Składniki:
Ciasto:
· 25 dag margaryny
· 1 ½ szklanki cukru
· cukier waniliowy
· 7 łyżek wody
· 3 łyżki kakao
· 4 jajka
· 2 szklanki mąki pszennej
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem bananowo-kokosowy:
· 3 banany
· 1 łyżka soku z cytryny
· ½ litra śmietany 30%
· 3 łyżki cukru pudru
· 2 opakowania „śmietan-fix”
· 15 dag wiórek kokosowych
· 10 dag czekolady mlecznej lub białej
Do dekoracji:
· ok. 10 dag wiórek kokosowych
Sposób wykonania:
Margarynę roztopić, a następnie dodać do niej cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao. Wymieszać. Do ciepłej jeszcze masy dodać żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwa placki.
Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać „śmietan-fix” i wymieszać. Do ubitej śmietany dodać banany, wiórki kokosowe i pokrojoną w kostkę czekoladę. Wymieszać i podzielić krem na połowę.
Na jeden placek wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i wyłożyć resztę kremu.
Wiórki kokosowe zrumienić na złoty kolor na suchej patelni i obficie posypać nimi ciasto. Schłodzić w lodówce.
Lena.501