Nalewka z czarnych porzeczek.rtf

(3 KB) Pobierz
Nalewka z czarnych porzeczekNalewka z czarnych porzeczek

Nalewka z czarnych porzeczek

     

Składniki:

1 kg opłukanych i obranych z szypułek czarnych porzeczek

1 l czystej wódki 45-procentowej

(nalewka słodka)   1 kg cukru

(półwytrawna)      75 dag

(nalewka wytrawna) 30 dag

 

Owoce wrzucić do ciemnego naczynia, zalać wódką odstawić na 6 tygodni w zaciemnione miejsce. Alkohol zlać do butelek i szczelnie zakręcić, a do porzeczek wsypać cukier, zamieszać i ponownie odstawić na 6 tygodni (wstrząsać gąsiorkiem co 2-3 dni). Powstały syrop zlać i połączyć z wyciągiem alkoholowym. Owoce można przepłukać alkoholem i wodą (pół szklanki wódki, pół szklanki wody). Po 3 tygodniach przecedzić nalewkę przez sączek lub gazę. Nalewka wytrąca stałe cząstki jeszcze przez pół roku, dlatego przed właściwym "odpoczynkiem" trzeba ją ponownie zlać.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin