ciacho orzechowo-kawowo-kajmakowe.docx

(13 KB) Pobierz

ciacho orzechowo-kawowo-kajmakowe

 

Składniki

składniki na brytwankę 20/30 cm:

biszkopt różowy:
-5 jajek
-3/4 szkl.cukru
-pół szkl maki
-kisiel żurawinowy ( całe opakowanie)
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia

biszkopt kawowo-orzechowy:
-5 jajek
-3/4 szkl.cukru
-pół szkl. maki
-6 łyżek zmielonych ozrechów włoskich
-6 łyżek pokrojonych orzechów włoskich
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka kawy rozpuszczalnej
-łyżeczka wody( do rozpuszczenia kawy)

masa kajmakowa:
-puszka mleka skondensowanego słodzonego o pojemności 370 g
-250 gram masełka
-pół tabliczki gorzkiej czekolady( 50 gram)
-pół kieliszka spirytusu

dodatkowo:
-dżem dowolnego smaku ja użyłam z owoców leśnych

biszkopt różowy:białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywno po czym dodac cukier i żółtka nadal ubijać .Następnie dodac przesianą mąke z proszkiem do pieczenia i kisiel delikatnie wymięszac drewnianą łyżką .Ciasto przelać do brytwanki wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 15-20 minut w temp.180 stopni.Biszkopt po wystudzeniu przekroić na pół.
biszkopt kawowo-orzechowy:białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywno po czym dodac cukier i żółtka nadal ubijać .Następnie dodać przesianą mąke z proszkiem do pieczenia ,pokrojone i zmielone orzechy i delikatnie wymięszac drewnianą łyżką .Na końcu dodać kawę rozpuszczona w gorącej wodzie ( ostudzoną )i znów wymięszac aby kawa sie połączyła z ciastem.Ciasto przelać do brytwanki wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 15-20 minut w temp.180 stopni.
Biszkopt po wystudzeniu przekroić na pół.
masa kajmakowa:puszkę z mlekiem umieścic w garnku z wodą i gotowac około 2-2.5 godziny po czym ostudzić ( najlepiej ugotowac dzień wcześniej).Miękkie masełko zmiksować następnie dodać mleko skondensowane i rozpuszczoną gorzką czekoladę (czekoladę lekko ostudzić poniewarz jak dodamy ciepłą to wtedy masa zrobi sie wodnista .Pod wpływem ciepłej czekolady masełko sie roztopi) Wszystko dobrze zmiksować i na końcu dolewać po troszku alkoholu miksując na małych obrotach aby masa sie nie zważyła.

przełozenie ciasta:
-1 część baltu kawowo-orzechowego
-cieńka warstwa dżemu
-masa kajmakowa
-1 częśc baltu różowego
-masa kajmakowa
-druga część blatu kawowo-orzechowego
-cieńka warstwa dżemu
-masa kajmakowa
-druga część blatu różowego

Wierzch polać polewą czekoladową ( można zrobić równierz troszkę różówego lukru i na polewie zrobić szlaczek)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin