slodkie_conieco [bułeczki, rogaliki, batoniki].pdf

(1112 KB) Pobierz
683915403 UNPDF
Batoniki z orzeszkami ziemnymi i czekoladą
Składniki:
6 łyżek płatków owsianych
100 g niesolonych orzeszków ziemnych
2 łyżki miodu
łyżeczka masła
1/2 łyżeczki zarodków pszennych
30 g czekolady
ewentualnie: kwiat soli lub sól gruboziarnista
Wykonanie:
1. Fistaszki prażymy na patelni, zdejmujemy, wrzucamy płatki, a w tym czasie orzechy
kroimy - tylko trochę, cały czas jednak pilnując i mieszając płatki. Ściągamy z patelni
płatki, a następnie na patelnię dajemy miód, zarodki i masło – czekamy, aż wszystko
się rozpuści i połączy, po czym wsypujemy pozostałe składniki – chwilę
podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu. Ta chwila jest decydująca dla jakości
batoników, trzymane na patelni zbyt krótko będą się rozpadać, zbyt długo - będą zbyt
twarde. Nie ma się jednak za bardzo czym martwić, bo tak czy inaczej będą lepsze i
zdrowsze od tych kupnych.
2. Masa się smaży, a my przygotowujemy kawałek papieru do pieczenia i kładziemy go
na np. desce do krojenia. Masę na batoniki wykładamy na papier, uklepujemy np.
szpatułką i manewrując papierem (ja robię to wykonując z niego coś w rodzaju
koperty) formujemy z masy prostokąt; ważne, by na końcu masa była przykryta. Na
prawie gotowe batoniki kładziemy coś ciężkiego i czekamy, aż zastygną, po czym
kroimy na dowolne kawałki.
3. Hartujemy czekoladę*: podgrzewamy na parze do 45 stopni, wkładamy naczynie do
wody, czekamy, aż czekolada osiągnie 25 stopni, z powrotem umieszczamy nad parą i
podgrzewamy do 32 stopni. Batoniki smarujemy czekoladą i posypujemy solą. Podana
ilość wystarcza na 8 -9 niewielkich sztuk.
Batoniki śniadaniowe
(forma 25 x 25 cm):
1 puszka skondensowanego mleka słodkiego
250 gram płatków owsianych
75 gram wiórków kokosowych
100 gram suszonej żurawiny
125 gram zmieszanych nasion (dyni, słonecznika, sezamu)
125 gram niesolonych orzechow fistaszkow (zastapilam wieksza iloscia zurawiny i nasion
oraz dodalam troche platkow migdalowych)
platki owsiane, wiorki, zurawine oraz nasiona i orzechy wymieszac razem w misce.
mleko skondensowane przelac do wiekszego garnka. podgrzac przez chwile. zdjac z
ognia. wsypac tam mieszanine z miski. wymieszac dokladnie drewniana lyzka lub
szpatula.
forme wylozyc papierem do pieczenia. przelozyc tam mase i wyrownac powierzchnie.
piec przez 1 h w 130 stopniach. wyjac z piekarnika. studzic przez 15 minut, po czym
pokroic na kwadratowe lub prostokatne batony.
683915403.001.png
 
Bułeczki z serem
Przepis jest na bułeczki z serem, ale można go wykorzystać również z innymi dodatkami,
dżemem, powidłami, nutellą, jagodami.
Składniki
0,5 kg mąki pszennej
5 dag drożdży
10 dag masła
2 jajka
około 2 szklanki mleka
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
Nadzienie
* 25 dag sera białego
* cukier waniliowy
* 1 jajko
* 3 łyżki cukru
Wykonanie
W 1 szklance ciepłego (nie gorącego) mleka rozpuścić drożdże, jajka, cukier i 3 łyżki mąki -
pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Masło roztopić, odstawić do przestudzenia. Do
dużej miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli i zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko lekko
podgrzane dodawać i wyrabiać ciasto. Jeśli jest z gęste dodać trochę mleka, jeśli za rzadkie,
mąki. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odstawało
od ręki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na nadzienie zmiksować. Ciasto nabierać dużą łyżką, lub ręką
posmarowaną tłuszczem, rozklepać na dłoni placuszek, nakładać farsz i formować okrągłą
bułeczkę, układać na blaszce do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze
180 stopni około 30 minut.
Uwaga
Bułeczki z blaszką można włożyć na noc do lodówki i upiec rano na śniadanie.
Pączki z czekoladą
Składniki (na około 45 pączków)
pączki:
- 45 g świeżych lub 21 g suszonych drożdży (robiłam ze świeżych)
- 3 łyżki drobnego cukru
- 60 ml ciepłej wody
- 250 ml ciepłego mleka
- 600 g mąki pszennej
- 3 jajka
nadzienie czekoladowe:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 ml słodkiej śmietanki 36%
Przygotowanie ciasta na pączki:
w średniej misce wymieszać drożdże, 1 łyżkę cukru, wodę oraz mleko i odstawić pod przykryciem na
10-15 minut w ciepłe miejsce, aż zacznie tworzyć się piana.
W dużej misce wymieszać mąkę, 2 łyżki cukru, jajka oraz mieszankę drożdży i mikserem z końcówką
z hakiem wyrobić składniki na jednolite ciasto. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i dalej wyrabiać
ręcznie, podsypując w razie potrzeby mąką, jeszcze przez 5 minut. Następnie ciasto przełożyć do
posmarowanej olejem miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż
ciasto podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 1 cm. Okrągłą
foremką o średnicy 5 cm wyciąć placuszki. Ułożyć je na papierze do pieczenia w takich odległościach,
683915403.002.png
 
by podczas wyrastania nie zlepiły się. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 20
minut.
Przygotowanie nadzienia czekoladowego:
śmietankę zagotować i od razu wlać do miski z połamaną na kostki czekoladą. Mieszać, aż czekolada
się rozpuści, a masa stanie się gładka i błyszcząca. Odstawić, żeby ostygła (od czasu do czasu
mieszać).
Smażenie i nadziewanie pączków:
500 ml oleju rozgrzać w rondlu, i wrzucać porcjami wyrośnięte pączki. Gdy się zarumienią, przekręcić
na drugą stronę i smażyć do zarumienienia. Po wyjęciu pączków układać je na papierowych
ręcznikach, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kiedy pączki trochę przestygną, nakłuwać je długą końcówką szprycy lub worka cukierniczego i
wstrzykiwać porcje czekoladowego nadzienia. Obtaczać w drobnym cukrze.
Najlepiej smakują kiedy są jeszcze ciepłe.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin