Zupa krem z pomidorów z bazylią
Początek formularza
Składniki: • 3 kg pomidorów • 4 cebule • 4 ziemniaki • 3 szklanki bulionu drobiowego • 3/4 szklanki gęstej śmietany • 4 łyżki oliwy • sól • 3 łyżki bazylii • 1/4 łyżki pieprzu Sposób wykonania: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na cząstki. Cebule drobno posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i ziemniaki na jasnozłoty kolor. Następnie wlać rosół i gotować około 10 minut. Dodać pomidory, sól, pieprz, 2 łyżki bazylii i gotować kolejne 20 minut. Zupę zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. Śmietanę ubić mikserem i wymieszać z resztą bazylii. Każdą porcję zupy dekorować łyżką ubitej śmietany. Podawać z grzankami lub pieczywem.
Waldukx