Zdrowe odżywianie w cukrzycy.pdf
(
199 KB
)
Pobierz
401739228 UNPDF
DLA DIABETYKÓW
Czego nale˝y unikaç?
•
Nadmiaru soli, który mo˝e powodowaç wzrost
ciÊnienia krwi.
•
Nadmiaru tłuszczów nasyconych
odpowiedzialnych za:
•
Wzrost poziomu cholesterolu, co zwi´ksza
ryzyko wystàpienia chorób serca,
•
Wzrost masy ciała.
Od ponad stu lat Abbott Laboratories pracuje nad
unowoczeÊnianiem opieki zdrowotnej dla ludzi na
całym Êwiecie, tworzàc nowe technologie ochrony
zdrowia majàce pomóc usprawniç opiek´ nad
pacjentem. OdpowiedzialnoÊç i troska o zdrowie
osób z cukrzycà to wartoÊci, którymi
Abbott Diabetes Care
kieruje si´ we wszystkich
swoich działaniach. Dokładamy wszelkich staraƒ,
aby ˝ycie tych osób było lepsze, pogodniejsze
i …prostsze! Dlatego w naszym
Dziale Obsługi
Klienta
znajdà Paƒstwo odpowiedê na wszelkie
pytania dotyczàce obsługi glukometrów.
Zdrowe
od˝ywianie
w cukrzycy
Pami´taj!
Nadwaga sama w sobie jest niebezpieczna dla
zdrowia, a dodatkowo ma negatywny wpływ na
proces kontrolowania cukrzycy:
•
Transport glukozy z krwi do tkanki tłuszczowej
jest dla insuliny szczególnie trudnym zadaniem,
zatem im wi´cej wa˝ysz, tym wi´kszà dawk´
insuliny nale˝y podaç.
•
Mo˝liwa jest te˝ sytuacja odwrotna - jeÊli
tracisz na wadze, potrzebna jest mniejsza
dawka insuliny. Dlatego tak wa˝ne jest w czasie
stosowania diety regularne wykonywanie
pomiarów st´˝enia glukozy we krwi przy u˝yciu
glukometru.
Wszystkie nasze glukometry obj´te sà
Bezterminowà Gwarancjà.
JeÊli posiadacie Paƒstwo glukometr irmy Abbott, albo
nie macie jeszcze glukometru i chcielibyÊcie dowiedzieç
si´ wi´cej o produkowanych przez nas urzàdzeniach
– serdecznie zach´camy do kontaktu. Słu˝ymy naszà
wiedzà i doÊwiadczeniem.
Dział Obsługi Klienta
Infolinia 0 801 379 799*
(czynna pon.-pt. w godz. 8.00-17.00, *opłata wg taryfy lokalnej)
lub 0 22 606 10 33-34, 75
Materiał opracowany przez:
Abbott Laboratories Poland Sp. z o.o.
Abbott Diabetes Care
ul. Post´pu 18A
02-676 Warszawa
www.
abbott-diabetes-care
.pl
Informacje zawarte w niniejszej ulotce nie stanowià porady lekarskiej, która
mo˝e byç udzielona wyłàcznie przez lekarza.
Jak od˝ywianie wpływa na
st´˝enie glukozy we krwi?
W leczeniu chorych na cukrzyc´ pod poj´ciem
diety rozumiemy prawidłowe ˝ywienie.
JeÊli chorujesz na cukrzyc´, niezwykle wa˝ne jest
zrozumienie, w jaki sposób spo˝ywane jedzenie
wpływa na poziom cukru we krwi. Skàd wi´c si´
bierze glukoza we krwi?
Co si´ dzieje z glukozà?
Glukoza jest głównym paliwem dla organizmu.
Mi´Ênie i mózg potrzebujà jej tak, jak samochód
benzyny. Glukoza rozprowadzana jest przez krew
po całym organizmie do miejsc, gdzie jest
potrzebna.
Zawierajà jednak du˝o cukrów, dlatego powinny
byç wyliczane.
Najlepiej spo˝ywaç owoce w dwóch porcjach
na dob´, ka˝da o wadze od 200 do 300 gramów.
•
Mi´so, ryby
i inne produkty białkowe
(np. tofu). Białka powinny stanowiç 15-20%
zapotrzebowania energetycznego. Wybieraj
produkty o małej zawartoÊci tłuszczu, na
przykład:
•
Chudà szynk´ zamiast pasztetu wieprzowego,
•
Kurczaka bez skóry.
•
Mleko i nabiał
. Nabiał, jak na przykład jogurt
i mleko, zawiera wapƒ niezb´dny dla zdrowia
koÊci i z´bów. Dorosłym zaleca si´ wybieranie
produktów nabiałowych o niskiej zawartoÊci
tłuszczu.
•
Niewielkie iloÊci tłuszczów, cukru i soli.
•
Nie rezygnuj z tłuszczów całkowicie,
ale ogranicz ich spo˝ycie.
•
Dla poprawienia smaku potraw stosuj zioła
zamiast soli.
•
Dopuszczalne sà 2 ły˝eczki cukru; mo˝esz
te˝ stosowaç w umiarkowanych iloÊciach
dost´pne na rynku słodziki. Najlepiej jest piç
wod´ i goràce napoje (kawa, herbata bez
cukru i słodzików).
Aby glukoza mogła dostaç si´ z krwi do tkanek,
konieczna jest insulina, która:
•
Transportuje glukoz´ z krwi do mi´Êni i mózgu
jako êródło energii lub
•
Magazynuje glukoz´ w wàtrobie (w postaci
glikogenu).
Istniejà dwa główne êródła glukozy w organizmie:
•
Trawienie spo˝ywanych w´glowodanów.
W´glowodany sà głównym êródłem glukozy
we krwi.
•
W´glowodany zło˝one (pochodzàce
na przykład z pełnoziarnistego pieczywa lub
makaronu) rozkładane sà na cukry proste
i powoli wchłaniane. Ta powolna absorpcja
sprawia, ˝e poziom cukru we krwi zmienia
si´ bardzo łagodnie.
•
W´glowodany pochodzàce ze słodyczy
(na przykład ciasteczek czy cukierków)
wchłaniane sà szybko, przez co st´˝enie
glukozy we krwi gwałtownie roÊnie.
•
Wytwarzanie glukozy przez organizm.
Organizm mo˝e równie˝ sam wytwarzaç glukoz´
(zwanà glikogenem) ze specjalnych zapasów
znajdujàcych si´ w wàtrobie. Glikogen jest
materiałem zapasowym organizmu. Kiedy st´˝enie
glukozy spada zbyt nisko, wàtroba natychmiast
zaczyna rozkładaç zapasy glikogenu, aby
wytworzyç cukier.
Podczas leczenia cukrzycy insulinà, wstrzykiwana
dawka musi by dostosowana do spo˝ywanych
pokarmów. W przypadku cukrzycy typu 2 spo˝ywaj
posiłki regularnie, aby współgrały one z działaniem
leków, które przyjmujesz.
Co zawiera zdrowa dieta?
Oprócz w´glowodanów (ok. 50% zapotrzebowania
energetycznego) nale˝y spo˝ywaç:
•
Warzywa
, które sà doskonałym êródłem
błonnika. Zaleca si´ spo˝ywanie pi´ciu porcji
warzyw dziennie, maksymalnie 500 gramów na
dob´. Niektóre warzywa zawierajà wyjàtkowo
du˝e iloÊci skrobi, dlatego nale˝y je dokładnie
liczyç w posiłkach - to ziemniaki, kukurydza,
groszek zielony i fasola.
•
Owoce
sà cennym i stałym składnikiem zdrowej
diety.
Plik z chomika:
kosmonauta61
Inne pliki z tego folderu:
_Cukrzyca.pdf
(278 KB)
Opieka farmaceutyczna w cukrzycy.pdf
(679 KB)
Zapobieganie hipoglikemii.jpg
(1119 KB)
Jak zapobiegać hipoglikemii.pdf
(1767 KB)
Samokontrola w cukrzycy.jpg
(1618 KB)
Inne foldery tego chomika:
►ZDROWIE
Pierwsza Pomoc
Wylew-udar mózgu
Zawał m.sercowego
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin