Gulasz z soczewicy i jarzyn.doc

(24 KB) Pobierz
BIGOS GALICYJSKI

Gulasz z soczewicy i jarzyn

Porcja dla 6 osób. Czas przygotow. 2 godz. + doba

250 g soczewicy,
2 ziemniaki,
250 g cukini,
250 g porów,
1/4 selera,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
4-8 łyżek soku cytrynowego,
625 ml wody,
olej, sól, pieprz.

1. Soczewice dobrze wypłukać, zalać woda i odstawić na 24 godz.

2. Soczewice odcedzić, przełożyć do dużego garnka, zalać 625 ml wody, następnie
gotować do miękkości na małym ogniu (ok. 1 godz. 15 min.).

3. Ziemniaki i seler pokroić w kostkę, cukinie i pory pokroić na plasterki. Jarzyny połączyć z soczewica, dodać sól i pieprz, następnie gotować 15-20 min.

4. Cebule posiekać i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Dodać roztarty czosnek, smażyć jeszcze przez 1 min. Połączyć z soczewica i jarzynami.

5. Posiekana pietruszkę przełożyć do garnka, wymieszać z soczewica. Dodać sok
cytrynowy i gotować jeszcze 2 min.

6. Gulasz przełożyć do dużej miski i podać. Można tez podać na zimno z gorącym chlebkiem pitta.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin