Ciasto orzechowo - karmelowe.docx

(12 KB) Pobierz

Ciasto orzechowo - karmelowe

 

Składniki

Ciasto biszkoptowe:

- 6 jajek
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szkl.* mąki pszennej + 2 łyżki (kopiaste)
- 1/2 szkl.* mąki ziemniaczanej
- 1 szkl.* cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* szklanka o pojemności 250 ml

Masa orzechowa:

- 15 dag masła
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 20 dag cukru pudru
- 3/4 szkl. wódki
- 20 dag drobno zmielonych orzechów włoskich

Masa karmelowa:

- 1 puszka gotowej masy krówkowej
- 100 g masła

Poza tym:

- dżem z czarnej porzeczki
- polewa czekoladowa.

Ciasto biszkoptowe:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać wodę i cukier, ubić na lśniącą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i olej. Dodać obie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Piec w temp. 180 st. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłóż na połowę.
(Blaszka mierzona u spodu ma 38 X 23 cm)

Masa orzechowa:

Do miski wsypać zmielone orzechy, kaszę mannę, cukier puder. Masło stopić i gorącym zalać sypkie produkty. Wymieszać. Dodać wódkę, ponownie wymieszać. Odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Masa karmelowa:

Gotową masę krówkową utrzeć z miękkim masłem.

Biszkopt posmarować dżemem porzeczkowym. Na dżem wyłożyć masę karmelową, równo rozsmarować. Na karmel nałożyć drugi biszkopt, nastęnie masa orzechowa. Wierzch ozdobić dowolną polewą.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin