Czosnek w zalewie.doc

(25 KB) Pobierz
"Czosnek w zalewie "

"Czosnek w zalewie "

 

Składniki:

8 - 10 główek czosnku,
3 czerwone papryczki chili,
1 łyżeczka czerwonej papryki,
300 ml oliwy z oliwek.

 

Sposób przyrządzenia:

        Główki czosnku obrać, strąki papryki chili opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w cienkie krążki. Papryczki wymieszać z oliwą i papryką w proszku. Ząbki czosnku przełożyć do 3 słoiczków. Zalać je oliwą z chili tak, aby czosnek był całkowicie zanurzony. Słoiczki dokładnie zamknąć i odstawić na 2 - 3 dni. Czosnek w zalewie można przechowywać do 6 miesięcy.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin