4 - 5 średniej wielkości ziemniaków,2 korzenie pietruszki,3 cebule,2 łyżki roztopionego masła lub oleju,5 - 6 pomidorów,0.5 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej,2 żółtka,2 łyżki posiekanej natki pietruszki,sól.
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić do 1 l gotującej się wody. Gotować przez 15 min. na umiarkowanym ogniu. Dodać pokrojone drobno i poprzednio podduszone w tłuszczu korzenie pietruszki oraz cebulę. Pomidory przetrzeć na grubej tarce. Sok z pomidorów dodać do gotujących się warzyw. Po kolejnych 15 min. gotowania dodać utarte pomidory i zwiększyć ogień. Po ponownym zagotowaniu dodać czerwoną paprykę i rozbite żółtka wszystko mieszając. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
tatanka.com