Oznaczanie strawności
• Analiza weendeńska – surowe składniki
pokarmowe w paszy
• Zwierzęta wykorzystują jedynie te
składniki, które ulegają strawieniu
i wchłonięciu w przewodzie pokarmowym
Definicja strawności-
• różnica między ilością składnika
pokarmowego pobranego w paszy a
ilością składnika pokarmowego
wydalonego w kale (P – W=S)
• P - pobrane
• W – wydalone
• S – strawione
• Współczynnik strawności =
stosunek ilości składników strawionych do
składników pobranych
• WS [%] = S/P
Współczynnik strawności
[WS] – cel oznaczania
• Określa jaka ilość składnika
pokarmowego pobranego w paszy
zostaje wykorzystana /strawiona/
przez zwierzę np. 75% białka ogólnego
– pozostałe 25% ?!
• WS oznaczamy dla suchej masy i
składników organicznych
Czynniki wpływające na
strawność ze strony:
• PASZY
• skład (zaw. skł. pok.
np. włókna) i forma
• skład botaniczny
• termin zbioru
• struktura (np.
granulowanie)
METODA KLASYCZNA:
• WS = P-W/P
• Należy znać ilość i skład paszy
pobranej oraz ilość i skład wydalonego
kału
• Białko pobrane w paszy: Białko wydalone w
kale:
• 100 g ------ 16 g 100 g ------ 5,8g
• 2000 g ----- x g 1600 g ----- x g
• X= 320g x = 93 g
• WS= (P-W)/P *100
• WS = (320-93)/320*100 WS= 70,9%
METODA WSKAŹNIKOWA
• Dodanie do paszy, której strawność chcemy
oznaczyć, jakiejś substancji całkowicie
niestrawnej, która przechodzi przez
przewód pokarmowy w formie niezmienionej
• W stosunku do tych substancji =
WSKAŹNIKÓW wyraża się zawartość
składników pokarmowych w paszy i w kale
Metody oznaczania
strawności u przeżuwaczy• Batch culture• Rusitec
• Daisy• In sacco
Metody oznaczania wartości
odżywczej białka:
1) Biologiczne –polegają na określeniu w doświadczeniu
na zwierzętach rosnących ilości białka paszy
wykorzystanej przez organizm do budowy tkanek i
do wyrównania ubytku białka powstającego w wyniku
przemian metabolicznych:
a) Bilansowe b) Wzrostowe c) Ubojowe
d) Mikrobiologiczne – do oceny przyswajalności poszczególnych
aminokwasów (metioniny, tryptofanu, lizyny); tempo wzrostu
i namnażanie drobnoustrojów na pożywce zawierającej
badane białko w stosunku do kontroli- laboratoriumMetody oznaczania wartości
odżywczej białka cd :
2) Chemiczne- oznaczenie wartości
odżywczej – określenie zawartości
aminokwasów egzogennych w
badanym białku paszy i porównaniu
każdego z nich do ilości tego
samego aminokwasu w białku jaja
kurzego lub w białku mleka (wzorce)
a) wskaźnik aminokwasu
ograniczającego (Chemical Score)
b) wskaźnik aminokwasów
Metody bilansoweWartość biologiczna białka
(WBB) :
• jest to procentowa ilość azotu
zatrzymanego w organizmie zwierzęcia w
stosunku do azotu wchłoniętego
(strawionego)
mrozek2002