Pyszny chleb z ziołami.doc

(23 KB) Pobierz
Pyszny chleb z ziołami

Pyszny chleb z ziołami

SKŁADNIKI:

- pół kostki drożdży (50g)

- około 1kg mąki pszennej lub razowej

- 1,5 szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody

- 1 płaska łyżka soli (najlepiej ciemnej nieczyszczonej)

- 1 łyżka dobrego miodu (najlepiej spadziowy z wiejskiej pasieki)

- ziarna słonecznika

- zioła: bazylia , rozmaryn , majeranek , tymianek ( wg uznania )

- 1/3  torebki kaszy gryczanej

 

W zależności od upodobań można połączyć zioła ze słonecznikiem lub innymi ziarnami np. pestkami dyni lub też wybrać wersję słodszą – dać więcej miodu oraz mak , migdały , rodzynki lub posiekane suszone śliwki.

Do  dużej miski lub garnka wlać 1/5 szklanki wody. Wrzucić drożdże, sól, miód, ziarna oraz zioła. Zamieszać . Następnie dodać mąkę i zamiesić. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce , gdzie nie ma przeciągu. Ciasto powinno odklejać się od reki powoli. Nie powinno być ani zbyt rzadkie  , ani tez zbyt gęste. Najczęściej ciasto potrzebuje 20 min, czasem pół godziny , żeby dobrze wyrosnąć . Kiedy już podwoi swoją objętość , miesimy je przez 15-20 min dodając ugotowaną i ostudzoną kaszę. Pamiętajcie, żeby wyrabiając ciasto , koniecznie myśleć  o czymś przyjemnym, wówczas chleb będzie dobrze smakował i napełniał ludzi dobrą energią :):):) acha i nasz  chlebek  zawsze wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni ).

Foremkę chlebową posmarować oliwą( można na dno nasypać grubych płatków owsianych , albo czerwony pieprz dla zaostrzenia smaku ), włożyć  ciasto i ręką wilgotna od wody  uformować wierzch bochenka. Rozgrzać piekarnik do 200°C, włożyć chleb i piec 60 min. ( najlepiej na funkcji nawilżania ) a potem zostawić go jeszcze na 5 – 10 min w wyłączonym już piekarniku lub nastawionym na wiatraczek ( czyli opiekanie dookoła )

Życzę Wszystkim Wesołych Świąt i SMACZNEGO !!! :)

 

Justyna.S

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin