Grochówka.doc

(25 KB) Pobierz
Grochówka "

Grochówka "

 

Składniki:

30 - 40 dkg grochu,
25 dkg włoszczyzny,
15 dkg boczku wędzonego,
1 - 1/2 l wody,
5 dkg cebuli,
2 dkg tłuszczu,
2 dkg mąki,
majeranek,
1 - 2 ząbki czosnku,
sól.

 

Sposób przyrządzenia:

        Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilkanaście godzin w zimnej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, gdy jest miękki, osolić. Ugotować wywar z boczku i warzyw. Groch przetrzeć przez sito, przelewając odcedzonym wywarem. Cebulę obrać, pokrajać, usmażyć na jasnozłoty kolor,dodać zrumienioną mąkę. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą rzadką masę. Połączyć z zupą, zagotować. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i majerankiem. Włożyć boczek pokrajany w kostkę. Podawać z grzankami z bułki lub chleba.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin