egzamin z mikrobiologii.doc

(71 KB) Pobierz
A

A.     Morfologia

 

 

16. Wymień podstawowe typy morfologiczne (kształty) komórek bakterii. Które z nich wykazują najniższą wartość P:V (powierzchni do objętości):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



17. Mikroorganizmy to organizmy małe. Najważniejszymi do określenia ich wymiarów są jednostki wyrażone w:
- dla bakterii (w µm)
- dla wirusów (w nm)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



18. Jakie zagęszczenie (liczbę komórek) mogą osiągnąć mikroorganizmy w jednym mililitrze (gramie):


a) hodowli bulionowej


b) treści jelita grubego człowieka


c) treści żwacza przeżuwaczy
 

 

 

 

 



20. Błony komorkowe Eubacteria i Archaeobacteria sa różne. Różnice dotyczą:


a) liczby warstw;


b) budowy lipidów;


c) grubości.

21. Narysuj schemat ściany komórkowej bakterii Gram -.
Oznacz przedstawione struktury (rysunek).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


22. Elementem wspólnym ścian bakterii Gram+ i Gram - jest:
a) LPS;
b) peptydoglikan;
c) lipid a;
d) antygen O.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

24. Jakie struktury komórki bakteryjnej umożliwiają jej ruch .............
Przedstaw krótką charakterystykę tych struktur:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


26. Obecność fimbrii płciowych uwarunkowana jest obecnością w komórce:
a) plazmidów koniugacyjnych;
b) profagów;
c) enzymów restrykcyjnych.


27. Endospory to struktury komórkowe charakterystyczne dla niektórych przedstawicieli rodzajów:
a) Enterobacter;
b) Shigella;
c) Streptococus;
d) Bacillus;
e) Pseudomonas;
f) Clostridium.
 



36. Od czego zależy wynik barwienia w reakcji Grama?
a) grubości mureiny;
b) obecności błony zewnętrznej;
c) obecności LPS.

 


49. Wymień trzy struktury komórkowe, które zasadniczo różnią się u Eubacteria i Archaeobacteria


 

 


B. Biochemia, metabolizm


1. Degradacja związków wielkoczasteczkowych zachodzi:
a) wewnątrzkomórkowo;
b) zewnątrzkomórkowo;
Odp. A


2. Biologiczny rozkład lignin zachodzi dzięki mikroorganizmom zdolnym do:
a) wytwarzania pozakomórkowych oksygenaz;
b) wytwarzania pozakomórkowych peroksydaz i H2O2;
c) wytwarzania pozakomórkowych ligaz
 

 

 

 



3. Przykładem oddychania beztlenowego jest:
a) dysymilacyjna redukcja siarczanów
b) dysymilacyjna redukcja fosforanów
c) dysymilacyjna redukcja azotanów

 

 

 

 

 


4. Która z wymienionych bakterii zdobywa energię wyłącznie na drodze fermentacyjnej?
a) Esterichia coli
b) Staphylococcus
c) Clostridium
 


5. Wymień produkty powstałe z glukozy w wyniku fermentacji acetono- butanolowej:
[butanol, etanol, kwas masłowy, CO2, izopropanol, aceton, kwas octowy]
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



25. Czy komórki Esterichia coli mogą dzielić się co 20 minut, jeśli replikacja chromosomu trwa 90 minut?

 

 

 


28. Wymień najważniejsze przenośniki elektronów w komórce:
NAD, FAD, oksydaza cytochromowa, cytochrom, flawoproteiny, ubichinoc, chinony, białka żelazowo - siarkowe

 

 

 

 

 

 

 


29. Co niezwykłego jest w syntezie peptydów w trakcie tworzenia peptydoglikanu (mureiny)?
[Część białkowa nie jest tworzona w procesie translacji tylko przez system enzymatyczny]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


30. Glukoza, laktoza obecne w podłożu będą zużywane przez komórki E. Coli:
a) jednocześnie
b) najpierw glukoza, następnie laktoza;
b) najpierw laktoza, następnie glukoza;
b) tylko glukoza;
b) tylko laktoza.
 



32. Enzymy restrykcyjne:
a) niszczą obce cząsteczki DNA;
b) hamują reakcje fotosyntezy;
c) umożliwiają rozkład lignin.
 


35. Narysuj typową krzywą wzrostu populacji bakterii. Nazwij charakterystyczne fazy wzrostu?
1) zastój (adaptacja do składu nowej pożywki);
2) wzrost logarytmiczny;
3) powolny wzrost (faza stacjonarna), zwiększone
gromadzenie metabolitów;
4) równowaga;
5) faza zamierania - toksyczność metabolitów lub brak składników odżywczych sprawia, że bakterie zaczynają wymierać;
6) faza zamierania logarytmicznego - j.w. tylko przyspieszona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


37. Wyjaśnij krótko na czym polega proces fosforylacji, jakimi drogami przebiega?


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


38. Ile cząstek ATP powstaje w wyniku rozkładu jednej cząsteczki glukozy szlakiem:
a) EMP (Embdena - Meyerhofa – Parnasa) ……..
b) ED (Entnera Doudoroffa) ………..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


40. Proszę podać produkty:
a) homofermentacji mlekowej
b) heterofermentacji mlekowej

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


41. Substraty w metanogenezie to:
a) H2 , CO2 b) octan; c) kwasy organiczne d) aminocukry.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


42. Wymień grupy mikroorganizmów zdolnych do prowadzenia fotosyntezy:
a) anoksygennej (beztlenowej) .........
b) oksygennej (tlenowej) ............

 

 

 

 

 

 

 

 

 


43. Barwniki biorące udział w procesach fotosyntezy u bakterii to:
[bakteriochlorofil a,b,c,d,e; karotenoidy, beta- karoten, fikobilina, fikocyjanina, fikoerytryna, bakteriorodopsyna]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


44. Wymień 3 przykłady bakterii, których chorobotwórczość wynika z produkcji toksyn .............
 

 

 

 

 



45. producentami pierwotnymi w ekosystemie mogą być:
a) sinice, b) bakterie siarkowe, c) pałeczki jelitowe.


50. Bakteriocynami nazywamy:
a) substancje wzmagające wzrost bakterii;
b) substancje hamujące wzrost bakterii;
c) wirusy antybakteryjne.


51. Co to jest acetoina?
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



55. Wyjaśnij co znaczą pojęcia:
a) wektor .....
 

 

 


b) organizm (szczep) indykatorowy ......



 

 

 


C. Genetyka

6. Zmiana informacji genetycznej komórki bakteryjnej na skutek pobrania wolnych cząsteczek DNA ze środowiska to:
a) transdukcja;
b) kompetencja;
c) transformacja;
d) konwersja;
e) lizogenizacja;
f) symbioza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


7. Przekazywanie DNA z komórek dawcy do komórek biorcy

to ...


co warunkuje ten proces ...

8. W procesie transdukcji biorą udział:
a) komórki bakteryjne różnych gatunków;
b) komórki bakteryjne i wirusy bakteryjne;
c) komórki bakteryjne i wolne kwasy nukleinowe.


9. Skrótem Hfr określamy ......

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


D. Wirusy

10. Bakteriofagi, które prowadzą do destrukcji (lizy) komórki bakteryjnej nazywamy .............


Podaj przykład ............
 



15. Odkrycie wirusów bakteryjnych zawdzięczamy:
a) Twortowi
b) Herele
c) Gemalei
d) Listerowi
e) Weiglowi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


11. Cechą charakterystyczną retrowiru...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin