Śledzie po ropczycku.
Początek formularza
Składniki: 5 śledzi, 5 średnich marchwi, 3 średnie cebule, 25 dag oleju słonecznikowego, 1 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, kilka ziarenek czarnego pieprzu, sok z cytryny sól Sposób wykonania: Wymoczone śledzie oczyścić, zdjąć z nich filety. Skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 1 godz. Marchew i cebulę pokroić w słupki. Do połowy rozgrzanego oleju dodać warzywa, ziarna pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy. Dusić na małym ogniu ok 12 min. Przyprawić do smaku solą i odrobiną cukru. Dodać resztę oleju, wystudzić. W słoju ułożyć warstwami śledzie i warzywa. Ostatnia warstwa to warzywa. Zalać olejem od duszenia warzyw. Przełożyć w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na min. 2 dni. Podawać z białym pieczywem
Waldukx