Porcja dla 6 osób. Czas przygotow. 2 godz. + doba250 g soczewicy,2 ziemniaki,250 g cukini,250 g porów,1/4 selera,1 cebula,2 ząbki czosnku,2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,4-8 łyżek soku cytrynowego,625 ml wody,olej, sól, pieprz.
1. Soczewice dobrze wypłukać, zalać woda i odstawić na 24 godz.
2. Soczewice odcedzić, przełożyć do dużego garnka, zalać 625 ml wody, następniegotować do miękkości na małym ogniu (ok. 1 godz. 15 min.).
3. Ziemniaki i seler pokroić w kostkę, cukinie i pory pokroić na plasterki. Jarzyny połączyć z soczewica, dodać sól i pieprz, następnie gotować 15-20 min.
4. Cebule posiekać i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Dodać roztarty czosnek, smażyć jeszcze przez 1 min. Połączyć z soczewica i jarzynami.
5. Posiekana pietruszkę przełożyć do garnka, wymieszać z soczewica. Dodać sokcytrynowy i gotować jeszcze 2 min.
6. Gulasz przełożyć do dużej miski i podać. Można tez podać na zimno z gorącym chlebkiem pitta.
tatanka.com