wyk__ad_biotechnologia.pdf

(657 KB) Pobierz
Bez tytułu slajdu
BIOTECHNOLOGIA
Zakład Biochemii Ogólnej i Żywności WUM dr Dorota Maciejko
625613133.002.png
DEFINICJE
wg Konwencji Narodów Zjednoczonych
Każde rozwiązanie technologiczne,
które wykorzystuje systemy
biologiczne, żywe organizmy lub
ich składniki do wytworzenia lub
modyfikowania produktów lub
procesów w określonym
zastosowaniu.
625613133.003.png
DEFINICJA MNiSW i GUS
Interdyscyplinarna dziedzina nauki i
techniki zajmująca się zmianą materii
żywej i nieożywionej poprzez
wykorzystanie organizmów żywych, ich
części, bądź pochodzących od nich
produktów, a także modeli procesów
biologicznych w celu tworzenia wiedzy,
dóbr i usług
625613133.004.png
DEFINICJE
Biotechnologia jest multidyscyplinarną
dziedziną nauki i techniki, obejmująca
badanie, wytwarzanie i wykorzystywanie:
DNA, RNA, białek, enzymów,
drobnoustrojów, kultur komórkowych w
procesach: modyfikacji genetycznej,
biosyntezy, biotransformacji, bioutylizacji, a
także wyodrębnienie i modyfikację tak
otrzymywanych bioproduktów.
625613133.005.png
BIO + TECHNOLOGIA
organizm żywy, enzym + technika prowadzenia procesu
Nauki biologiczne + Nauki techniczne
Biochemia
inżynieria procesowa
Mikrobiologia
technologia chemiczna
Genetyka
technologia informacyjna
Embriologia
Biologia komórkowa
Biologia molekularna
625613133.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin