ORZ-pracownik sklepu.doc

(93 KB) Pobierz
Zagrożenia na stanowisku pracy

 

Zagrożenia na stanowisku pracy

Sposoby ochrony przed zagrożeniami

Stosowanie środków ochrony

Ø     uszkodzone, niesprawne drabiny, schody, stopnie;

Ø     składowanie towarów o masie większej od określonego obciążenia;

Ø     uszkodzona instalacja elektryczna;

Ø     stosowanie uszkodzonych, niestabilnych regałów;

Ø     niewłaściwe składowanie kartonów, opakowań;

Ø     możliwość poparzenia gorącą wodą;

Ø     upadek w wyniku poślizgu na śliskiej podłodze;

Ø     urazy palców podczas obsługi krajalnic spożywczych;

Ø     obciążenie układu mięśniowo-szkieletowego.

Ø     stosowanie sprawnych drabin z wkładkami przeciwpoślizgowymi, korzystanie z asekuracji drugiej osoby przy pracach powyżej 2 metrów;

Ø     przestrzeganie dopuszczalnych wielkości obciążenia regałów;

Ø     stosowanie sprawnych przewodów elektrycznych, przeprowadzanie okresowych badań ochrony przeciwporażeniowej;

Ø     stosowanie typowych znormalizowanych i ocechowanych regałów;

Ø     układanie stosów w taki sposób, aby środek ciężkości pozostawał wewnątrz obrysu stosu;

Ø     przygotowywanie posiłków z zachowaniem powszechnie stosowanych urządzeń i bezpiecznych zasad;

Ø     bieżące usuwanie wilgoci w dniach , w których występują opady atmosferyczne;

Ø     stosowanie właściwego oświetlenia stanowisk pracy zgodnie z PN;

Ø     dopuszczanie do pracy pracowników o odpowiednich kwalifikacjach i stanie zdrowia;

Ø     dopuszczenie do pracy pracowników przeszkolonych w zakresie bhp;

Ø     stosowanie odpowiednich rozwiązań przestrzennych na stanowisku, wprowadzenie częstych kilkuminutowych przerw w pracy, zaopatrzenie w odpowiednie siedziska.

Ø     obuwie z dużą powierzchnią tarcia, szczególnie przez kobiety;

Ø     rękawice kuchenne;

Ø     rękawice robocze przy składowaniu kartonów, opako-wań.

 

KARTA ANALIZY RYZYKA

Przy wykonywaniu czynności pracownika sklepu, kasjera

 

Czynniki stosowane w procesach pracy

Przyczyny zagrożenia

Możliwe skutki zagrożenia

Skutek

Prawdopod.

Ryzyko

Sposoby zmniejszania ryzyka

Ryzyko po redukcji

Drabiny, schody

Stosowanie uszkodzonych, niesprawnych drabin, eksploatowanie schodów z uszkodzony-mi stopniami schodów, bez poręczy

Upadek z wysokości, poślizgnięcie na uszkodzonych stopniach schodów; urazy typu: złamania, stłuczenia, zwichnięcia, otarcia naskórka, skaleczenia

S

S

S

Stosowanie sprawnych drabin c certyfikatem bezpieczeństwa.

A

Używanie drabin zgodnie z przeznaczeniem

A

Eksploatowanie sprawnych technicznie schodów z poręczą

A

Masa towarów przekraczająca dopuszczalne normy

Składowanie towarów o masie powyżej dopuszczalnego obciążenia w sposób przypadkowy

Przygniecenie, uderzenie, urazy rąk, nóg, głowy

M

M

M

Składowanie kartonów z towarem w stosach z zachowaniem określonych zasad bezpieczeństwa pracy

A

Instalacja elektryczna

Uszkodzona instalacja elektryczna

Porażenia prądem ze skutkami poparzenia, porażenia łącznie ze skutkiem śmiertelnym

D

M

S

Stosowanie sprawnego sprzętu typu: wtyczki, przełączniki, urządzenia powszechnego użytku

A

Terminowe wykonywanie pomiarów przeciwporażeniowych

A

Regały

Stosowanie uszkodzonych niestabilnych regałów

Przygniecenie, uderzenie, urazy rąk, nóg, głowy

M

M

M

Zabezpieczenie regałów przed przewróceniem

A

Przestrzeganie dopuszczalnego obciążenia regałów

A

Stabilne składowanie kartonów z towarami z uwzględnieniem środka ciężkości

A

Zachowanie odległości między regałami umożliwiające bezpieczne poruszanie się

A

Stosy

Niewłaściwe składowanie kartonów z towarami

Uderzenia, przygniecenia

M

M

M

Składowanie w stosach kartonów na wysokość zapewniającą ich stabilność

A

Układanie stosów w taki sposób, aby środek ciężkości składowanych przedmiotów pozostawał wewnątrz obrysu stosu

A

Gorąca woda

Poparzenie gorącą wodą w czasie gotowania, przelewania wody itp.

Oparzenia pierwszego i drugiego stopnia

M

M

M

Wykonywanie czynności związanych z przygotowaniem posiłku, parzeniem herbaty, kawy w pomieszczeniach  socjalnych z wykorzystaniem urządzeń powszechnie stosowanych w kuchniach itp.

A

Śliska podłoga

Poślizgnięcie na podłodze wykonanej z płytek ceramicznych w dniach z dużą wilgotnością

Urazy typu: zwichnięcia nóg, otarcia naskórka, złamanie kończyny dolnej, górnej

M

M

M

Wycieranie wnoszonej przez klientów do sal sklepowych wilgotności, błota w dniach z opadami

A

Oświetlenie

Niewystarczające oświetlenie, brudne oprawy punktów świetlnych

Urazy typu stłuczenia głowy, zwichnięcia nóg, palców, złamania kończyn, zmęczenie oczu

M

M

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin