Bez tytułu 12.odt

(15 KB) Pobierz

Oznaczanie strawności

Analiza weendeńska – surowe składniki

pokarmowe w paszy

• Zwierzęta wykorzystują jedynie te

składniki, które ulegają strawieniu

i wchłonięciu w przewodzie pokarmowym

Definicja strawności-

• różnica między ilością składnika

pokarmowego pobranego w paszy a

ilością składnika pokarmowego

wydalonego w kale (P – W=S)

• P - pobrane

• W – wydalone

• S – strawione

Współczynnik strawności =

stosunek ilości składników strawionych do

składników pobranych

• WS [%] = S/P

Współczynnik strawności

[WS] – cel oznaczania

• Określa jaka ilość składnika

pokarmowego pobranego w paszy

zostaje wykorzystana /strawiona/

przez zwierzę np. 75% białka ogólnego

– pozostałe 25% ?!

• WS oznaczamy dla suchej masy i

składników organicznych

Czynniki wpływające na

strawność ze strony:

PASZY

• skład (zaw. skł. pok.

np. włókna) i forma

• skład botaniczny

• termin zbioru

• struktura (np.

granulowanie)

METODA KLASYCZNA:

• WS = P-W/P

• Należy znać ilość i skład paszy

pobranej oraz ilość i skład wydalonego

kału

• Białko pobrane w paszy: Białko wydalone w

kale:

• 100 g ------ 16 g 100 g ------ 5,8g

• 2000 g ----- x g 1600 g ----- x g

• X= 320g x = 93 g

• WS= (P-W)/P *100

• WS = (320-93)/320*100 WS= 70,9%

METODA WSKAŹNIKOWA

• Dodanie do paszy, której strawność chcemy

oznaczyć, jakiejś substancji całkowicie

niestrawnej, która przechodzi przez

przewód pokarmowy w formie niezmienionej

• W stosunku do tych substancji =

WSKAŹNIKÓW wyraża się zawartość

składników pokarmowych w paszy i w kale

Metody oznaczania

strawności u przeżuwaczy• Batch culture• Rusitec

• Daisy• In sacco

Metody oznaczania wartości

odżywczej białka:

1) Biologiczne –polegają na określeniu w doświadczeniu

na zwierzętach rosnących ilości białka paszy

wykorzystanej przez organizm do budowy tkanek i

do wyrównania ubytku białka powstającego w wyniku

przemian metabolicznych:

a) Bilansowe b) Wzrostowe c) Ubojowe

d) Mikrobiologiczne – do oceny przyswajalności poszczególnych

aminokwasów (metioniny, tryptofanu, lizyny); tempo wzrostu

i namnażanie drobnoustrojów na pożywce zawierającej

badane białko w stosunku do kontroli- laboratoriumMetody oznaczania wartości

odżywczej białka cd :

2) Chemiczne- oznaczenie wartości

odżywczej – określenie zawartości

aminokwasów egzogennych w

badanym białku paszy i porównaniu

każdego z nich do ilości tego

samego aminokwasu w białku jaja

kurzego lub w białku mleka (wzorce)

a) wskaźnik aminokwasu

ograniczającego (Chemical Score)

b) wskaźnik aminokwasów

Metody bilansoweWartość biologiczna białka

(WBB) :

• jest to procentowa ilość azotu

zatrzymanego w organizmie zwierzęcia w

stosunku do azotu wchłoniętego

(strawionego)

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin