SAŁATKI Z KURCZAKIEM I CZOSNKIEM.doc

(38 KB) Pobierz
SAŁATKA Z KURCZAKIEM

SAŁATKA Z KURCZAKIEM

Składniki:
- 2 sztuki fileta z kurczaka,
- 1 puszka ananasa,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 szklanka ugotowanego ryżu,
- 2-3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego,
- 3 łyżeczki curry
- sól i pieprz.

Jak przyrządzić?
Kurczaka pokrój na paseczki i usmaż na minimalnej ilości oliwy z oliwek na patelni (lub w ogóle bez tłuszczu jeśli masz patelnię teflonową) z odrobiną soli i 1 łyżeczką curry.
Ugotowany ryż, osączoną kukurydzę i pokrojonego w kawałki ananasa wrzuć do miski. Dodaj do tego usmażonego, wystudzonego kurczaka. Majonez lub jogurt naturalny wymieszaj dobrze w szklance z solą, pieprzem i pozostałymi 2 łyżeczkami curry. Dodaj sos do składników i dokładnie wymieszaj.

Jak podawać?
Przed podaniem schłodź sałatkę przynajmniej godzinę w lodówce (aby się trochę „przeżarła”)

Uwagi
Jeśli chcesz aby sałatka była jeszcze lżejsza możesz do niej dodać kilka łodyg selera naciowego, pokrojonego w plasterki.

 

  Sałatki

  Ryżowa sałatka z dynią

Składniki:
- kawałek dyni
- 1,5 szklanki ugotowanego na sypko długoziarnistego ryżu
- 5 dag rodzynek
- kilka śliwek, mogą być suszone
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka oleju z pestek dyni

Sposób przyrządzenia:
Dynię dokładnie umyj, obierz, pokrój w kostkę. Rodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie i osącz;
śliwki umyj, wyjmij pestki, a suszone opłucz, namocz, osącz i pokrój na kawałki.
Ugotowany na sypko ryż wymieszaj z rodzynkami, śliwkami i kawałkami dyni, przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i olejem.

Sposób podania:
Sałatkę najatrakcyjniej podasz w wydrążonej dyni.
 

 

 

 

 

 

 

Z czosnkową nutą - mniam!

Nie masz czasu, a masz ochotę na wyjątkową, zupełnie inną niż zwykle sałatkę? Wypróbuj mój przepis - efekt murowany, a wykonanie - BANALNE!!

Składniki:
- 1 puszka fasoli czerwonej,
- 1 puszka cebulki konserwowej,
- 1 słoik selera tartego,
- 20 dag sera żółtego,
- ząbek czosnku,
- 2-3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz.

Jak przyrządzić?
Fasolę i cebulkę i seler osącz z zalewy, ser żółty pokrój w kostkę, do majonezu dodaj zduszony ząbek czosnku i wszystko dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku - i gotowe! 

Jak podawać?
Przed podaniem schłodź sałatkę w lodówce.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin