Pasztet jarski.doc

(26 KB) Pobierz
"Pasztet jarski "

"Pasztet jarski "

 

Składniki:

25 dkg marchwi,
15 dkg pietruszki,
15 dkg selera,
2 cebule,
20 dkg kapusty włoskiej,
2 łyżki oleju,
25 dkg pieczarek,
2 czerstwe bułki,
2 jaja,
6 dkg masła lub margaryny,
2 łyżki tartej bułki,
łyżeczka vegety,
sól,
papryka mielona.

 

Sposób przyrządzenia:

        Warzywa korzeniowe po oczyszczeniu zetrzeć na tarce z największymi otworami. Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, pieczarki pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej z odrobiną masła lub margaryny, podsmażyć najpierw same pieczarki, potem dodać resztę warzyw, skropić wodą, dodać vegetę, paprykę, sól, mieszając ogrzewać warzywa tylko tyle, aby nieco zmiękły, wystudzić. Blachę wysmarować margaryną, wysypać tartą bułką, resztę margaryny utrzeć z surowymi jajkami, dodać namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę, razem utrzeć. Dodać wystudzone warzywa, wymieszać, przyprawić do smaku. Wyłożyć masę do przygotowanego naczynia, wygładzić powierzchnię, posypać tartą bułką. Zapiekać w piekarniku lub w prodiżu do lekkiego zrumienienia powierzchni. Pasztet można podawać na gorąco do ziemniaków lub na zimno rozłożony na kanapki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin