Gulasz tradycyjny.doc

(25 KB) Pobierz
"Gulasz tradycyjny "

"Gulasz tradycyjny "

 

Składniki:

40 dkg wołowiny ,
40 dkg wieprzowiny,
40 dkg cebuli,
3 łyżki oleju,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka mąki,
50 dkg brokułów,
gałka muszkatałowa,
natka pietruszki,
sól,
pieprz.

 

Sposób przyrządzenia:

        Mięso umyć, pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić na cząstki. Rozgrzać olej, smażyć na nim porcjami mięso i cebulę, przyprawić solą, pieprzem i papryką, dodać koncentrat pomidorowy. Wszystko oprószyć mąką, wymieszać, podlać 1 l wody. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 90 min. Brokuły podzielić na różyczki, gotować 8 min. w osolonej wodzie z dodatkiem gałki muszkatałowej. Po 40 min. dolać do gulaszu jeszcze 0.25 l wody. Na koniec przyprawić jeszcze do smaku i dodać natkę pietruszki. Gulasz podawać z makaronem i brokułami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin