Kiełbasa gruba jałowcowa.pdf
(
212 KB
)
Pobierz
347051134 UNPDF
Kiełbasa gruba jałowcowa:
mięso typu szynkowego może być karkowa, itd. ok 4kg
słoninka
jałowiec
sol peklowa i zwykła
czosnek 1 główka
pieprz czarny grubo mielony (ja lubię dużo ;) ok pól paczki)
Drobniejsze kawałki mięsa mielone na siatce 4mm, większe,
szynkowe krojone na kawałki ok 2-3cm, słonina krojona na kawałki ok 1cm. Możemy
trochę przemielić na sitku 4mm. Dodajemy sól peklową jakieś 2 łyżki i zwykłej soli do
smaku, zmiażdżony czosnek, pieprz i rozgniecione ziarna jałowca (pół paczki, im więcej
tym bardziej mocniejszy smak). Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w chłodne miejsce na
1 dzień. Następnie napełniamy osłonki białkowe 55 mm, związujemy na kawałki ok 15 cm
i wędzimy do 4-5 godzin.
Autor: Tier
Plik z chomika:
maniek2241
Inne pliki z tego folderu:
Biała kiełbasa z jabłkami.JPG
(2407 KB)
Biała kiełbasa z serem.jpg
(767 KB)
Biała kiełbasa pieczona.jpg
(303 KB)
Biała kiełbasa w czerwonym winie.jpg
(191 KB)
Biała kiełbasa pieczona.jpg
(41 KB)
Inne foldery tego chomika:
!Domowy wyrób wędlin - Tadeusz Kłosowski
Balerony
Boczek
Kiełbasa
Kiełbasy
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin