Bogracz.doc

(32 KB) Pobierz
Bogracz (czyli również coś z wołowiny)

Bogracz  (czyli również coś z wołowiny)

 

Składniki 

·         0,5 kg wołowiny (lub innego mięsa gulaszowego)

·         Około 5 dkg smalcu (ja daję Plantę bo ona nie m  ma cholesterolu)

·         2 duże cebule

·         5 pomidorów (może być zamiast mała puszka pomidorów w zalewie wtedy odpada obieranie pomidorów a poza tym szklarniowe pomidory nigdy nie dają tego ekstra pomidorowego smaku pomidorów wygrzanych w słońcu)

·         2 papryki (żeby danie było kolorowe to proponuję żółtą i zieloną)

·         Włoszczyzna, czyli: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek (jak ćwiartka pomarańczy) selera

·         4-5 ziemniaków

·         1 łyżka przecieru pomidorowego (jeśli daję pomidory z puszki to nie dodaję już przecieru)

·         przyprawy jak do gulaszu  tzn ja daję najczęściej oprócz soli i pieprzu czarnego, paprykę: słodka, ostrą (jeśli ktoś lubi) - czym tam aktualnie dysponuję, tymianek, majeranek, czasem cząber, ziele angielskie (2 listki) i 1 liść bobkowy (= laurowy)

 

Na kluski do bograczu:

·         10 łyżek mąki pszennej (ja daję krupczatkę)

·         6 łyżki wody

·         2 łyżki oleju

 

Albo:

·         Zamiast tych klusek wrzucam na wrzący bogacz dużą garść dobrego (+minimum 4 jajecznego)  makaronu nitki i gotuję chwilkę (można także ugotować osobno i dodawać do bogaczu już na talerzu- to koniecznie trzeba zastosować jeśli zostawiasz część na później bo makaron w wilgotnym środowisku baaaaaaaarrrrrdzo „puchnie”


wykonanie:

Pokroić mięso (małe kawałeczki ok.1 cmx 1cm) i podsmażyć na  tłuszczu  dodać pokrojone na dość drobno papryki.

Cebulę pokrojoną na piórka (nie muszą być bardzo drobne!) i zrumienić,

Połączyć oba składniki, dodać włoszczyznę pokrojoną w słupki (jak zapałki tylko nieco grubsze) , lekko podsmażyć, zalać wodą i dusić aż mięsko będzie miękkie (my lubimy bardzo miękkie więc musi to potrwać dusić do skutku! im mięsko drobniej pokrojone tym krócej to potrwa). . W trakcie uzupełniać wodę. Dodać ziemniaki (kosteczka), kluski (wcześniej ugotowane, odcedzone).

Jak już będzie miękkie to dodać pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę), przecier i przyprawy. i przecier. Gotować jeszcze jeśli pomidory z puszki to kilka minut, a jeśli świeże to ok. 10-15 minut. Uzupełniać wodą!

 

Ciasto na kluski:
Mąkę, wodę i olej wymieszać i zagnieść ciasto (tak by nie przylegało). Formować "sznurówki" grubości ok. pół centymetra a nastepnie kroić co ok. 1,5 cm. Mają wyjść malutkie podłużne kluseczki. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 min.
Kluseczkom nic się nie stanie jak sie pogotują jeszcze we wspólnym garnku ale niezbyt długo bo się rozpadną
 

Inny wariant to:
Można też zrobić tzw „lane ciasto , czyli: 1 jajko + 1 łyżka mleka +mąka (hmm ale nigdy nie mierzyłam dokładnie ile  i chyba ze 2-3 łyżki (?) taka aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego , dokładnie wymieszać i wlewać do gotującego się  bogracza np. przez lejek, widelec lub coś podobnego ciasto natychmiast się ścina w bograczu więc by były małe kawałeczki trzeba wlewać cienkim strumyczkiem i mieszać  wtedy będą nieregularnego kształtu drobne kluseczki.

 

Może też być makaron o czym pisałam już wyżej.

Smacznego.

 

1

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin