KUCHNIA WŁOSKA - Sernik z ricotty z migdałami.pdf

(86 KB) Pobierz
KUCHNIA W£OSKA - Sernik z ricotty z migda³ami
KUCHNIA WŁOSKA
Sernik z ricotty z migdałami i wanilią
Sernik z ricotty z migdałami
Włoski sernik z serka ricotta, z dodatkiem mascarpone. Z ziarenkami wanilii. Na
spodzie z ciasteczek amaretti. Ciastek dość specyficznych, gęstych, powstałych z
masy migdałowej, czasem lekko ciągnących się. Są ich różne rodzaje i po upieczeniu
mogą tworzą dość twardy spód. Są dostępne w większości supermarketów. Jeśli nie
jesteś ich smakoszem ani nie jesteś do nich przekonany, z powodzeniem na spód
możesz użyć tradycyjnych, zwykłych herbatników lub ciastek digestive , spód ciasta
będzie bardziej kruchy i miękki.
Bardzo prosty w wykonaniu, wszystkie składniki wystarczy razem zmiksować. Wylać na
rozkruszone migdałowe ciasteczka amaretti i upiec. Sernik należy stopniowo wyjmować z
piekarnika jak i z formy do pieczenia. Nie kroić przed całkowitym wystudzeniem. Ten typ
sernika nie jest sypki, raczej kremowy. Proporcje składników to ilość wystarczająca na nieduży
sernik o średnicy 20 cm. Jeśli masz większą formę, sernik będzie dość niski. Można podać z
bitą śmietaną lub świeżymi owocami: malinami lub jagodami. Przepis: Magazyn "Delicious".
Składniki:
200 g gotowych ciasteczek amaretti, drobno
rozkruszonych *
50 g masła, rozpuszczonego
1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół i
wyłuskana z ziarenek
500 g serka ricotta
125 g drobnego cukru (najlepiej brązowego)
250 g serka mascarpone
100 g zmielonych migdałów * *
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 duże jajka
skórka starta z 1 cytryny
garść płatków migdałowych
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Rozkruszone ciasteczka wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi spód 20 cm
formy, wyrównać powierzchnię wypukłą częścią łyżki. Schłodzić w lodówce przez 15
minut.
Przełożyć ziarenka wanilii do większej miski, dodać ricottę, cukier, mascarpone, migdały,
mąkę, jaja i skórkę cytrynową. Chwilę miksować na jednolitą masę.
Wylać na przygotowany spód, posypać płatkami migdałowymi. Ustawić na blasze do
pieczenia i piec przez 45 minut na złoty kolor.
Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika
po całkowitym wystudzeniu.
Schładzać przez kolejną godzinę lub więcej, najlepiej w lodówce.
Posypać cukrem pudrem i pokroić dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu.
* Ciasteczka herbatniki amaretti są dostępne w większości supermarketów. Można zastąpić
ciastkami digestive , spód ciasta będzie bardziej kruchy i miękki.
* * Mielone migdały można kupić gotowe w supermarkecie. Można też samemu je przygotować.
Całe migdały ze skórkami zalać gorącą wodą, odczekać 5 minut, obrać ze skórek i zmielić w
blenderze a najlepiej w młynku do kawy.
481583419.001.png 481583419.002.png 481583419.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin