ciacho orzechowo-kawowo-kajmakowe
Składniki
składniki na brytwankę 20/30 cm:biszkopt różowy:-5 jajek-3/4 szkl.cukru-pół szkl maki-kisiel żurawinowy ( całe opakowanie)-płaska łyżeczka proszku do pieczeniabiszkopt kawowo-orzechowy:-5 jajek-3/4 szkl.cukru-pół szkl. maki-6 łyżek zmielonych ozrechów włoskich-6 łyżek pokrojonych orzechów włoskich-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-łyżeczka kawy rozpuszczalnej-łyżeczka wody( do rozpuszczenia kawy)masa kajmakowa:-puszka mleka skondensowanego słodzonego o pojemności 370 g-250 gram masełka-pół tabliczki gorzkiej czekolady( 50 gram)-pół kieliszka spirytusu dodatkowo:-dżem dowolnego smaku ja użyłam z owoców leśnych
biszkopt różowy:białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywno po czym dodac cukier i żółtka nadal ubijać .Następnie dodac przesianą mąke z proszkiem do pieczenia i kisiel delikatnie wymięszac drewnianą łyżką .Ciasto przelać do brytwanki wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 15-20 minut w temp.180 stopni.Biszkopt po wystudzeniu przekroić na pół.biszkopt kawowo-orzechowy:białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywno po czym dodac cukier i żółtka nadal ubijać .Następnie dodać przesianą mąke z proszkiem do pieczenia ,pokrojone i zmielone orzechy i delikatnie wymięszac drewnianą łyżką .Na końcu dodać kawę rozpuszczona w gorącej wodzie ( ostudzoną )i znów wymięszac aby kawa sie połączyła z ciastem.Ciasto przelać do brytwanki wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 15-20 minut w temp.180 stopni.Biszkopt po wystudzeniu przekroić na pół.masa kajmakowa:puszkę z mlekiem umieścic w garnku z wodą i gotowac około 2-2.5 godziny po czym ostudzić ( najlepiej ugotowac dzień wcześniej).Miękkie masełko zmiksować następnie dodać mleko skondensowane i rozpuszczoną gorzką czekoladę (czekoladę lekko ostudzić poniewarz jak dodamy ciepłą to wtedy masa zrobi sie wodnista .Pod wpływem ciepłej czekolady masełko sie roztopi) Wszystko dobrze zmiksować i na końcu dolewać po troszku alkoholu miksując na małych obrotach aby masa sie nie zważyła.przełozenie ciasta:-1 część baltu kawowo-orzechowego-cieńka warstwa dżemu -masa kajmakowa-1 częśc baltu różowego-masa kajmakowa -druga część blatu kawowo-orzechowego-cieńka warstwa dżemu-masa kajmakowa-druga część blatu różowegoWierzch polać polewą czekoladową ( można zrobić równierz troszkę różówego lukru i na polewie zrobić szlaczek)
skaja67