ciasto z kajmakiem asia.doc

(643 KB) Pobierz
Kruche ciasto z kajmakiem i puszystym mascarpone

Kruche ciasto z kajmakiem i puszystym mascarpone

Składniki na 4 porcje:

·                      150 g mąki

·                      30 g cukru

·                      125 g pokrojonego w kostkę masła

·                      1 łyżka wody (opcjonalnie)

·                      1/2 puszki gotowej masy kajmakowej

·                      250 g serka mascarpone

·                      300 g serka naturalnego

·                      150 g cukru pudru

·                      2 żółtka

·                      1 łyżeczka startej skórki cytrynowej (opcjonalnie)

·                      garść płatków migdałów

Etapy przygotowania

·         1

Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.

·         2

Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 25 minut, aż uzyska złoty kolor.

·         3

Sparzone żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy serek naturalny oraz mascarpone i ubijamy na wyjątkowo gładką masę. Na końcu dodajemy startą skórkę cytrynową.

·         4

Naczynie z masą owijamy w folię i umieszczamy do lodówki na 30 minut.

·         5

Kruche ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i nakładamy na powierzchnię cienką warstwę masy kajmakowej.

·         6

Następnie wyjmujemy z lodówki masę z mascarpone i nakładamy nią na warstwę kajmaku. Na końcu posypujemy prażonymi płatkami migdałów

 

 

Tort kajmakowy 

Składniki


Biszkopt:

·        

8 jajek

·         1 szklanka mąki pszennej tortowej (170 g)

·         15 dag cukru (ok. ¾ szklanki)

·         15 dag zmielonych orzechów włoskich

·         16 g cukru waniliowego domowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć, ja nie dodawałam)

·         szczypta soli

Poncz:

·         2/3 szklanki wody

·         1 laska wanilii

·         1/3 szklanki cukru lub więcej wg upodobań smakowych

·         1 kieliszek (25-50 ml) spirytusu

·         2-3 łyżki rumu

Krem:

·         500 g mocno schłodzonego serka mascarpone 

·         200 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30-36%

·         200 g schłodzonej masy kajmakowej (gotowej ze sklepu lub wcześniej przygotowanej z mleka skondensowanego)*

·         opcjonalnie 2 śmietan-fixy do zagęszczenia masy (ja nie użyłam, masa bez dodatków ubiła się na bardzo sztywno)

Dodatkowo:

·         400 g konfitury z czarnej porzeczki

Dekoracja:

·         150-200 g masy kajmakowej

·         50 g miękkiego masła

·         200 ml śmietanki kremówki

·         1-2 łyżki cukru pudru

·         200 g posiekanych migdałów lub orzechów włoskich (zamiast migdałów lub orzechów można użyć np. wiórków gorzkiej czekolady)

Przygotowanie

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Mąkę wymieszać ze zmielonymi na pył orzechami i ewentualnie proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm (ciasto prawie wylewało się z tortownicy, więc jeśli się obawiacie możecie użyć tortownicy 23-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 50 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do przestygnięcia. Po około 20-30 minutach wyjąć z piekarnika, dalej studzić w tortownicy, jeśli pojawiłaby się górka można postawić ciasto do góry nogami, wtedy się wyrówna. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krem:
Serek mascarpone ubić razem ze śmietanką kremówką na sztywno, ewentualnie dodając podczas ubijania zagęstnik. Dodać masę kajmakową i wymieszać.  Wstawić do lodówki.

Poncz:

Wodę zagotować razem z cukrem i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (również z laską wanilii). Podgotować 1-2 minuty. Nieco przestudzić, wyjąć laskę wanilii, dodać spirytus i rum. Wymieszać. Odstawić na bok.

Konfitura:

Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito. Odstawić do przestudzenia.

Całość:

Dolny blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować ½ konfitury. Nałożyć ½ kremu kajmakowego, wyrównać wierzch. Na kremie ułożyć kolejny blat ciasta i postąpić z nim tak samo jak z poprzednim biszkoptem (nasączyć, posmarować resztą konfitury, wyłożyć pozostałą część kremu, przykryć ostatnim blatem). Wierzchni blat nasączyć pozostałym ponczem.
Tort wstawić na chwile do lodówki.

Dekoracja:

Masę kajmakową utrzeć z masłem (ja pominęłam masło i udekorowałam górę samym kajmakiem). Masę wstawić na 15-20 minut do lodówki, żeby zgęstniała.
Schłodzoną masa kajmakowo-maślaną udekorować wierzch tortu wg uznania.
Kremówkę ubić na sztywno, posmarować boki tortu, udekorować je posiekanymi migdałami, orzechami lub wiórkami czekolady.


Smacznego :)

*można użyć gotowej masy lub dzień wcześniej przygotować ją samemu ze słodzonego skondensowanego mleka w puszce (mleko trzeba gotować 3 godziny, puszka musi był przez cały czas cała zanurzona w wodzie), całkowicie wystudzić

 

 

Kruche babeczki z kajmakiem Pierre Hermé



Składniki

·         130 g masła o temperaturze pokojowej

·         pół łyżeczki soli

·         35 ml mleka o temperaturze pokojowej

·         175 g mąki

·         pół łyżeczki cukru pudru

·         1 żółtko

·         mała puszka kajmaku (ja kupuję firmy Bakalland są różne smaki kokos, orzech)

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Następnie rozwałkować i wylepić nim foremki do babeczek albo tak jak ja wyciąć szklanką kółka i wylepić małe ramekiny.
Piec z obciążeniem (groch, fasola, ceramiczne kulki) ok 15 min w temp 200C po tym czasie zdejmujemy groch i dalej podpiekamy babeczki aż nabiorą złotego koloru.

Po ostudzeni wypełniamy kajmakiem i zdobimy podpieczonymi orzechami laskowymi.

Ciasto jest nieziemskie w smaku bardzo kruche, wspaniałe. Przepis pochodzi od Pierre Hermé, francuskiego cukiernika a znalazłam go na blogu Moje wypieki

.

 

Ciasto 3 bit ekkore

Składniki

Przepis

Ciasto ciemne:
6 jajek, 
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki

Ciasto kruche:
2 żółtka
250 g mąki
125 margaryny
100 g gęstej śmietany
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa karpatkowa:
2 budynie śmietankowe
0,5 l mleka
2 łyżki cukru
200 g masła

Masa śmietanowa
0,5 l śmietany kremówki (30 i więcej procent)
2 usztywniacze do śmietany (śmietanfix)
2 łyżki cukru pudru

Kajmak
puszka mleka skondensowanego słodzonego, ugotowana przez minimum 2 godziny.

Ciemne ciasto:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, następnie żółtka, na koniec pozostałe składniki. Wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części - upiec dwa spody (lub jeden i po ostygnięciu przekroić) przez jakieś 15-20 minut w temp. 165 stopni na termoobiegu (wtedy oba spody możemy upiec równocześnie) lub na podwójnych grzałkach w temp 175 stopni (każdy osobno) .

Kruche ciasto:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Upiec - 15-20 minut, temp. 180 stopni.

Masa karpatkowa:
Ugotować budynie wg instrukcji na opakowaniu w 0,5 l mleka. Po ostygnięciu zmiksować z masłem (pamiętać należy, aby masło miało temperaturę pokojową).

Ubić śmietanę z cukrem i usztywniaczami.

Przygotować ciasto:
Ciemny placek posmarować kajmakiem, przykryć kruchym ciastem. Dalej wyłożyć masę karpatkową, przykryć ciemnym plackiem. Na koniec wyłożyć bitą śmietanę. Wierzch posypać zmieloną kawą, kakaem lub potartą czekoladą.

Ciasto wstawić na noc do lodówki (minimum te 12 godzin, dobrze gdyby wytrzymało całą dobę), najlepiej z karteczką silnie trujące, nie próbować...
 

 

 

 

Mazurek z masłem orzechowym i kajmakiem

 



kruche ciasto:

2 szklanki mąki,

2 żółtka,

4 łyżki cukru pudru,

20 dag zimnego masła.

 

nadzienie:

5 łyżek serka mascarpone albo twarogu sernikowego,

5 łyżek masła z orzechów ziemnych,

5 kostek białej czekolady,

tabliczka ciemnej mlecznej czekolady,

kajmak,

solone orzeszki ziemne do dekoracji.

 

Z podanych składników zagnieć ciasto i schłodź je w lodówce przez kilka chwil. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blachę na płasko. Można zrobić dookoła ciasta ładną ramkę - na przykład formując listki, zakrętasy, kwiatki i inne ozdoby. Ciasto powinno się piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 15 minut, aż będzie miało złocisty kolor.

W tym czasie przygotuj nadzienie. Zmiksuj masło orzechowe z serkiem i roztopioną białą czekoladą. Jeśli użyjesz twarogu zamiast mascarpone, warto krem jeszcze dosłodzić cukrem pudrem.

 

Na upieczonym spodzie rozprowadź orzechowy krem. Następną warstwą będzie kajmak. Na warstwie kajmakowej poukładaj solone orzeszki, a na koniec zwieńcz wszystko esami floresami z mlecznej czekolady.

Ozdobną ramkę mazurka pomalowałyśmy z siostrą kolorowym lukrem - listki i kwiatki

 

 

 

Ciacho z masą kajmakowa siostry Anastazji


Składniki

ciasto na blaszkę o wymiarach 20/30cm

Biszkopt ciemny:
4 jajka
3/4 szkl maki
3/4 szkl cukru
niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
 

biszkopt orzechowy:
4 jajka
3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. Cukru
niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
około 5 łyżek zmielonych orzechów i 5 łyżek kawałków orzechów

Masa kajmakowa:
kostka masła
mleko skondensowane słodzone
odrobinkę alkoholu do smaku
 dodatkowo powidła ja daje z owoców leśnych (dowolnego smaku)
 

polewa

·         pół kostki margaryny,

·         5 łyżek cukru,

·         4 łyzki kakao,

·         łyżeczka żelatyny

·         2 łyżki wody ,

·         2 łyżki mleka
płatki migdałów do posypania

 

Biszkopt kakaowy:

białka oddzielić od żółtek .białka ubić na sztywno dodać cukier i żółtka  miksować dalej.

Następnie wsypywać pomału mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao (wcześniej przesiać sobie wtedy ciasto wychodzi pulchniutkie)delikatnie mieszać drewniana łyżką .Ciasto wylać do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem .piec około 20 minut w temp.180 stopni ( ja ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin