POMIDORY NADZIEWANE ZAPIEKANE.doc

(27 KB) Pobierz

POMIDORY NADZIEWANE ZAPIEKANE
 


SKŁADNIKI:


- 6 dużych jednakowej wielkości pomidorów
- 2 jajka
- pół szklanki śmietanki kremówki
- 5 dkg startego żółtego sera
- 4 pieczarki
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- tłuszcz do posmarowania blachy
 


P R Z Y G O T O W A N I E :

Pomidory umyć, skroić wierzch, wyjąć pestki, posolić, odwrócić do góry dnem, aby ściekł sok. Pieczarki zetrzeć na jarzynowej tarce o grubszych oczkach. Jajka zmiksować z kremówką, dodać starte pieczarki i połowę sera, wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masą wypełnić pomidory i ułożyć na natłuszczonej blasze, posypać reszta sera, wstawić na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 190 st.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin