DIETETYKA 1.docx

(170 KB) Pobierz
Dietetyka wykład 1

Dietetyka              wykład 1


motion.jpg

Spis treści

Wykaz literatury              2

Literatura podstawowa              2

Literatura uzupełniająca              2

Człowiek i jego pokarm              2

Zbieractwo roślinne              2

Łowiectwo              2

Umiejętność rozniecania ognia              2

Rolnictwo              2

Postęp w pozyskiwaniu żywności              2

Przetwórstwo              2

Handel              2

Nowa żywność              2

Żywność genetycznie zmodyfikowana              2

Żywność funkcjonalna              2

Żywność wygodna              2

Nowa żywność - zagrożenia              2

Ewolucja pożywienia człowieka              2

Relacje człowiek-żywność              2

Jakie czynniki kształtują zachowanie się człowieka jako konsumenta żywności?              2

Poziom świadomości              2

Poziom zmysłowy              2

Poziom metaboliczny              2

Podstawy żywienia człowieka              2

Najczęściej używane pojęcia              2

Dieta zwyczajowa              2

Dieta alternatywna              2

Dieta lecznicza              2

Dieta doświadczalna              2

Sposób żywienia              2

Żywność              2

Posiłek              2

Środek spożywczy              2

Dietetyczny środek spożywczy              2

Odżywka              2

Używka              2

Składnik pokarmowy              2

Składnik odżywczy              2

Wartość odżywcza              2

Gęstość energetyczna              2

Gęstość odżywcza              2

Substancja dodatkowa              2

Zanieczyszczenie              2

Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia              2

Żywność              2

Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego              2

Składnik żywności              2

Składnik odżywczy              2

Wartość odżywcza              2

Substancja dodatkowa              2

Suplement diety              2

Ocena stanu odżywienia              2

Stan odżywienia              2

Wywiad i badanie ogólnolekarskie              2

Antropometryczne wskaźniki ogólnego otłuszczenia organizmu oraz dystrybucji tkanki tłuszczowej              2

Pomiar komponentów ciała              2

Ocena ogólnego otłuszczenia organizmu oraz dystrybucji tkanki tłuszczowej              2

Miary ogólnego otłuszczenia organizmu              2

Wskaźniki dystrybucji tkanki tłuszczowej              2

Badania biochemiczne              2

 

Wykaz literatury

Literatura podstawowa

1)      Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, 2009, Wyd. III (uzupełnione).

Literatura uzupełniająca

2)      Gawęcki J.,  Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka Podstawy nauki o żywieniu tom 1  Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010

3)      Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego tom 2. Wydawnictwo Naukowe PWN 2010

Człowiek i jego pokarm

·         Życie człowieka, jest ściśle związane ze spożywaniem i przyswajaniem pokarmu, o czym można się łatwo przekonać porównując skład ciała przeciętnego mężczyzny i spożytej przez niego żywności, której w ciągu swojego życia zjada prawie 73 tony.

o       Rozwój cywilizacyjny ludzkości łączył się ściśle z zaspokajaniem  tej podstawowej potrzeby fizjologicznej.

o       Człowiek jest istota wszystkożerną, ale w jego jadłospisie na początku dominowało pożywienie roślinne z czasem zwiększał się udział pokarmów zwierzęcych i obecnie one przeważają, zwłaszcza ludzi z krajów uprzemysłowionych.

Rysunek 1  Porównanie składu organizmu dorosłego człowieka i jego pożywienia ( wg. Bergera za Gawęcki J.,  Hryniewiecki L.:  Żywienie człowieka Podstawy nauki o żywieniu tom 1  Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010)

 

Zbieractwo roślinne

·         Człowiek był najpierw zbieraczem pożywienia i odżywiał się głównie owocami, liśćmi i korzonkami roślin, z niewielkim udziałem owadów, mięczaków oraz jaj ptaków i gadów.

o       Zbieractwo to jedna z najstarszych i najbardziej prymitywnych form gospodarki, polegająca na poszukiwaniu i zbieraniu płodów dziko rosnących roślin.

o       Typowe dla ludów żyjących w okresie dolnego paleolitu.

o       Obecnie zbieractwo stanowi jedno ze źródeł utrzymania dla niektórych prymitywnych ludów Afryki.

o       Do roślin zbierackich zalicza się rośliny dziko rosnące, które człowiek użytkował w różny sposób na przestrzeni dziejów.

Łowiectwo

·         Około trzech milionów lat temu, na przełomie pliocenu i plejstocenu, hominidzi zaczęli prowadzić łowiecki tryb życia, wzbogacając swe pożywienie w mięso dzikich zwierząt.

 

Umiejętność rozniecania ognia

·         Nabycie przez plemiona zbieracko-łowieckie przed z górą 400 000 lat umiejętności rozniecania ognia umożliwiło zwiększenie asortymentu jadalnych pokarmów i ich przyswajalności.

Rolnictwo

·         Kolejnym etapem w pozyskiwaniu pożywienia było przejście do uprawy roli i hodowli zwierząt, którego początek miał miejsce w zachodniej Azji i Egipcie przed 10 000 lat (w okresie mezolitu), a w Europie około 5000 lat temu (w neolicie).

o       Stopniowe upowszechnianie się rolnictwa i obejmowanie użytkowaniem rolniczym coraz to nowych obszarów znacznie ułatwiło ludziom zaspokajanie ich potrzeb pokarmowych.              

o       Stworzyło to podstawy rozwoju dawnych cywilizacji, z których każda wiązała się z określoną rośliną uprawną:

     np. cywilizacja chińska opierała się na uprawie ryżu,

     cywilizacje basenu Morza Śródziemnego (Babilon, Egipt, Grecja i Rzym) na uprawie pszenicy,

     cywilizacje Inków, Majów i Azteków - na uprawie kukurydzy.

·             Starożytne centra cywilizacji odpowiadają siedmiu ośrodkom pochodzenia roślin uprawnych (Wawiłow i Tischler), umiejscowionym :

1)      w Azji Południowo-Zachodniej,

2)      w basenie Morza Śródziemnego,

3)      na Wyżynie Abisyńskiej,

4)      w Indiach,

5)      w Azji Południowo-Wschodniej,

6)      w Ameryce Środkowej 

7)      w boliwijsko-peruwiańskim regionie górskim.

Postęp w pozyskiwaniu żywności

·         Dalszy ilościowy i jakościowy postęp w pozyskiwaniu żywności był związany z intensyfikacją produkcji roślinnej i zwierzęcej,

o       rozwój agrotechniki

§         nawadnianie,

§         płodozmian,

§         nawożenie,

§         mechanizacja,

§         chemizacja.

o       wprowadzaniu nowych odmian roślin i ras zwierząt.

§         Wszystkie współczesne rośliny uprawne i zwierzęta hodowlane pochodzą od dzikich przodków (których w wielu przypadkach dziś próżno by szukać), ale przeważnie różnią się od nich bardzo wyraźnie.

·         Na przykład dzika winorośl europejska Vitis vinifera, będąca rozdzielnopłciową rośliną rodzącą drobne owoce, stała się podstawą do wyhodowania prawie 3000 odmian uprawnych o owocach niekiedy kilkunastokrotnie większych.

·         Za antenatów bydła mogą uchodzić: udomowione w Europie tur duży i żubr, w Indiach - tur indyjski, bawół i guar, w Ameryce Południowej - watusi i guanako, w Ameryce Północnej - bizon i karibu, w Indonezji - banteng, w Afryce - zebu i wielbłąd, a w Arktyce - renifer.

Przetwórstwo

o       Neolit - stosowano już suszenie, wędzenie i solenie.

o       Appert (1810) twórca współczesnych metod konserwacji żywności,

§         Apertyzacja (wekowanie)

o       Na początku lat 30. ubiegłego stulecia jako samodzielna dziedzina nauki wyodrębniła się technologia żywności, przyczyniając się do dynamicznego rozwoju wszystkich gałęzi przetwórstwa surowców żywnościowych.

 

§         We współczesnej technologii żywności, zajmującej się nie tylko jej utrwalaniem i przetwarzaniem, ale także otrzymywaniem całkowicie nowych produktów na drodze biosyntezy, znajdują zastosowanie różnorodne techniki i metody.

§         W przypadku samego tylko utrwalania żywności jest ich kilkadziesiąt, poczynając od stosowania niskich lub wysokich temperatur, a na wykorzystywaniu ultradźwięków i promieniowania jonizującego kończąc.

§         Każda z nich w określony sposób oddziałuje na utrwalany surowiec, doprowadzając do powstania odmiennych produktów żywnościowych, różniących się zarówno cechami organoleptycznymi (wygląd, tekstura, barwa, smak, zapach), jak i składem chemicznym.

§         Przetwórstwo w jeszcze większym zakresie poszerza asortyment dostępnych pokarmów, przy czym w miarę postępu techniki wzrasta stopień przetworzenia, czyli „oddalenie" produktu spożywczego od wyjściowego surowca.

·         Odrębny udział w rozszerzaniu możliwości zaspokajania potrzeb pokarmowych człowieka ma sztuka kulinarna oraz bogactwo rozmaitych zakładów gastronomicznych i form zbiorowego żywienia.

Handel

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin