Delicje daktyloweCzas przygotow. 15 min.1 garsc migdalow,1 garsc daktyli,1 garsc suszonych fig,1 garsc orzechow,1 kisc winogron,1 jablko,50 g cukru pudru,1 lyzeczka cynamonu.1. Migdaly zalac wrzatkiem, przestudzic i zdjac z nich brazowa skorke.2. Rozgniesc daktyle i zmiksowac razem z orzechami, migdalami i figami.3. Z winogron wycisnac sok. Jablko obrac ze skory i zetrzec na drobnej tarce.4. Wymieszac dokladnie suche owoce z sokiem i utartym jablkiem.5. Dodac cukier puder i cynamon. Wymieszac wszystko w mikserze. Uformowac kulkiwielkosci orzecha wloskiego.6. Podawac z migdalami do kawy lub herbaty.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 92.
bb.malutkii