Pieczony schab z nadzieniem jabłkowo żurawinowym.docx

(13 KB) Pobierz

Pieczony schab z nadzieniem jabłkowo żurawinowym

 

Składniki

·         nadzienie:

·         1 szklanka cydru (lub soku jabłkowego bez cukru)

·         1/2 szklanki octu cydrowego (lub octu jabłkowego)

·         1/2 szklanki (80 g) jasnego brązowego cukru (użyłam jasnego muscovado)

·         1 duża szalotka pokrojona w drobną kostkę

·         1 1/2 szklanki suszonych jabłek pokrojonych w 1 cm kostkę

·         1/2 szklanki suszonych żurawin

·         1 łyżka startego świeżego imbiru

·         1 łyżka nasion gorczycy (jasnych)

·         1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

·         1/8 łyżeczki papryczki Espelette lub pieprzu cayenne

·         +

·         schab (1,2-1,4 kg)

·         sól

·         pieprz

·         1 czubata łyżka suszonej szałwii

Sposób przygotowania

1.      Schab rozkroić na 1,5 cm płat. Natrzeć go z obu stron solą, pieprzem i szałwią. Wszystkie składniki nadzienia włożyć do rondelka, doprowadzić do zagotowania na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować całość do czasu, aż jabłka zmiękną (około 20 minut). Odcedzić nadzienie, pozostawiając w ronelku płyn. Nadzienie wyłożyć na schab, zrolować i związać. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury do 180 stopni przez 45-60 minut. Ja piekę w rzymskim garnku (tak jak w przepisie tutaj). Garnek z mięsem wstawiam do zimnego piekarnika i dopiero wtedy włączam grzanie. Pozostały płyn po gotowaniu nadzienia ponownie podgrzać i gotować do zredukowania objętości do połowy (około 6 łyżek). Pod koniec pieczenia odkryć mięso i polać uzyskaną glazurą. Piec całość do zrumienienia (5-10 minut). Jeżeli mięso będzie podawane na ciepło, należy je przed krojeniem pozostawić do ostygnięcia na 15 minut. Jeżeli będzie podawane na zimno, trzeba je całkowicie schłodzić i wstawić do lodówki na noc.

2.      Gdzie kupić francuski cydr w Polsce nie wiem. Korzystam z resztek moich zapasów. Angielski jest do dostania w sklepach Marks & Spencer (dział z alkoholami). Równie dobrze w tym przepisie jako zamiennika cydru można użyć soku jabłkowego (bez dodatku cukru). Po przepisie na schab z nadzieniem żurawinowo jabłkowym dostałam dużo pytań o sposób rozkrawania schabu. Patrz zdjęcia. Mam nadzieję, że pomoże.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin