40 dkg wołowiny ,40 dkg wieprzowiny,40 dkg cebuli,3 łyżki oleju,2 łyżeczki słodkiej papryki,2 łyżki koncentratu pomidorowego,1 łyżka mąki,50 dkg brokułów,gałka muszkatałowa,natka pietruszki,sól,pieprz.
Mięso umyć, pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić na cząstki. Rozgrzać olej, smażyć na nim porcjami mięso i cebulę, przyprawić solą, pieprzem i papryką, dodać koncentrat pomidorowy. Wszystko oprószyć mąką, wymieszać, podlać 1 l wody. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 90 min. Brokuły podzielić na różyczki, gotować 8 min. w osolonej wodzie z dodatkiem gałki muszkatałowej. Po 40 min. dolać do gulaszu jeszcze 0.25 l wody. Na koniec przyprawić jeszcze do smaku i dodać natkę pietruszki. Gulasz podawać z makaronem i brokułami.
tatanka.com