CIASTA i Desery1.doc

(151 KB) Pobierz
CIASTO Z CYTRUSOWYM NADZIENIEM

Witam na stronie grupującej

przepisy wegetariańskie!

 

Celem witryny WegeKucharz jest udostępnienie jak największemu gronu osób przepisów potraw wegetariańskich. Mam nadzieję, że każdy znajdzie na niniejszej stronie coś dla siebie, niezależnie od diety jak± preferuje. Chciałbym jednocześnie zaznaczyć, iż celem witryny WegeKucharz nie jest udzielanie informacji o diecie bezmięsnej, lecz zebranie w jednym miejscu przepisów wegetariańskich do których zainteresowani mieliby szybki dostęp. Osoby które chciałyby uzyskać informacje o diecie jarskiej proszone s± o dokonanie teleportu do elektronicznych publikacji poświęconych szeroko rozumianemu wegetarianizmowi.

Zamieszczone przepisy pochodzą z różnych źródeł. Niektóre wyszperałem w czasopismach, inne znalazłem w książkach kucharskich, lub zasłyszałem od osób trzecich, wszystkie jednak maj± za zadanie służyć ludziom w celu urozmaicenia ich diety. Mam nadzieję, że WegeKucharz ułatwi wielu osobom prowadzenie kuchni domowej zgodnie z zasadą jemy po to aby żyć, wybierając mniejsze zło.

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego.

Wojciech Ugrewicz

BATONY Z GRANOLI I MUESSLI

Składniki:

7 szkl. płatków owsianych,

1/2 szkl. mąki,

1 szkl. brązowego cukru,

2/3 szkl. nasion sezamu,

1/2 szkl. wiórek kokosowych

Wykonanie:
Składniki dobrze wymieszać w dużej misce. Przygotować następującą miksturę:

3/4 szk. wiórek kokosowych,

3/4 szk. gorącej wody

Dobrze zmiksować i dod

1/4 szk. oleju,

1/2 szk. miodu,

1,5 łyżeczki soli

Jeszcze raz zmiksować i dodać do suchych składników, dobrze wymieszać. Włożyć na płaską blachę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem, ugniatając rękami tak, aby całość była grubości około 1 centymetra. Nożem pokroić delikatnie na kawałki. Piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po ostygnięciu pokroić nadając kształt batonów.

 

BUDYŃ JABŁKOWO-RYŻOWY

Składniki:
1/2 szkl. suchego ryżu (najlepiej brązowego),
2 szkl. soku jabłkowego,
1/8 łyżeczki soli,
1 łyżeczka oleju,
2 łyżki rodzynek,
1,5 szkl. pokrojonych w kostkę jabłek,
2 łyżki miodu,
orzeszki ziemne

Wykonanie:
Ryż, sok jabłkowy, sól, olej, rodzynki wymieszać dokładnie, przykryć i gotować na małym ogniu przez 40 minut. Dodać jabłka i miód i gotować jeszcze przez 10 minut. Przybrać orzeszkami i podawać.

 

 

CIASTO Z CYTRUSOWYM NADZIENIEM

 

Składniki:
Kruche ciasto:
30 dag mąki,
20 dag masła,
10 dag cukru,
margaryna do wysmarowania formy,
1 żółtko
Nadzienie:
2 kwaśne jabłka,
1 cytryna,
1 pomarańcza,
3 łyżki cukru
1/2 szklanki rodzynek,
3/4 szklanki mocnej gorzkiej herbaty,
1 białko

Wykonanie:
Miękkie masło siekamy z mąką, dodajemy szczyptę soli, nieco wody i żółtko. Wyrabiamy dokładnie na tłuste gładkie ciasto. Jeśli jest za tłuste i za bardzo się klei, dodajemy nieco mąki. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Wysmarowaną margaryną okrągłą formę (26 cm) wykładamy rozwałkowanym na grubość 4-5 mm ciastem. Można też z zimnego ciasta nożem odkrawać grubsze płaty i wykładać nimi formę, rozpłaszczając i dociskając palcami. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 150 stopni C i wstawiamy ciasto na 15 - 20 minut. Powinno się upiec, ale nie przepiec. Rodzynki zalewamy na 20 minut herbatą. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, prażymy w rondelku z odrobiną wody. W drugim rondelku z 2 łyżek cukru i 2 łyżek wody gotujemy syrop, dodajemy cieniutko obraną, w małych płatkach skórkę ze sparzonej cytryny, a po 3 minutach plasterki cytryny i pomarańczy (obrane również z białej wewnętrznej skórki). Smażymy 5 minut na małym ogniu. Z białka i łyżeczki cukru ze szczyptą soli ubijamy sztywną pianę. Piekarnik nastawiamy na 250 stopni C. Na kwadrans przed podaniem na upieczonym cieście układamy jabłka, cytrusy i pianę. Posypujemy rodzynkami. Ciasto wstawiamy do piekarnika, zapiekamy 5-8 minut tylko od góry. Podajemy ciepłe z bitą śmietanką lub dobrze schłodzoną śmietaną. Podane składniki starczą na więcej niż jedno ciasto, ale na mniej niż dwa, niestety. To, co zostaje, odkładamy na zapas do zamrażalnika albo pieczemy kruche ciasteczka.

 

 

 

 

CIASTO DROŻDŻOWE Z DYNIĄ

Składniki:
50 dag mąki (pół na pół pszennej pełnoziarnistej i kukurydzianej),
olej,
1 łyżeczka soli,
1-2 dag drożdży,
skórka z cytryny,
syrop daktylowy,
szklanka przecieru z dyni:
20 dag dyni pokrojonej w kostkę zalać niewielką ilością wody i gotować, aż będzie miękka. Zmiksować

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodając łyżeczkę miodu i tyle mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, rozpuszczony zimny miód, sól, jajko i na końcu rozpuszczone, zimne masło. Wyrabiać, dodając również skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz namoczone rodzynki. Konsystencję ciasta regulować, dodając odpowiednią ilość przecieru z dyni. Ciasto ma być luźne i miękkie. Pozostawić do wyrośnięcia, a następnie jeszcze raz wyrobić. Ułożyć na wysmarowaną olejem blachę. Piec, kiedy znowu wyrośnie, około 50-60 minut.

 

 

CIASTECZKA SEZAMOWE

Składniki:
10 dag soi,
10 dag ziarna sezamu,
10 dag mąki jęczmiennej,
15 dag mąki pszennej,
4 łyżki oliwy,
przyprawy korzenne

Wykonanie:
Soję namoczyć na noc, ugotować około 1,5-2 godziny i przekręcić przez maszynkę. Zagnieść razem mąki, soję, sezam, 2 łyżki oliwy dodając wody. Wody dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję dobrą do wałkowania. Rozwałkować ciasto i szklanką lub foremkami wykrawać ciasteczka. Ciasteczka smarować oliwą i posypywać sezamem. Upiec na blasze wysmarowanej oliwą przez około 10-20 minut.

 

Drukuj przepis     

 

 

 

CIASTO GRUSZKOWE

Składniki:
1 kg gruszek,
2 szklanki mąki pszennej razowej,
szklanka zmieszanych pestek z dyni i słonecznika,
orzechów włoskich i laskowych,
pół łyżeczki cynamonu,
łyżka oleju do formy

Wykonanie:
Orzechy zmielić w maszynce. Obrane gruszki zmiksować na masę, dodać zmielone orzechy, cynamon i mąkę, dokładnie wymieszać. Gdy ciasto jest za rzadkie dodać więcej mąki, gdy za gęste dodać wody. Wyłożyć masę na formę posmarowaną tłuszczem i piec przez około 30-40 minut.

 

 

CIASTO KRUCHE Z OWOCAMI

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej razowej,
pół szklanki mąki sojowej,
pół szklanki nasion z dyni, słonecznika, sezamu,
6 łyżek oleju tłoczonego na zimno,
owoce:
do wyboru jabłka, morele, śliwki, rabarbar, ewentualnie 2 łyżki słodu

Wykonanie:
Z mąki pszennej, sojowej, nasion i oleju zagnieść ciasto. Dodać tyle wody, aby ciasto miało dobrą konsystencję. Pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Wysmarować płaską foremkę olejem, zetrzeć na tarce połowę przygotowanego ciasta, lekko ugnieść i ułożyć na nim rozdrobnione owoce, polać słodem. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około pół godziny

 

 

DESER MORELOWO-POMARAŃCZOWY

Składniki:
3 suszone morele,
jabłko,
skórka z ekologicznej pomarańczy lub cytryny,
mały kawałek korzenia imbiru,
3 łyżeczki mąki kukurydzianej

Wykonanie:
Morele ugotować w wodzie, dodając skórkę owocu cytrusowego i szczyptę soli morskiej, co wzmacnia słodki smak. Można dodać też soku imbirowego. Gdy morele są miękkie, dodać pokrojone jabłko i dalej gotować, aż jabłko zmięknie. Jako zagęstnika można użyć mąki kukurydzianej lub kuzu. Do gotowanych owoców wlać zawiesinę mąki w zimnej wodzie i wymieszać. Gotować 1-2 minuty, aż płyn stanie się szklisty. Do małych salaterek lub jednej dużej rozłożyć owoce, zalać płynem i odstawić do zestalenia się.

 

 

DESER Z TOFU

Składniki:
1 kostka tofu naturalnego (330 g),
2 dojrzałe banany,
1 szklanka ugotowanego ryżu,
3 łyżki miodu lub słodu naturalnego,
1 paczka (50 g) suszonych moreli,
rodzynki i inne bakalie

Wykonanie:
Morele zalać niedużą ilością wody i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, odparować nadmiar wody. Po przestudzeniu odłożyć część moreli (6-8 szt.) do dekoracji, a resztę zmiksować z tofu, bananami, ryżem i miodem. Dodać pozostałe bakalie, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut. Podawać schłodzone, dekorowane morelami.

 

 

GROSZEK ZIELONY Z RODZYNKAMI

Składniki:
700 g groszku zielonego,
łyżka masła,
pół szklanki śmietany,
50 g rodzynków,
sól i cukier

Wykonanie:
Groszek przebrać, opłukać, zalać małą ilością wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru i masła, gotować około 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie odparować, wlać śmietanę, wymieszać z opłukanymi rodzynkami; dusić 5 minut i doprawić.

 

HERBATNIKI Z MASŁA ORZECHOWEGO

Składniki:
3/4 szkl. miodu,
3/4 łyżeczki soli,
1,5 szkl. masła orzechowego,
1/4 szkl. oleju,
1 szkl. mąki razowej,
1 szkl. mąki owsianej (zmiksowane płatki owsiane)

Wykonanie:
Wymieszać składniki. Uformować z masy małe kulki, ułożyć na blasze i zgnieść na kształt kotleta. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C.

 

JABŁECZNIK

Składniki:
6 szkl. pokrojonych jabłek (ze skórką),
1 szkl. skou jabłkowego,
1/4 łyżeczki soli,
1 łyżeczkę cynamonu,
1 łyżeczkę soku cytrynowego,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 porcja ciasta z mąki z pełnego przemiału

Wykonanie:
Jabłka, sok jabłkowy, cynamon, sok cytrynowy ugotować, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z 3 łyżkami wody, po czym gotować jeszcze przez 2 minuty. Porcję ciasta podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na blachę, a następnie wylać na ciasto marmoladę jabłkową. Na wierzch ułożyć drugą część rozwałkowanego ciasta. Piec przez 45-60 minut w temperaturze 200 stopni C.

 

KALAFIOR PO SUŁTAŃSKU

Składniki:
Kalafior,
50 g migdałów,
50 g rodzynków,
olej do wysmarowania naczynia,
50 g sera twarogowego,
szklanka mleka,
2-3 łyżki śmietany,
olej,
2 łyżki mąki, sól,
cukier i skórka pomarańczowa

Wykonanie:
Kalafior oczyścić, opłukać w zakwaszonej octem wodzie. Następnie włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru, ugotować bez przykrycia. Miękki kalafior wyjąć, podzielić na cząstki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć. Olej rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, wlewać powoli zimne mleko szybko mieszając trzepaczką, zagotować, wymieszać ze śmietaną, opłukanymi rodzynkami, startą skórką pomarańczową; doprawić, zalać kalafior, posypać przetartym przez sito serem twarogowym i migdałami, zapiec w gorącym piekarniku.

 

KREM BANANOWY

Składniki:
1/2 kg jabłek,
2 banany,
szklanka kaszy mannej,
2 łyżeczki syropu kukurydzianego lub innego

Wykonanie:
Ugotować kaszę manną i ostudzić. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na cząstki i udusić z odrobiną wody. Banany obrać ze skórki. Wszystkie składniki połączyć i zmiksować. Do kremu można dodać także bakalii.

 

KULKI OWOCOWE

Składniki:
1/2 szkl. daktyli,
1 szkl. rodzynek,
1/2 szkl. fig,
1/4 szkl. słonecznika,
1/4 szkl. orzechów włoskich

Wykonanie:
Zmielić dokładnie wszystkie produkty a następnie uformować kulki wielkości orzechów włoskich. Można dodać trochę mleka tak, aby wszystkie produkty tworzyły gęstą masę. Obtoczyć w wiórkach kokosowych.

 

LODY OWOCOWE

Składniki:
1 dojrzały banan,
1/4 szkl. zaprawy pomarańczowej,
3 szkl. konserwowego, zgniecionego ananasa,
1/4 szkl.mleka sojowego

Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Włożyć do zamrażalnika i poczekać aż zgęstnieje. Podawać jak lody.

 

PLACEK CYTRYNOWY

Składniki:
2,5 szkl. soku ananasowego,
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej,
1/2 szkl. miodu,
1/4 szkl. soku cytrynowego,
1 łyżka startych skórek z cytryny,
1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
Składniki zagotować do stężenia. Wykonać porcję ciasta z mąki z pełnego przemiału. Połowę ciasta włożyc na blachę i piec przez 25-30 minut. Połowę nadzienia ułożyć na upieczone ciasto. Drugą połowę wymieszać z kremem sojowym. Spożywać po ostygnięciu.

 

Pikantne ptysie

EDIPRESSE 


 

 

45 min, 15 porcji
Porcja 140 kcal

Składniki:
- 1 szklanka wody
- 10 dag masła lub margaryny
- szczypta soli
- 15 dag mąki
- 4-5 jajek
Na farsz:
- 25 dag twarożku
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 cebulka
- szczypiorek lub natka pietruszki
- pieprz

W rondelku zagotować wodę z masłem lub margaryną oraz szczyptą soli, do wrzącej wsypać całą mąkę, mieszać, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia.
Zestawić, lekko przestudzić, ucierać, dodając po jednym jajku, każde następne wbijać dopiero wtedy, kiedy poprzednie zostanie całkowicie wchłonięte przez ciasto.
Blachę wyłożyć pergaminem, rękaw cukierniczy napełnić ostudzonym ciastem, wyciskać na papier kulki wielkości orzecha włoskiego, zachowując odległość 2 cm.
Piec ok. 20 min w 220°C, wyjąć, przekroić na pół, do środka włożyć twarożek utarty z jogurtem oraz wymieszany z posiekaną cebulką i zieleniną, przyprawiony solą i pieprzem.

Zdrowe dodatki do potraw
Zielenina
Drobno posiekaną natkę, koperek, rzeżuchę lub szczypiorek dodaj do past, sałatek i farszów, wsyp do zupy. Nie tylko zaostrzą smak potraw, ale dostarczą naturalnych witamin. Przed użyciem zieleniny dokładnie opłucz, osusz i dopiero drobno posiekaj.
 

Jabłka z bakaliami

EDIPRESSE 


 

 

15 min, 4 porcje
Porcja 310 kcal

Składniki:
- 2 kwaskowe jabłka
- 1 opakowanie waniliowego lub śmietankowego twarożku
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki ugotowanego na sypko, długoziarnistego ryżu
- 10 dag bakalii: rodzynek, migdałów, orzechów, suszonych śliwek i moreli, smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
- 5 dag kandyzowanych owoców

Jabłka dokładnie opłukać, wytrzeć, ostrym nożem przekroić na pół, nie obierać, wyjąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, żeby miąższ nie ściemniał,
ugotowany i ostudzony ryż starannie wymieszać z twarożkiem,
bakalie umyć w ciepłej wodzie, osączyć, rozdrobnić, wymieszać z twarożkiem i ryżem,
masą napełnić połówki jabłek, ułożyć je na blasze, wstawić na 10 min do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C,
po wyjęciu posypać kandyzowanymi owocami,
danie jest smaczne na ciepło i na zimno, jabłek można nie zapiekać, też doskonale smakują.
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin