Dodatki do żywności, czyli o tym, czym się trujemy.doc

(624 KB) Pobierz

"Dodatki" do żywności, czyli o tym, czym się trujemy

 

Umieść u siebie

Wstaw poniższy kod na swoją stronę, a odwiedzający będą mogli przeczytać ten artykuł bezpośrednio na niej.

 

Kod:

ukryj

 



Uczulenia są ceną, jaką płacimy za luksus jedzenia coraz smaczniejszych i ładniej wyglądających produktów żywnościowych,

„Dodatki” do żywności

 

Warto wiedzieć ...

 

DODATKI  DO ŻYWNOŚCI

 

Ponieważ mówimy o dodatkach do żywności, to warto wiedzieć, jak klasyfikuje się te dodatki. Zazwyczaj boimy się wszelkich „E ileś tam” na etykietach produktów spożywczych, a przecież nie każde „E” oznacza od razu szkodliwy dodatek.

Pora więc poświęcić kilka słów na ten temat.

Podział dodatków:

·     Barwniki

·     Konserwanty chemiczne

·     Przeciwutleniacze

·     Regulatory kwasowości

·     Zagęstniki

·     Emulgatory

·     Substancje wzmacniające smak i zapach.

·     Substancje słodzące

 

Wiele z tych substancji jest pochodzenia naturalnego, np.:

-      E 100 - kurkumina - żółtopomarańczowy barwnik, wyciąg z kurkumy (Curcuma longa - płd.-wsch. Azja),

-       E 101 – ryboflawina, czyli witamina B2,

-      E 160 -  karotenoidy (marchew),

-      E 161 – barwnik ksantofilowy,

-      E 140 – barwnik otrzymywany na bazie chlorofilu (kolory: niebieski do zielonego),

-      E 150 – barwnik brązowy na bazie karmelu,

-      E 300 – kwas askorbinowy (witamina C),

-      E 1422 – acetylowany adipidian diskrobiowy – oznacza po prostu pochodną skrobi klukurydzianej.

 

KRÓTKI  PRZEWODNIK

PO  NAJCZĘŚCIEJ  STOSOWANYCH 

DODATKACH  DO  ŻYWNOŚCI

 

PRZECIWUTLENIACZE E 300 – E 332.

 

Substancje zapobiegające utlenianiu środków spożywczych, przciwdziałają np. jełczeniu tłuszczów lub zmianom barwy. Często pełnią funkcję odżywczą, jak np. E 307 – czyli witamina E.

 

E 300

Kwas askorbinowy (wit. C)

Przeciwutleniacz

E 301

Askorbinian sodu

Przeciwutleniacz

E 302

Askorbinian wapnia

Przeciwutleniacz

E 307

Alfa tokoferol (wit. E)

Przeciwutleniacz

 

BARWNIKI – E 100 – E 180

Substancje nadające lub przywracające barwę produktom spozywczym (wiele z nich jest naturalnego pochodzenia).

E 100

KURKUMINA

Naturalny  żółty barwnik, wyciąg roślinny z kurkumy (Curcuma longa), działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie

E 101

RYBOFLAWINA

Naturalny lub syntetyczny (witamina B2)

E 120

KOSZENILA

Naturalny czerwono-pomarańczowy barwnik chinolinowy

E 140I

CHLOROFIL

Naturalny zielony barwnik występujący w roślinach

E 150a

KARMEL

Pochodzenie naturalne; barwnik czerwono-brunatny,  cukier poddany działaniu wysokiej temperatury

E 160a

Β-KAROTEN

Identyczny z naturalnym; barwnik pomarańczowo-czerwony, prowitamina witaminy A

E 160b

ANATTO

Naturalny pomarańczowo-żółty barwnik, ekstrakt z nasion jednego  z drzew tropikalnych

E 160d

LIKOPEN

Naturalny czerwony barwnik, ekstrakt ze skórek pomidorów

E 162

BETANINA

Naturalny purpurowo-czerwony barwnik, wyciąg z buraków ćwikłowych

E 163

ANTOCYJANY

Naturalne barwniki roślinne, najczęściej z czarnych winogron lub kapusty, doskonałe przeciwutleniacze

 

 

SUBSTANCJE WZMACNIAJĄCE SMAK I ZAPACH.

 

Związki tego typu dodane do potraw powodują wzmocnienie naturalnej smakowitości i zapachu potraw.

E 621

GLUTAMINIAN SODU

Otrzymywany z melasy

E 623

GLUTAMINIAN WAPNIA

Substytut soli kuchennej, stosowany w produkcji odżywek i żywności dietetycznej

E 636

MALTOL

Substancja o posmaku karmelu, nadaje zapach „świeżo pieczonego pieczywa“

 

 

KONSERWANTY CHEMICZNE – E 200 – E 282 i E 1105

Chemiczne utrwalacze żywności przedłużające trwałość produktów spożywczych poprzez zabezpieczenie ich przed rozkładem przez drobnoustroje.

E 200

KWAS  SORBOWY

KONSERWANT CHEMICZNY

E 201

SORBINIAN SODU

KONSERWANT CHEMICZNY

E 202

SORBINIAN POTASU

KONSERWANT CHEMICZNY

E 203

SORBINIAN WAPNIA

KONSERWANT CHEMICZNY

E 210

KWAS BENZOESOWY

KONSERWANT CHEMICZNY

E 211

BENZOESAN SODU

KONSERWANT CHEMICZNY

E 220

BEZWODNIK KWASU SIARKAWEGO

KONSERWANT CHEMICZNY

E 221

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin