 kcal)
ciasto pierogowe:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju
farsz:
- 1 cebula zwykła
- 1 cebula szalotka
- 50 g pokrojonego w drobną kostkę boczku wędzonego
- 1 łyżka masła
- 150 g podsmażonego mielonego mięsa (u mnie z łopatki wieprzowej)
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 1 całe jajko
- 1 białko
- 5 cebul
683915330.001.png
Przygotowanie ciasta pierogowego:
mąkę przesiać na stolnicę i zrobić wgłębienie. Wbić 2 jajka, dodać sól, olej i wymieszać widelcem,
zbierając mąkę z brzegów do środka. Wyrobić rękoma ciasto, ewentualnie dolewając odrobinę zimnej
wody. Zawinąć w folię i odstawić na około 20 minut.
Przygotowanie farszu:
cebulę zwykłą i szalotkę obrać i drobno posiekać. Szpinak opłukać, przebrać, włożyć do osolonego
wrzątku i gotować przez około 1 minutę. Osączyć, odcisnąć i drobno posiekać.
Boczek podsmażyć z cebulą na łyżce masła. Wymieszać ze szpinakiem, mięsem, bułką, jajkiem,
majerankiem oraz natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem do smaku
Przygotowanie pierogów:
ciasto cienko rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy. Podzielić na dwie równe części. Na
jednej nałożyć w około 3-cm odstępach po 1 łyżce farszu. Miejsca wokół farszu posmarować
roztrzepanym białkiem. Przykryć drugim płatem ciasta i docisnąć miejsca między porcjami farszu.
Radełkiem wykroić kwadratowe pierożki. Gotować przez 10-15 minut w osolonym wrzątku.
Pozostałe cebule pokroić w krążki, zezłocić na oleju.
Ugotowane pierożki podawać posypane cebulką i posiekaną natką pietruszki.
Bryndzylki góralskie
Składniki (na 12 sztuk)
ciasto:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 szklanka przesianej mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- sól
nadzienie:
- 3 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 100 g startego na drobnych oczkach oscypka (zastąpiłam roladą ustrzycką)
- 200 g bryndzy
- 1 roztrzepane jajko
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, estragon, oregano)
- sól i pieprz
Przygotowanie ciasta:
ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, przepuścić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Dodać
żółtko, olej i zagnieść elastyczne ciasto, dosypując po trochu mąkę wymieszaną ze szczyptą soli.
Przygotowanie nadzienia:
obrane ziemniaki przepuścić przez maszynkę razem z bryndzą, dodać starty oscypek, jajko i posiekaną
zieleninę, doprawić do smaku.
Z wałka ciasta odciąć nożem 12 grubych plastrów. Każdy rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie i zlepić
formując owalne kluski.
Ułożyć na natłuszczonej blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec przez 20-30
minut na złoty kolor.
683915330.002.png
Knedle z serem
na knedle:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 15 dag mąki
- 1 jajko
- sól
na nadzienie:
- 500 g twarogu półtłustego
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka śmietany 22%
dodatkowo:
- śmietana 22% (użyłam 12%)
- owoce sezonowe
Ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z jajkiem, mąką i solą,
zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące, można dosypać więcej mąki. Odstawić na 20 minut.
Ser zmielić (ja przecisnęłam go przez praskę), a następnie wymieszać z żółtkiem, łyżką śmietany oraz
cynamonem i cukrem.
Ciasto rozwałkować dość grubo i wykroić z niego krążki (szklanką lub filiżanką). Można też odrywać
porcje ciasta i formować okrągłe placuszki. Na każdy krążek nałożyć porcję farszu i starannie zlepić.
Wkładać porcjami do osolonego wrzątku i gotować aż wypłyną na powierzchnię wody, a potem
jeszcze około5 minut.
Podawać polane śmietaną i posypane cukrem, z owocami.
683915330.003.png
Węgierskie knedle z białego sera
Składniki (na 3-4 porcje)
- 80 dag suchego twarogu (użyłam półtłustego)
- 8 dag masła
- 3 jajka
- 10 dag kaszy manny
- 3 dag mąki pszennej
- sól
- kwaśna śmietana 18% do polania i cukier kryształ do posypania
Twaróg zemleć i dobrze utrzeć dodając miękkie masło, jajka, mannę, mąkę oraz sól
(ucierałam krótko mikserem tak, żeby w ser dobrze wmieszać jajka, a potem wyrabiałam już
ręcznie). Formować nieduże knedle i wkładać na osolony wrzątek. Gotować aż knedle
wypłyną do góry i jeszcze chwilkę.
Podawać gorące, polane śmietaną i posypane cukrem. Można też polać je bułką tartą
zrumienioną na maśle i również posypać cukrem.
683915330.004.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin