Pizza z zieloną paprykąCIASTO :150 g. mąki żytniej,150 g. mąki pszennej,1/8 l. letniej wody,3 łyżki oliwy,30 g. drożdży,1/2 łyżeczki soli.FARSZ :3 małe, zielone papryki,duża cebula,2 ząbki czosnku,jajko,50 g. masła,2 łyżki przecieru pomidorowego,2-3 łyżki ziół(bazylia, szałwia, oregano, zielona pietruszka, natka selera, rozmaryn),125 ml. śmietany,130 g. drobno utartego ementalera,4 łyżki oliwy.Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże wymieszane z wodą. Odstawić na 15 minut. Dodać sól i oliwę, wyrobić ciasto. Posypać mąką i zostawić na 20-30 minut. Gdy podwoi objętość, rozwałkować, wyłożyć nim lekko wysmarowaną tłuszczem blachę i nakłuć widelcem. Paprykę umyć, usunąć pestki i pokroić w krążki. Cebulęi czosnek drobno pokroić. Wszystkie składniki dusić namaśle przez 5-8 minut. Dodać zioła, przecier pomidorowyoraz rosół lub wino. Przyprawić solą i pieprzem.Na cieście ułożyć farsz i posypać serem. Oliwą,wymieszaną z jajkiem i śmietaną, polać wierzch pizzy.Piec w gorącym piekarniku.
dealboy