Kopytka I.doc

(37 KB) Pobierz
"Kopytka I "

"Kopytka I "

 

Składniki:

 

 

Brak większych obrazków.

1 kg ugotowanych ziemniaków,
jajo,
ok. 50 dkg mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka majeranku,
szczypta pieprzu i kolendry,
łyżka soli.

 

Sposób przyrządzenia:

        Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę i ostudzić. Dodać jajo, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i tyle mąki pszennej, by można było zagnieść ciasto i utoczyć z niego wałeczki. Wałeczki spłaszczyć i pokroić na ukośne kopytka. Gotować je w dużej ilości osolonej wody ok. 10 min. Wyjąć kluski z wody i podać polane masłem z tartą bułką lub sosem pieczarkowym, z dodatkiem gotowanych warzyw i surówki. Bardzo smaczne są także kopytka podsmażane.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin