Lemieszka z ziemniakami.doc

(25 KB) Pobierz
Lemieszka z ziemniakami "

Lemieszka z ziemniakami "

 

Składniki:

1 kg ziemniaków,
25 dkg mąki pszennej lub żytniej razowej lub mąki 80%,
sól,
woda,
4 dkg słoniny.

 

Sposób przyrządzenia:

        Obrane ziemniaki zalać wrzącą wodą, posolić, ugotować. Ziemniaki nie odcedzając rozetrzeć i sypać na wrzątek mąkę, silnie rozcierając masę w garnku (na gorącej płycie kuchennej). Gdy potrawa zatraci zapach surowizny, wykładać na półmisek, kształtując łyżką zgrabne półkule. Podawać polane słoniną i posypane, pokruszonym serem, z kwaśnym lub słodkim mlekiem. Lemieszkę tę można także sporządzić z mąki jaśniejszej, tzw. bułkowej.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin