Dynia marynowana III.doc

(24 KB) Pobierz
"Dynia marynowana III "

"Dynia marynowana III "

 

Składniki:

Średnia,
dojrzała dynia,
3/4 szkl. octu (6%),
5 łyżeczek cukru,
1 łyżeczka soli,
2 1/2 szkl. wody,
goździki,
cynamon w lasce,
estragon.

 

Sposób przyrządzenia:

        Dynię umyć, obrać z twardej skóry i luźnego miąższu, usunąć pestki, pokroić w kostkę o grubości 1x1 cm, wrzucić do wrzącej wody na ok. 3 - 5 min. Osączyć na sicie i wystudzić. Przełożyć do czystych słoików i przygotować zalewę z wody, cukru, soli i przypraw wg smaku. Zalewę zagotować i gorącą zalewać ułożoną w słoikach dynie. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 15 min.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin