KUCHNIA WŁOSKA - Sernik z ricotty z migdałami.pdf
(
86 KB
)
Pobierz
KUCHNIA W£OSKA - Sernik z ricotty z migda³ami
KUCHNIA WŁOSKA
Sernik z ricotty z migdałami i wanilią
Sernik z ricotty z migdałami
Włoski sernik z serka ricotta, z dodatkiem mascarpone. Z ziarenkami wanilii. Na
spodzie z ciasteczek amaretti. Ciastek dość specyficznych, gęstych, powstałych z
masy migdałowej, czasem lekko ciągnących się. Są ich różne rodzaje i po upieczeniu
mogą tworzą dość twardy spód. Są dostępne w większości supermarketów. Jeśli nie
jesteś ich smakoszem ani nie jesteś do nich przekonany, z powodzeniem na spód
możesz użyć tradycyjnych, zwykłych herbatników lub ciastek
digestive
, spód ciasta
będzie bardziej kruchy i miękki.
Bardzo prosty w wykonaniu, wszystkie składniki wystarczy razem zmiksować. Wylać na
rozkruszone migdałowe ciasteczka amaretti i upiec. Sernik należy stopniowo wyjmować z
piekarnika jak i z formy do pieczenia. Nie kroić przed całkowitym wystudzeniem. Ten typ
sernika nie jest sypki, raczej kremowy. Proporcje składników to ilość wystarczająca na nieduży
sernik o średnicy 20 cm. Jeśli masz większą formę, sernik będzie dość niski. Można podać z
bitą śmietaną lub świeżymi owocami: malinami lub jagodami. Przepis: Magazyn "Delicious".
Składniki:
•
200 g gotowych ciasteczek amaretti, drobno
rozkruszonych
*
•
50 g masła, rozpuszczonego
•
1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół i
wyłuskana z ziarenek
•
500 g serka ricotta
•
125 g drobnego cukru (najlepiej brązowego)
•
250 g serka mascarpone
•
100 g zmielonych migdałów
* *
•
2 łyżki mąki ziemniaczanej
•
3 duże jajka
•
skórka starta z 1 cytryny
•
garść płatków migdałowych
•
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Rozkruszone ciasteczka wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi spód 20 cm
formy, wyrównać powierzchnię wypukłą częścią łyżki. Schłodzić w lodówce przez 15
minut.
Przełożyć ziarenka wanilii do większej miski, dodać ricottę, cukier, mascarpone, migdały,
mąkę, jaja i skórkę cytrynową. Chwilę miksować na jednolitą masę.
Wylać na przygotowany spód, posypać płatkami migdałowymi. Ustawić na blasze do
pieczenia i piec przez 45 minut na złoty kolor.
Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika
po całkowitym wystudzeniu.
Schładzać przez kolejną godzinę lub więcej, najlepiej w lodówce.
Posypać cukrem pudrem i pokroić dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu.
*
Ciasteczka herbatniki amaretti są dostępne w większości supermarketów.
Można zastąpić
ciastkami digestive
, spód ciasta będzie bardziej kruchy i miękki.
* *
Mielone migdały można kupić gotowe w supermarkecie. Można też samemu je przygotować.
Całe migdały ze skórkami zalać gorącą wodą, odczekać 5 minut, obrać ze skórek i zmielić w
blenderze a najlepiej w młynku do kawy.
Plik z chomika:
coiioc
Inne pliki z tego folderu:
rzymskie_buleczki.pdf
(401 KB)
KUCHNIA WŁOSKA - Sernik z ricotty z migdałami.pdf
(86 KB)
KUCHNIA WŁOSKA - Panna Cott.pdf
(101 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin