DIETA MATKI KARMIĄCEJ PIERSIĄ.doc

(56 KB) Pobierz
KONSPEKT

KONSPEKT

 

 

TEMAT: Dieta matki karmiącej piersią.

 

CEL OGÓLNY:  Przedstawienie prawidłowych nawyków żywieniowych

 

CELE SZCZEGÓŁOWE:

Po przeprowadzonych zajęciach matka będzie wiedziała:

- jakie posiłki należy spożywać w okresie karmienia piersią

- będzie świadoma zagrożeń związanych ze spożywaniem nieprawidłowych posiłków

- zapozna się z przykładem prawidłowej diety, którą powinna wprowadzić do codziennego      życia

 

METODY: wykład, pogadanka

 

ŚRODKI DYDAKTYCZNE: ulotka

 

AUDUTORIUM: grupa matek (2 osoby)

 

CZAS ZAJĘĆ: 25 minut

 

PROWADZĄCY: Jurecka Monika

BIBLIOGRAFIA:

  - Bręborowicz G. „Położnictwo” Wyd. PZWL , Warszawa 2002 r.

  - Muscari M. „Pediatria i pielęgniarstwo pediatryczne” Wyd. Czelej,  Lublin 2005

 

 

 

 

Ogniwo zajęć

 

Treści nauczania

Metody Strategia wychowania

Środki dydaktyczne

 

Czas

 

Uwagi

 

I. Wprowadzenie

 

Dzień dobry!

Jestem studentką drugiego roku PWSZ i chciałabym porozmawiać z państwem na temat zdrowego odżywiania w okresie karmienia piersią.

Plan zajęć:

1) odpowiednie pokarmy spożywane przez matkę karmiącą

2) zagrożenia związane z nieprawidłową dietą

3) zaprezentowanie przykładowej diety

 

 

- elementy wykładu

 

 

3’ 

 

 

II. Rozwinięcie

 

Na dzisiejszych spotkaniu chciałabym przekazać informacje na temat zdrowego odżywiania w okresie karmienia piersią, czynności niezmiernie ważnej w rozwoju noworodka i niemowlęcia. Zdrowe odżywianie jest to sposób w jaki powinniśmy spożywać produkty pełnowartościowe zawierające wiele witamin. Prawidłowy rozkład dziennych posiłków to:

-śniadanie

-drugie śniadanie

-obiad

-podwieczorek

-kolacja

Podstawowe zasady diety matki karmiącej piersią to:

     1.Lekkostrawność - powinny przeważać potrawy gotowane i pieczone z niewielką zawartością tłuszczu.

     2.Urozmaiconość obfitująca w witaminy i składniki mineralne - zaleca się spożywanie różnorodnych produktów, będących źródłem białka, węglowodanów, tłuszczów, soli mineralnych i witamin.

     3.Racjonalność - składająca się z trzech głównych posiłków, z których każdy powinien zawierać co najmniej jeden z produktów z poniższych grup:

     a. grupa I - produkty zbożowe (kasze, ryż, makarony, pieczywo, w tym razowe);

     b. grupa II - jarzyny, owoce;

     c. grupa III - produkty białkowe roślinne i zwierzęce(mięso, ryby, jaja, mleko i jego przetwory, rośliny strączkowe);

     d. grupa IV - tłuszcze roślinne i zwierzęce, węglowodany.

     Ilościowo należy stosować najwięcej składników z grupy I i II, zaś najmniej - z IV.

     4.Pełnowartościowość - zaleca się żywność świeżą, wysokiej jakości.

     5.Zwiększona podaż płynów. Ilość wypijanych płynów należy dostosować do pragnienia, a nie do ściśle określonych norm objętościowych. Niedobór płynów może mieć niekorzystny wpływ na wytwarzanie pokarmu.

      W okresie laktacji należy uważać na następujące produkty:

     -ciężkostrawne i tłuste: mięso, wędliny i sery, ciasta, potrawy smażone;

     -wzdymające: cebula, groch, fasola, kapusta, cebula, czosnek, kalafior;

     -konserwowane: produkty z puszek, sztucznie barwione, aromatyzowane, koncentraty zup;

Dobrze jest wprowadzić ograniczenia co do spożywania:

     -nadmiernych ilości nabiału;

     -mocnej kawy i herbaty;

     -ostrych przypraw;

     -nadmiaru soli i cukru;

     -owoców cytrusowych.

Należy podczas przyrządzania potraw unikać stosowania ostrych

przypraw (pieprz, ziele angielskie, papryka, gałka muszkatołowa), ponieważ część ich składników przechodzi do mleka matki i działa drażniąco na przewód pokarmowy niemowlęcia. Starajmy się je zastępować przyprawami zielonymi i ziołowymi, takimi jak: koperek, natka pietruszki, szczypiorek, majeranek itp. można także używać soku z cytryny.

Wyklucza się często spożywanie czosnku, którego zapach i smak przechodzi do mleka nadając mu bardzo nieprzyjemny zapach i smak.

Wzbronione jest spożywanie alkoholu nawet pod postacią wina i piwa oraz palenie papierosów, gdyż w przeciwnym

razie alkohol i nikotyna zostaną przekazane dziecku wraz z pokarmem.

Niewystarczające spożywanie żelaza może spowodować ryzyko wystąpienia anemii.

Alergia pokarmowa spowodowana jest reakcją organizmu na składnik pożywienia.

Głównym czynnikiem wywołującym alergie  jest białko mleka krowie. U około 7% dzieci do 3 roku życia stwierdza się alergie na ten składnik. Pozostałymi alergenami są: jajka, owoce, orzechy, czerwone mięso i zboża.

Przyczyny alergii pokarmowej:

 

    * niedojrzałość układu pokarmowego

    * niedobór przeciwciał IgA

    * zwiększenie przepuszczalności bariery jelitowej

    * spadek odporności po szczepieniach ochronnych

 

Nietolerancja mleka krowiego może pojawić się już w pierwszych dniach życia dziecka, a jej objawy mogą być bardzo zróżnicowane:

 

    *

      żołądkowo-jelitowe - występują u około 50% dzieci uczulonych na białka mleka krowiego. Wywołują:                                              

          o wymioty i ulewanie                                             

          o kolkę                                      

          o biegunki lub zaparcia                                      

          o niechęć do produktów mlecznych                                   

    *

      oddechowe - u najmłodszych dzieci pierwszym sygnałem świadczącym o alergii jest sapka. U starszych pociech     nawracające infekcje dróg oddechowych.

      Pozostałe objawy:

          o nieżyt nosa

          o kaszel

          o przewlekłe zapalenia oskrzeli

          o zapalenie ucha środkowego

          o nawracające zapalenia płuc

    *

      skórne - występują u około 40% dzieci uczulonych na białka mleka krowiego.

      Objawy:

          o swędzące i niekiedy sączące się zmiany skórne pojawiają się na twarzy, płatkach uszu, łokciach, pod kolanami, łydkach i przedramionach

          o pękające i bolesne rany wokół ust - Zespół Alergii Ustnej.

 

Codzienne spożywanie odpowiednich dla zdrowia posiłków pomaga żyć zdrowo zarówno dla mamy jak i dla dziecka.

Przykładowa dieta: Jadłospis letni
Pierwsze śniadanie — zupa mleczna, pieczywo z masłem i wędliną lub serem, sałatka z pomidorów pokropionych olejem sojowym;
Drugie śniadanie — pieczywo z masłem i wędzoną rybą, sałatka, napój z serwatki z sokiem owocowym;

Obiad — zupa owocowa z łazankami, kotlet mielony, ziemniaki, buraczki, mizeria ze śmietaną;
Podwieczorek — twaróg z owocami (truskawki), herbata;
Kolacja — kasza gryczana ze słoniną, jajecznica z 1 jaja, mleko zsiadłe, owoce.

Jadłospis zimowy
Pierwsze śniadanie — kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo z masłem i pasztetem lub pastą mięsną, żurawiny;
Drugie śniadanie — kanapki z masłem i serem podpuszczkowym (żółtym), herbata, jabłko;
Obiad — krupnik zabielany z warzywami, mięso, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty pokropiona olejem sojowym;
Podwieczorek — napój mleczno-owocowy, herbatniki lub sucharki;
Kolacja — naleśniki z serem (twaróg), surówka z marchwi, herbata z mlekiem.

 

 

 

- wykład

-elementy pogadanki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 

 

 

III Utrwalenie wiedzy

 

Mam nadzieję, że dzisiejsza pogadanka i wiadomości jakie państwu przekazałam zaowocują w przyszłości i pomogą dobierać paniom odpowiednie pokarmy nie szkodzące dziecku. Czy mają panie jakieś pytania?

 

 

-rozdanie ulotek

 

5’ 

 

 

IV Zakończenie zajęć

 

Dziękuję za uwagę. Dowidzenia

 

 

 

 

3’ 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin