Umieść u siebie
Wstaw poniższy kod na swoją stronę, a odwiedzający będą mogli przeczytać ten artykuł bezpośrednio na niej.
Kod:
ukryj
Uczulenia są ceną, jaką płacimy za luksus jedzenia coraz smaczniejszych i ładniej wyglądających produktów żywnościowych,
„Dodatki” do żywności
Warto wiedzieć ...
DODATKI DO ŻYWNOŚCI
Ponieważ mówimy o dodatkach do żywności, to warto wiedzieć, jak klasyfikuje się te dodatki. Zazwyczaj boimy się wszelkich „E ileś tam” na etykietach produktów spożywczych, a przecież nie każde „E” oznacza od razu szkodliwy dodatek.
Pora więc poświęcić kilka słów na ten temat.
Podział dodatków:
· Barwniki
· Konserwanty chemiczne
· Przeciwutleniacze
· Regulatory kwasowości
· Zagęstniki
· Emulgatory
· Substancje wzmacniające smak i zapach.
· Substancje słodzące
Wiele z tych substancji jest pochodzenia naturalnego, np.:
- E 100 - kurkumina - żółtopomarańczowy barwnik, wyciąg z kurkumy (Curcuma longa - płd.-wsch. Azja),
- E 101 – ryboflawina, czyli witamina B2,
- E 160 - karotenoidy (marchew),
- E 161 – barwnik ksantofilowy,
- E 140 – barwnik otrzymywany na bazie chlorofilu (kolory: niebieski do zielonego),
- E 150 – barwnik brązowy na bazie karmelu,
- E 300 – kwas askorbinowy (witamina C),
- E 1422 – acetylowany adipidian diskrobiowy – oznacza po prostu pochodną skrobi klukurydzianej.
KRÓTKI PRZEWODNIK
PO NAJCZĘŚCIEJ STOSOWANYCH
DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
PRZECIWUTLENIACZE E 300 – E 332.
Substancje zapobiegające utlenianiu środków spożywczych, przciwdziałają np. jełczeniu tłuszczów lub zmianom barwy. Często pełnią funkcję odżywczą, jak np. E 307 – czyli witamina E.
E 300
Kwas askorbinowy (wit. C)
Przeciwutleniacz
E 301
Askorbinian sodu
E 302
Askorbinian wapnia
E 307
Alfa tokoferol (wit. E)
BARWNIKI – E 100 – E 180
Substancje nadające lub przywracające barwę produktom spozywczym (wiele z nich jest naturalnego pochodzenia).
E 100
KURKUMINA
Naturalny żółty barwnik, wyciąg roślinny z kurkumy (Curcuma longa), działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie
E 101
RYBOFLAWINA
Naturalny lub syntetyczny (witamina B2)
E 120
KOSZENILA
Naturalny czerwono-pomarańczowy barwnik chinolinowy
E 140I
CHLOROFIL
Naturalny zielony barwnik występujący w roślinach
E 150a
KARMEL
Pochodzenie naturalne; barwnik czerwono-brunatny, cukier poddany działaniu wysokiej temperatury
E 160a
Β-KAROTEN
Identyczny z naturalnym; barwnik pomarańczowo-czerwony, prowitamina witaminy A
E 160b
ANATTO
Naturalny pomarańczowo-żółty barwnik, ekstrakt z nasion jednego z drzew tropikalnych
E 160d
LIKOPEN
Naturalny czerwony barwnik, ekstrakt ze skórek pomidorów
E 162
BETANINA
Naturalny purpurowo-czerwony barwnik, wyciąg z buraków ćwikłowych
E 163
ANTOCYJANY
Naturalne barwniki roślinne, najczęściej z czarnych winogron lub kapusty, doskonałe przeciwutleniacze
SUBSTANCJE WZMACNIAJĄCE SMAK I ZAPACH.
Związki tego typu dodane do potraw powodują wzmocnienie naturalnej smakowitości i zapachu potraw.
E 621
GLUTAMINIAN SODU
Otrzymywany z melasy
E 623
GLUTAMINIAN WAPNIA
Substytut soli kuchennej, stosowany w produkcji odżywek i żywności dietetycznej
E 636
MALTOL
Substancja o posmaku karmelu, nadaje zapach „świeżo pieczonego pieczywa“
KONSERWANTY CHEMICZNE – E 200 – E 282 i E 1105
Chemiczne utrwalacze żywności przedłużające trwałość produktów spożywczych poprzez zabezpieczenie ich przed rozkładem przez drobnoustroje.
E 200
KWAS SORBOWY
KONSERWANT CHEMICZNY
E 201
SORBINIAN SODU
E 202
SORBINIAN POTASU
E 203
SORBINIAN WAPNIA
E 210
KWAS BENZOESOWY
E 211
BENZOESAN SODU
E 220
BEZWODNIK KWASU SIARKAWEGO
E 221
...
Kasia-04