Bogracz (czyli również coś z wołowiny)
Składniki
· 0,5 kg wołowiny (lub innego mięsa gulaszowego)
· Około 5 dkg smalcu (ja daję Plantę bo ona nie m ma cholesterolu)
· 2 duże cebule
· 5 pomidorów (może być zamiast mała puszka pomidorów w zalewie wtedy odpada obieranie pomidorów a poza tym szklarniowe pomidory nigdy nie dają tego ekstra pomidorowego smaku pomidorów wygrzanych w słońcu)
· 2 papryki (żeby danie było kolorowe to proponuję żółtą i zieloną)
· Włoszczyzna, czyli: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek (jak ćwiartka pomarańczy) selera
· 4-5 ziemniaków
· 1 łyżka przecieru pomidorowego (jeśli daję pomidory z puszki to nie dodaję już przecieru)
· przyprawy jak do gulaszu tzn ja daję najczęściej oprócz soli i pieprzu czarnego, paprykę: słodka, ostrą (jeśli ktoś lubi) - czym tam aktualnie dysponuję, tymianek, majeranek, czasem cząber, ziele angielskie (2 listki) i 1 liść bobkowy (= laurowy)
Na kluski do bograczu:
· 10 łyżek mąki pszennej (ja daję krupczatkę)
· 6 łyżki wody
· 2 łyżki oleju
Albo:
· Zamiast tych klusek wrzucam na wrzący bogacz dużą garść dobrego (+minimum 4 jajecznego) makaronu nitki i gotuję chwilkę (można także ugotować osobno i dodawać do bogaczu już na talerzu- to koniecznie trzeba zastosować jeśli zostawiasz część na później bo makaron w wilgotnym środowisku baaaaaaaarrrrrdzo „puchnie”
wykonanie:
Pokroić mięso (małe kawałeczki ok.1 cmx 1cm) i podsmażyć na tłuszczu dodać pokrojone na dość drobno papryki.
Cebulę pokrojoną na piórka (nie muszą być bardzo drobne!) i zrumienić,
Połączyć oba składniki, dodać włoszczyznę pokrojoną w słupki (jak zapałki tylko nieco grubsze) , lekko podsmażyć, zalać wodą i dusić aż mięsko będzie miękkie (my lubimy bardzo miękkie więc musi to potrwać dusić do skutku! im mięsko drobniej pokrojone tym krócej to potrwa). . W trakcie uzupełniać wodę. Dodać ziemniaki (kosteczka), kluski (wcześniej ugotowane, odcedzone).
Jak już będzie miękkie to dodać pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę), przecier i przyprawy. i przecier. Gotować jeszcze jeśli pomidory z puszki to kilka minut, a jeśli świeże to ok. 10-15 minut. Uzupełniać wodą!
Ciasto na kluski: Mąkę, wodę i olej wymieszać i zagnieść ciasto (tak by nie przylegało). Formować "sznurówki" grubości ok. pół centymetra a nastepnie kroić co ok. 1,5 cm. Mają wyjść malutkie podłużne kluseczki. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 min.Kluseczkom nic się nie stanie jak sie pogotują jeszcze we wspólnym garnku ale niezbyt długo bo się rozpadną
Inny wariant to:Można też zrobić tzw „lane ciasto , czyli: 1 jajko + 1 łyżka mleka +mąka (hmm ale nigdy nie mierzyłam dokładnie ile i chyba ze 2-3 łyżki (?) taka aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego , dokładnie wymieszać i wlewać do gotującego się bogracza np. przez lejek, widelec lub coś podobnego ciasto natychmiast się ścina w bograczu więc by były małe kawałeczki trzeba wlewać cienkim strumyczkiem i mieszać wtedy będą nieregularnego kształtu drobne kluseczki.
Może też być makaron o czym pisałam już wyżej.
Smacznego.
1
zwykla-polka