Nalewka z czarnych porzeczek
Składniki:
1 kg opłukanych i obranych z szypułek czarnych porzeczek
1 l czystej wódki 45-procentowej
(nalewka słodka) 1 kg cukru
(półwytrawna) 75 dag
(nalewka wytrawna) 30 dag
Owoce wrzucić do ciemnego naczynia, zalać wódką odstawić na 6 tygodni w zaciemnione miejsce. Alkohol zlać do butelek i szczelnie zakręcić, a do porzeczek wsypać cukier, zamieszać i ponownie odstawić na 6 tygodni (wstrząsać gąsiorkiem co 2-3 dni). Powstały syrop zlać i połączyć z wyciągiem alkoholowym. Owoce można przepłukać alkoholem i wodą (pół szklanki wódki, pół szklanki wody). Po 3 tygodniach przecedzić nalewkę przez sączek lub gazę. Nalewka wytrąca stałe cząstki jeszcze przez pół roku, dlatego przed właściwym "odpoczynkiem" trzeba ją ponownie zlać.
JA-JESTEM