Ciasto orzechowo - karmelowe
Składniki
Ciasto biszkoptowe:- 6 jajek- 3 łyżki wody- 3 łyżki oleju- 1/2 szkl.* mąki pszennej + 2 łyżki (kopiaste)- 1/2 szkl.* mąki ziemniaczanej- 1 szkl.* cukru- 1 łyżeczka proszku do pieczenia* szklanka o pojemności 250 mlMasa orzechowa:- 15 dag masła- 3/4 szklanki kaszy manny - 20 dag cukru pudru- 3/4 szkl. wódki- 20 dag drobno zmielonych orzechów włoskichMasa karmelowa:- 1 puszka gotowej masy krówkowej- 100 g masłaPoza tym:- dżem z czarnej porzeczki- polewa czekoladowa.
Ciasto biszkoptowe:Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać wodę i cukier, ubić na lśniącą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i olej. Dodać obie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.Piec w temp. 180 st. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłóż na połowę.(Blaszka mierzona u spodu ma 38 X 23 cm)Masa orzechowa:Do miski wsypać zmielone orzechy, kaszę mannę, cukier puder. Masło stopić i gorącym zalać sypkie produkty. Wymieszać. Dodać wódkę, ponownie wymieszać. Odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc).Masa karmelowa:Gotową masę krówkową utrzeć z miękkim masłem.Biszkopt posmarować dżemem porzeczkowym. Na dżem wyłożyć masę karmelową, równo rozsmarować. Na karmel nałożyć drugi biszkopt, nastęnie masa orzechowa. Wierzch ozdobić dowolną polewą.
skaja67