Ziemniaczana czorba z pomidorami.doc

(25 KB) Pobierz
"Ziemniaczana czorba z pomidorami "

"Ziemniaczana czorba z pomidorami "

 

Składniki:

4 - 5 średniej wielkości ziemniaków,
2 korzenie pietruszki,
3 cebule,
2 łyżki roztopionego masła lub oleju,
5 - 6 pomidorów,
0.5 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej,
2 żółtka,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól.

 

Sposób przyrządzenia:

        Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić do 1 l gotującej się wody. Gotować przez 15 min. na umiarkowanym ogniu. Dodać pokrojone drobno i poprzednio podduszone w tłuszczu korzenie pietruszki oraz cebulę. Pomidory przetrzeć na grubej tarce. Sok z pomidorów dodać do gotujących się warzyw. Po kolejnych 15 min. gotowania dodać utarte pomidory i zwiększyć ogień. Po ponownym zagotowaniu dodać czerwoną paprykę i rozbite żółtka wszystko mieszając. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin