Zdrowe odżywianie w cukrzycy.pdf

(199 KB) Pobierz
401739228 UNPDF
DLA DIABETYKÓW
Czego nale˝y unikaç?
Nadmiaru soli, który mo˝e powodowaç wzrost
ciÊnienia krwi.
Nadmiaru tłuszczów nasyconych
odpowiedzialnych za:
Wzrost poziomu cholesterolu, co zwi´ksza
ryzyko wystàpienia chorób serca,
Wzrost masy ciała.
Od ponad stu lat Abbott Laboratories pracuje nad
unowoczeÊnianiem opieki zdrowotnej dla ludzi na
całym Êwiecie, tworzàc nowe technologie ochrony
zdrowia majàce pomóc usprawniç opiek´ nad
pacjentem. OdpowiedzialnoÊç i troska o zdrowie
osób z cukrzycà to wartoÊci, którymi
Abbott Diabetes Care kieruje si´ we wszystkich
swoich działaniach. Dokładamy wszelkich staraƒ,
aby ˝ycie tych osób było lepsze, pogodniejsze
i …prostsze! Dlatego w naszym Dziale Obsługi
Klienta znajdà Paƒstwo odpowiedê na wszelkie
pytania dotyczàce obsługi glukometrów.
Zdrowe
od˝ywianie
w cukrzycy
Pami´taj!
Nadwaga sama w sobie jest niebezpieczna dla
zdrowia, a dodatkowo ma negatywny wpływ na
proces kontrolowania cukrzycy:
Transport glukozy z krwi do tkanki tłuszczowej
jest dla insuliny szczególnie trudnym zadaniem,
zatem im wi´cej wa˝ysz, tym wi´kszà dawk´
insuliny nale˝y podaç.
Mo˝liwa jest te˝ sytuacja odwrotna - jeÊli
tracisz na wadze, potrzebna jest mniejsza
dawka insuliny. Dlatego tak wa˝ne jest w czasie
stosowania diety regularne wykonywanie
pomiarów st´˝enia glukozy we krwi przy u˝yciu
glukometru.
Wszystkie nasze glukometry obj´te sà
Bezterminowà Gwarancjà.
JeÊli posiadacie Paƒstwo glukometr irmy Abbott, albo
nie macie jeszcze glukometru i chcielibyÊcie dowiedzieç
si´ wi´cej o produkowanych przez nas urzàdzeniach
– serdecznie zach´camy do kontaktu. Słu˝ymy naszà
wiedzà i doÊwiadczeniem.
Dział Obsługi Klienta
Infolinia 0 801 379 799*
(czynna pon.-pt. w godz. 8.00-17.00, *opłata wg taryfy lokalnej)
lub 0 22 606 10 33-34, 75
Materiał opracowany przez:
Abbott Laboratories Poland Sp. z o.o.
Abbott Diabetes Care
ul. Post´pu 18A
02-676 Warszawa
www. abbott-diabetes-care .pl
Informacje zawarte w niniejszej ulotce nie stanowià porady lekarskiej, która
mo˝e byç udzielona wyłàcznie przez lekarza.
401739228.002.png 401739228.003.png 401739228.004.png 401739228.005.png
 
Jak od˝ywianie wpływa na
st´˝enie glukozy we krwi?
W leczeniu chorych na cukrzyc´ pod poj´ciem
diety rozumiemy prawidłowe ˝ywienie.
JeÊli chorujesz na cukrzyc´, niezwykle wa˝ne jest
zrozumienie, w jaki sposób spo˝ywane jedzenie
wpływa na poziom cukru we krwi. Skàd wi´c si´
bierze glukoza we krwi?
Co si´ dzieje z glukozà?
Glukoza jest głównym paliwem dla organizmu.
Mi´Ênie i mózg potrzebujà jej tak, jak samochód
benzyny. Glukoza rozprowadzana jest przez krew
po całym organizmie do miejsc, gdzie jest
potrzebna.
Zawierajà jednak du˝o cukrów, dlatego powinny
byç wyliczane.
Najlepiej spo˝ywaç owoce w dwóch porcjach
na dob´, ka˝da o wadze od 200 do 300 gramów.
Mi´so, ryby i inne produkty białkowe
(np. tofu). Białka powinny stanowiç 15-20%
zapotrzebowania energetycznego. Wybieraj
produkty o małej zawartoÊci tłuszczu, na
przykład:
Chudà szynk´ zamiast pasztetu wieprzowego,
Kurczaka bez skóry.
Mleko i nabiał . Nabiał, jak na przykład jogurt
i mleko, zawiera wapƒ niezb´dny dla zdrowia
koÊci i z´bów. Dorosłym zaleca si´ wybieranie
produktów nabiałowych o niskiej zawartoÊci
tłuszczu.
Niewielkie iloÊci tłuszczów, cukru i soli.
Nie rezygnuj z tłuszczów całkowicie,
ale ogranicz ich spo˝ycie.
Dla poprawienia smaku potraw stosuj zioła
zamiast soli.
Dopuszczalne sà 2 ły˝eczki cukru; mo˝esz
te˝ stosowaç w umiarkowanych iloÊciach
dost´pne na rynku słodziki. Najlepiej jest piç
wod´ i goràce napoje (kawa, herbata bez
cukru i słodzików).
Aby glukoza mogła dostaç si´ z krwi do tkanek,
konieczna jest insulina, która:
Transportuje glukoz´ z krwi do mi´Êni i mózgu
jako êródło energii lub
Magazynuje glukoz´ w wàtrobie (w postaci
glikogenu).
Istniejà dwa główne êródła glukozy w organizmie:
Trawienie spo˝ywanych w´glowodanów.
W´glowodany sà głównym êródłem glukozy
we krwi.
W´glowodany zło˝one (pochodzàce
na przykład z pełnoziarnistego pieczywa lub
makaronu) rozkładane sà na cukry proste
i powoli wchłaniane. Ta powolna absorpcja
sprawia, ˝e poziom cukru we krwi zmienia
si´ bardzo łagodnie.
W´glowodany pochodzàce ze słodyczy
(na przykład ciasteczek czy cukierków)
wchłaniane sà szybko, przez co st´˝enie
glukozy we krwi gwałtownie roÊnie.
Wytwarzanie glukozy przez organizm.
Organizm mo˝e równie˝ sam wytwarzaç glukoz´
(zwanà glikogenem) ze specjalnych zapasów
znajdujàcych si´ w wàtrobie. Glikogen jest
materiałem zapasowym organizmu. Kiedy st´˝enie
glukozy spada zbyt nisko, wàtroba natychmiast
zaczyna rozkładaç zapasy glikogenu, aby
wytworzyç cukier.
Podczas leczenia cukrzycy insulinà, wstrzykiwana
dawka musi by dostosowana do spo˝ywanych
pokarmów. W przypadku cukrzycy typu 2 spo˝ywaj
posiłki regularnie, aby współgrały one z działaniem
leków, które przyjmujesz.
Co zawiera zdrowa dieta?
Oprócz w´glowodanów (ok. 50% zapotrzebowania
energetycznego) nale˝y spo˝ywaç:
Warzywa , które sà doskonałym êródłem
błonnika. Zaleca si´ spo˝ywanie pi´ciu porcji
warzyw dziennie, maksymalnie 500 gramów na
dob´. Niektóre warzywa zawierajà wyjàtkowo
du˝e iloÊci skrobi, dlatego nale˝y je dokładnie
liczyç w posiłkach - to ziemniaki, kukurydza,
groszek zielony i fasola.
Owoce sà cennym i stałym składnikiem zdrowej
diety.
401739228.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin