Murzynek z pysznym kremem.doc

(32 KB) Pobierz
Murzynek z pysznym kremem

Murzynek z pysznym kremem

 

Składniki:

Ciasto:

·            25 dag margaryny

·            1 ½ szklanki cukru

·            cukier waniliowy

·            7 łyżek wody

·            3 łyżki kakao

·            4 jajka

·            2 szklanki mąki pszennej

·            2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem bananowo-kokosowy:

·            3 banany

·            1 łyżka soku z cytryny

·            ½ litra śmietany 30%

·            3 łyżki cukru pudru

·            2 opakowania „śmietan-fix”

·            15 dag wiórek kokosowych

·            10 dag czekolady mlecznej lub białej

Do dekoracji:

·            ok. 10 dag wiórek kokosowych

 

Sposób wykonania:

Margarynę roztopić, a następnie dodać do niej cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao. Wymieszać. Do ciepłej jeszcze masy dodać żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwa placki.

Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać „śmietan-fix” i wymieszać. Do ubitej śmietany dodać banany, wiórki kokosowe i pokrojoną w kostkę czekoladę. Wymieszać i podzielić krem na połowę.

Na jeden placek wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i wyłożyć resztę kremu.

Wiórki kokosowe zrumienić na złoty kolor na suchej patelni i obficie posypać nimi ciasto. Schłodzić w lodówce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin