Dieta Wegetarianska.doc

(6 KB) Pobierz

Dieta wegetariańska 2 kg w ciągu 2 tygodni

Nie trzeba jeść mięsa, by być zdrowym i mieć smukłą figurę! Dieta naturalna – dieta wegetariańska.

Mimo, że wyklucza z jadłospisu mięso i ryby, zaspokaja wszystkie potrzeby organizmu. Wartościowym i wystarczającym źródłem białka są w niej sery, jajka, ziarna zbóż, mąka z pełnego przemiału oraz rośliny strączkowe. Jednocześnie duża ilość warzyw i owoców dostarcza odpowiedniej ilości błonnika, witamin i soli mineralnych.

 

Coraz liczniejsze publikacje naukowe dowodzą, że dieta wegetariańska może być stosowana nawet przez dzieci. Wymaga jednak dużej dbałości przy komponowaniu posiłków, tak by dostarczały wystarczającej ilości białka i witaminy C niezbędnej do przyswajania żelaza.

 

Aby była zdrowa i skuteczna trzeba też zrezygnować z produktów wysoko przetworzonych, zawierających środki konserwujące i sztuczne barwniki. Idealne rozwiązanie to spożywanie wyłącznie świeżych produktów z upraw i hodowli ekologicznych. Należy też ograniczyć spożycie soli i cukru.

 

Ubytek wagi jest spowodowany zmianą sposobu odżywiania i wynosi około 2 kg w ciągu 2 tygodni.

              Plan diety                                          Przepisy                           

Śniadanie (do wyboru):

 

- świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, 2 kromki ciemnego pieczywa z masłem orzechowym i kiełkami rzeżuchy

- grejpfrut, 3 łyżki muesli z jogurtem naturalnym

- naleśnik z mąki razowej z nie słodzonym musem owocowym

- odtłuszczony jogurt, miseczka pełnoziarnistych płatków zbożowych, sok pomarańczowy, napar z ziół

- 2 banany, pełnoziarniste płatki zbożowe z odtłuszczonym mlekiem, napar z ziół

 

Obiad (do wyboru):

 

- zupa selerowa, zielona papryka faszerowana tofu i ryżem, sałatka z porów z orzechami

- zupa z soczewicy, lasagne ze szpinakiem, sałatka z kukurydzy, papryki i kiełków

- 100 g spaghetti z sosem pomidorowo-kabaczkowym (przygotowanym na 1/2 łyżki oliwy), porcja białego sera

- sałatka z soczewicy z marchewką (przesmażoną na oliwie z czosnkiem i przyprawami), 2 jajka po flamandzku

 

Mimo, że wyklucza z jadłospisu mięso i ryby, zaspokaja wszystkie potrzeby organizmu. Wartościowym i wystarczającym źródłem białka są w niej sery, jajka, ziarna zbóż, mąka z pełnego przemiału oraz rośliny strączkowe. Jednocześnie duża ilość warzyw i owoców dostarcza odpowiedniej ilości błonnika, witamin i soli mineralnych.

 

Coraz liczniejsze publikacje naukowe dowodzą, że dieta wegetariańska może być stosowana nawet przez dzieci. Wymaga jednak dużej dbałości przy komponowaniu posiłków, tak by dostarczały wystarczającej ilości białka i witaminy C niezbędnej do przyswajania żelaza.

 

Aby była zdrowa i skuteczna trzeba też zrezygnować z produktów wysoko przetworzonych, zawierających środki konserwujące i sztuczne barwniki. Idealne rozwiązanie to spożywanie wyłącznie świeżych produktów z upraw i hodowli ekologicznych. Należy też ograniczyć spożycie soli i cukru.

 

Ubytek wagi jest spowodowany zmianą sposobu odżywiania i wynosi około 2 kg w ciągu 2 tygodni.

 

 

PLAN DIETY

 

Śniadanie (do wyboru):

 

- świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, 2 kromki ciemnego pieczywa z masłem orzechowym i kiełkami rzeżuchy

- grejpfrut, 3 łyżki muesli z jogurtem naturalnym

- naleśnik z mąki razowej z nie słodzonym musem owocowym

- odtłuszczony jogurt, miseczka pełnoziarnistych płatków zbożowych, sok pomarańczowy, napar z ziół

- 2 banany, pełnoziarniste płatki zbożowe z odtłuszczonym mlekiem, napar z ziół

 

Obiad (do wyboru):

 

- zupa selerowa, zielona papryka faszerowana tofu i ryżem, sałatka z porów z orzechami

- zupa z soczewicy, lasagne ze szpinakiem, sałatka z kukurydzy, papryki i kiełków

- 100 g spaghetti z sosem pomidorowo-kabaczkowym (przygotowanym na 1/2 łyżki oliwy), porcja białego sera

- sałatka z soczewicy z marchewką (przesmażoną na oliwie z czosnkiem i przyprawami), 2 jajka po flamandzku

 

Kolacja (do wyboru):

 

- warzywa sezonowe pod beszamelem, chleb razowy z gomasio (4 łyżeczki uprażonych ziaren sezamowych zmielonych z łyżeczką soli), sok marchwiowy

- grzanki z chleba pełnoziarnistego z ugniecionym miąższem awokado, posiekaną cebulką, pomidorem, sokiem z cytryny, herbata ziołowa

- puree z warzyw, awokado faszerowane cebulkami i jabłkiem, polana sosem winegret, napar z ziół

- sałatka z papryki w trzech kolorach z białym serem, jajko na miękko, owoc

- szparagi z żółtym serem, zapieczone w piekarniku, budyń karmelowy

 

 

 

PRZEPISY:

 

ajka po flamandzku

 

    * jajka,

    * groszek,

    * fasolka szparagowa,

    * pomidor,

    * 1/2 łyżeczki mielonej papryki,

    * cebula,

    * czosnek

 

Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać sparzony pomidor, 1/2 łyżeczki zmielonej papryki, podsmażyć, wrzucić groszek i fasolkę, podlać wodą pozostałą z gotowania fasolki, posolić, dusić 10 min, przełożyć do glinianego naczynia; w sosie zrobić wgłębienia i do każdego wbić jajko; między jajkami ułożyć szparagi i piec w nagrzanym piekarniku, aż się zetnie białko.

Lasagne ze szpinakiem

 

Na 4 porcje:

 

    * paczka gotowego ciasta na lasagne,

    * 1/2 kg świeżego szpinaku,

    * 2 pojemniki serka wiejskiego,

    * średnia cebula,

    * szklanka tartego sera żółtego,

    * mała puszka koncentratu pomidorowego,

    * 2 łyżki oleju,

    * sól, czosnek, tymianek

 

Ciasto obgotować w wodzie. Na oleju usmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojony szpinak i podsmażyć. Dodać serek, przyprawić solą i tymiankiem. Żaroodporne naczynie posmarować olejem i układać na przemian ciasto i masę szpinakową. Koncentrat pomidorowy rozmieszać w 1/2 l wody, zalać lasagne, posypać żółtym serem. Piec ok. 30 min w średnio nagrzanym piekarniku.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin