A. Morfologia
16. Wymień podstawowe typy morfologiczne (kształty) komórek bakterii. Które z nich wykazują najniższą wartość P:V (powierzchni do objętości):
17. Mikroorganizmy to organizmy małe. Najważniejszymi do określenia ich wymiarów są jednostki wyrażone w: - dla bakterii (w µm) - dla wirusów (w nm)
18. Jakie zagęszczenie (liczbę komórek) mogą osiągnąć mikroorganizmy w jednym mililitrze (gramie):
a) hodowli bulionowej
b) treści jelita grubego człowieka
c) treści żwacza przeżuwaczy
20. Błony komorkowe Eubacteria i Archaeobacteria sa różne. Różnice dotyczą:
a) liczby warstw;
b) budowy lipidów;
c) grubości.
21. Narysuj schemat ściany komórkowej bakterii Gram -. Oznacz przedstawione struktury (rysunek).
22. Elementem wspólnym ścian bakterii Gram+ i Gram - jest: a) LPS; b) peptydoglikan; c) lipid a; d) antygen O.
24. Jakie struktury komórki bakteryjnej umożliwiają jej ruch ............. Przedstaw krótką charakterystykę tych struktur:
26. Obecność fimbrii płciowych uwarunkowana jest obecnością w komórce: a) plazmidów koniugacyjnych; b) profagów; c) enzymów restrykcyjnych. 27. Endospory to struktury komórkowe charakterystyczne dla niektórych przedstawicieli rodzajów: a) Enterobacter; b) Shigella; c) Streptococus; d) Bacillus; e) Pseudomonas; f) Clostridium.
36. Od czego zależy wynik barwienia w reakcji Grama? a) grubości mureiny; b) obecności błony zewnętrznej; c) obecności LPS.
49. Wymień trzy struktury komórkowe, które zasadniczo różnią się u Eubacteria i Archaeobacteria
B. Biochemia, metabolizm 1. Degradacja związków wielkoczasteczkowych zachodzi: a) wewnątrzkomórkowo; b) zewnątrzkomórkowo; Odp. A 2. Biologiczny rozkład lignin zachodzi dzięki mikroorganizmom zdolnym do: a) wytwarzania pozakomórkowych oksygenaz; b) wytwarzania pozakomórkowych peroksydaz i H2O2; c) wytwarzania pozakomórkowych ligaz
3. Przykładem oddychania beztlenowego jest: a) dysymilacyjna redukcja siarczanów b) dysymilacyjna redukcja fosforanów c) dysymilacyjna redukcja azotanów
4. Która z wymienionych bakterii zdobywa energię wyłącznie na drodze fermentacyjnej? a) Esterichia coli b) Staphylococcus c) Clostridium
5. Wymień produkty powstałe z glukozy w wyniku fermentacji acetono- butanolowej: [butanol, etanol, kwas masłowy, CO2, izopropanol, aceton, kwas octowy]
25. Czy komórki Esterichia coli mogą dzielić się co 20 minut, jeśli replikacja chromosomu trwa 90 minut?
28. Wymień najważniejsze przenośniki elektronów w komórce: NAD, FAD, oksydaza cytochromowa, cytochrom, flawoproteiny, ubichinoc, chinony, białka żelazowo - siarkowe
29. Co niezwykłego jest w syntezie peptydów w trakcie tworzenia peptydoglikanu (mureiny)? [Część białkowa nie jest tworzona w procesie translacji tylko przez system enzymatyczny]
30. Glukoza, laktoza obecne w podłożu będą zużywane przez komórki E. Coli: a) jednocześnie b) najpierw glukoza, następnie laktoza; b) najpierw laktoza, następnie glukoza; b) tylko glukoza; b) tylko laktoza.
32. Enzymy restrykcyjne: a) niszczą obce cząsteczki DNA; b) hamują reakcje fotosyntezy; c) umożliwiają rozkład lignin.
35. Narysuj typową krzywą wzrostu populacji bakterii. Nazwij charakterystyczne fazy wzrostu? 1) zastój (adaptacja do składu nowej pożywki); 2) wzrost logarytmiczny; 3) powolny wzrost (faza stacjonarna), zwiększone gromadzenie metabolitów; 4) równowaga; 5) faza zamierania - toksyczność metabolitów lub brak składników odżywczych sprawia, że bakterie zaczynają wymierać; 6) faza zamierania logarytmicznego - j.w. tylko przyspieszona.
37. Wyjaśnij krótko na czym polega proces fosforylacji, jakimi drogami przebiega?
38. Ile cząstek ATP powstaje w wyniku rozkładu jednej cząsteczki glukozy szlakiem: a) EMP (Embdena - Meyerhofa – Parnasa) …….. b) ED (Entnera Doudoroffa) ………..
40. Proszę podać produkty: a) homofermentacji mlekowej b) heterofermentacji mlekowej
41. Substraty w metanogenezie to: a) H2 , CO2 b) octan; c) kwasy organiczne d) aminocukry.
42. Wymień grupy mikroorganizmów zdolnych do prowadzenia fotosyntezy: a) anoksygennej (beztlenowej) ......... b) oksygennej (tlenowej) ............
43. Barwniki biorące udział w procesach fotosyntezy u bakterii to: [bakteriochlorofil a,b,c,d,e; karotenoidy, beta- karoten, fikobilina, fikocyjanina, fikoerytryna, bakteriorodopsyna]
44. Wymień 3 przykłady bakterii, których chorobotwórczość wynika z produkcji toksyn .............
45. producentami pierwotnymi w ekosystemie mogą być: a) sinice, b) bakterie siarkowe, c) pałeczki jelitowe. 50. Bakteriocynami nazywamy: a) substancje wzmagające wzrost bakterii; b) substancje hamujące wzrost bakterii; c) wirusy antybakteryjne.
51. Co to jest acetoina?
55. Wyjaśnij co znaczą pojęcia: a) wektor .....
b) organizm (szczep) indykatorowy ......
C. Genetyka 6. Zmiana informacji genetycznej komórki bakteryjnej na skutek pobrania wolnych cząsteczek DNA ze środowiska to: a) transdukcja; b) kompetencja; c) transformacja; d) konwersja; e) lizogenizacja; f) symbioza.
7. Przekazywanie DNA z komórek dawcy do komórek biorcy
to ...
co warunkuje ten proces ... 8. W procesie transdukcji biorą udział: a) komórki bakteryjne różnych gatunków; b) komórki bakteryjne i wirusy bakteryjne; c) komórki bakteryjne i wolne kwasy nukleinowe. 9. Skrótem Hfr określamy ......
D. Wirusy 10. Bakteriofagi, które prowadzą do destrukcji (lizy) komórki bakteryjnej nazywamy .............
Podaj przykład ............
15. Odkrycie wirusów bakteryjnych zawdzięczamy: a) Twortowi b) Herele c) Gemalei d) Listerowi e) Weiglowi
11. Cechą charakterystyczną retrowiru...
nauka877