BUDOWA I WŁCIWOŚCI STALI.pdf

(83 KB) Pobierz
(Microsoft Word - BUDOWA I W\243A\214CIWO\214CI STALI.doc)
BUDOWA I WŁAŚCIWOŚCI STALI
Dawni kowale nie znali rzecz jasna teoretycznych podstaw właściwości stali i Ŝelaza, ale potrafili
zastosować w praktyce liczne doświadczenia swoje i swoich poprzedników. Nie wiedzieli, czemu naleŜy
kuć Ŝelazo tylko wtedy, kiedy świeci ono takim a nie innym kolorem Ŝaru. Nie wiedzieli, czemu naleŜy je
ostudzić po osiągnięciu jakiegoś konkretnego koloru w konkretnej cieczy, aby się utwardziło. Nie
wiedzieli, czemu dzieje się tak, a nie inaczej. Wiedzieli, Ŝe tak naleŜy uczynić, bo tak nauczyło ich
doświadczenie, tak robił ich ojciec i dziadek, bo tak robiono "od zawsze", bo tak "jest dobrze". Aby jednak
zrozumieć, dlaczego takie recepty mają sens lub go nie mają trzeba choć pobieŜnie zapoznać się z
chemiczną i fizyczną budową stali i podstawami obróbki termicznej. Właściwości stali są przede
wszystkim wynikiem zmiany rozpuszczalności węgla w Ŝelazie w róŜnych temperaturach, oraz
powstawania róŜnych związków Ŝelaza z węglem i zmiany ich sieci krystalicznej, w zaleŜności od
zawartości węgla, szybkości chłodzenia i wielu innych czynników. Szczegółowe omówienie całości tego
bardzo złoŜonego zagadnienia przerasta ramy niniejszego opracowania, dlatego odsyłam do licznej
literatury fachowej. Spróbuję jednak omówić tutaj przynajmniej te zaleŜności, które mają bezpośredni
związek z wiedzą praktyczną dawnych kowali.
Materiał, jakim dysponował staroŜytny kowal, był z chemicznego punktu widzenia nie Ŝelazem a stalą, a
więc stopem Ŝelaza z węglem, gdyŜ termin Ŝelazo odnosi się w zasadzie do pierwiastka chemicznego.
Jednak potocznie Ŝelazem określa się stop miękki, o małej zawartości węgla, a stalą stop twardy,
wysokowęglowy, dający się dodatkowo utwardzać na drodze hartowania. Termin Ŝelazo stosuje się
równieŜ wtedy, kiedy stop ten nie przeszedł w procesie otrzymywania przez fazę płynną, lecz co najwyŜej
osiągnął postać ciastowatą, a więc odnosi się to do Ŝelaza dymarskiego. Stal współczesna ma prawie
jednolitą strukturę i skład chemiczny, a jej właściwości zaleŜą głównie od zawartości składników
stopowych podobnie jak w przypadku brązu oraz od zastosowanej obróbki cieplnej. Stal historyczna, a
więc Ŝelazo, ma strukturę wybitnie pasmowatą, włóknistą, o niejednorodnym składzie chemicznym. Jest
1
to wynikiem zgrzewania ze sobą a następnie "mieszania" drobnych kawałków uzyskanego w stanie
ciastowatym Ŝelaza o róŜnym składzie chemicznym.
Bez względu na sposób uzyskania, stal jest stopem Ŝelaza i wielu innych pierwiastków, z których
najwaŜniejszym składnikiem (poza samym Ŝelazem, rzecz jasna) jest węgiel. To przede wszystkim od
jego procentowej zawartości zaleŜy kowalność, twardość, kruchość i udarność (odporność na uderzenia),
a więc cechy najistotniejsze dla materiału z którego ma być wykuta głownia. Stop miedzi z cynkiem czy z
cyną moŜe mieć dowolny skład, gdyŜ te dwa metale mieszają się w dowolnych proporcjach. Natomiast
ilość węgla w stali ograniczona jest jego niewielką rozpuszczalnością w Ŝelazie, w dodatku zmieniającą
się w zaleŜności od temperatury. Stopy miedzi moŜemy dodatkowo utwardzać w zasadzie tylko poprzez
kucie na zimno, stopy Ŝelaza utwardzać moŜna zarówno podczas kucia na zimno (w niewielkim stopniu),
jak i poprzez zastosowanie odpowiedniej obróbki cieplnej hartowanie.
W temperaturach czerwonego Ŝaru (800 900°C) i wyŜszych, węgiel stosunkowo łatwo rozpuszcza się
w Ŝelazie, dlatego w piecu hutniczym czy kowalskim moŜe nastąpić tzw. nawęglenie stali. W takich
temperaturach powstaje roztwór stały węgla w Ŝelazie, zwany AUSTENITEM. PoniŜej 727°C (wiśniowy
kolor Ŝaru) rozpuszczalność węgla gwałtownie spada (0,02% 0,008 %), AUSTENIT przestaje istnieć,
gdyŜ nadmiar węgla wytrąca się jako róŜne formy związku węgla z Ŝelazem (węglik Ŝelaza CEMENTYT)
zawieszonego w prawie czystym Ŝelazie (FERRYT). Istniejące w temperaturach niŜszych od 727°C
kryształy mieszaniny węglika Ŝelaza (CEMENTYTU) i czystego Ŝelaza (FERRYTU) mają większą
twardość od czystego Ŝelaza i od roztworu węgla w Ŝelazie (istniejącego w temperaturach wyŜszych od
727°C AUSTENITU), ale mniejszą plastyczność. Jeśli jednak stal wysokowęglową ogrzejemy do
temperatury czerwonego Ŝaru 750 800°C (aby rozpuścić węgiel w Ŝelazie ponownie powstanie
AUSTENIT) a następnie ostudzimy wystarczająco szybko, węgiel rozpuszczony w Ŝelazie nie zdąŜy się
wytrącić (nie powstanie węglik Ŝelaza CEMENTYT) i pozostanie w postaci roztworu przesyconego.
Kryształy takiego roztworu stałego, zwanego MARTENZYTEM mają znaczną twardość, tym większą, im
więcej węgla zawierają. Tak ogrzana i ostudzona stal nie jest juŜ mieszaniną czystego Ŝelaza i cementytu
(FERRYT + CEMENTYT), ale czystego Ŝelaza, niewielkiej ilości cementytu, oraz MARTENZYTU. Została
2
więc wzbogacona o igłokształtne, bardzo twarde kryształy (MARTENZYT). Martenzyt przerasta miękkie
kryształy Ŝelaza (FERRYT) zawierającego dodatkowo nieliczne wtrącenia węglika Ŝelaza (CEMENTYT)
Schematycznie moŜna ująć te przemiany następująco :
AUSTENIT
poniŜej 727 °C
miękki
FERRYT i
CEMENTYT
ogrzewanie
pomiędzy
727 ~
850 °C
szybkie chłodzenie
poniŜej 727 °C
miękki FERRYT
z nielicznym
CEMENTYTEM
b. twardy
MARTENZYT
HARTOWANIE
AUSTENIT
poniŜej 727 °C
miękki FERRYT
z nielicznym
CEMENTYTEM
ogrzewanie
b. wolne chłodzenie
poniŜej 727 °C
miękki
FERRYT i
CEMENTYT
b. twardy
MARTENZYT
powyŜej 727 °C
WYśARZANIE
spadek ilości i
3
423541036.005.png 423541036.006.png
miękki FERRYT
z nielicznym
CEMENTYTEM
b. twardy
MARTENZYT
ogrzewanie
pomiędzy 125
a 600 °C
chłodzenie
miękki FERRYT
z
CEMENTYTEM
twardy
MARTENZYT
ODPUSZCZANIE
Twardość zahartowanej w ten sposób stali uwarunkowana jest kilkoma czynnikami. NajwaŜniejszymi z
nich, są twardości samego MARTENZYTU i jego ilość. Twardość MARTENZYTU jest tym większa, im
więcej węgla on zawiera i moŜe ona osiągnąć wielkość rzędu 6568 HRC przy maksymalnej moŜliwej dla
stali zawartości węgla ~2%. Jednak ze wzrostem zawartości węgla w stali, maleje ilość MARTENZYTU
na korzyść innych, bardziej miękkich struktur. Maksymalną twardość stali (będącą wypadkową twardości
MARTENZYTU i pozostałych struktur) uzyskujemy przy całkowitej ilości węgla rzędu 0,71,0%, a dalszy
wzrost zawartości węgla nie przynosi juŜ wzrostu całkowitej twardości stali, a czasem nawet ją obniŜa.
Ilość otrzymanego w wyniku hartowania MARTENZYTU zaleŜy przede wszystkim od szybkości
chłodzenia hartowanej stali. W miarę zwiększania tej szybkości, rośnie ilość MARTENZYTU, maleje tym
samym ilość CEMENTYTU. Po przekroczeniu pewnej granicznej, charakterystycznej dla kaŜdego
gatunku stali szybkości chłodzenia, otrzymujemy praktycznie tylko MARTENZYT. Dalsze zwiększanie
4
423541036.007.png
szybkości chłodzenia nie przynosi juŜ wzrostu jego ilości, natomiast zwiększa ryzyko pęknięcia, na skutek
duŜych róŜnic temperatury warstw zewnętrznych i rdzenia hartowanego przedmiotu, oraz ryzyko jego
powichrowania. Graniczna prędkość hartowania jest tym większa, im mniejsza jest zawartość węgla w
stali. Wynika z tego reguła, Ŝe stale twarde, wysokowęglowe, powinno się studzić wolniej od stali
miękkich, niskowęglowych, a więc do ich hartowania stosować olej czy ciepłą wodę, w odróŜnieniu od
stali nisko i średniowęglowych, które do hartowania wymagają raczej zimnej wody, roztworu soli
kuchennej, a nawet wody z lodem.
Środek chłodzący
Szybkość chłodzenia w °C/s
10% NaOH w wodzie
(18°C)
1200
10% NaCl w wodzie (18°C)
1100
10% H2SO4 w wodzie
(18°C)
750
Woda (18 °C)
600
Szybkość chłodzenia w róŜnych ośrodkach
(dla temperatury ~ 600 °C)
Woda (25 °C)
500
Olej
130
Woda (50 °C)
100
Emulsja oleju w wodzie
70
Woda z mydłem
30
Woda (75 °C)
30
5
423541036.008.png 423541036.001.png 423541036.002.png 423541036.003.png 423541036.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin