Robaki Wykłady.doc

(167 KB) Pobierz

Gatunek: Chrząszcz majowy – Melontha melontha

Rodzina: Żukowate – Scarabeidae

Rząd: Chrząszcze – Coleoptera

Gromada: Owady – Inseckta

 

Profilaktyka i zwalczanie. Zwalczanie chrząszczy –na początku rójki zanim zdążą zniszczyć liście drzew i złożyć jajo,

Mechanicznie –otrząsać i niszczyć,

Chemicznie –opryskiwać preparatami kontaktowymi lub wgłębnymi (pyretroidy)

Pędraki –stosować preparaty doglebowe oparte na dianizonie.

 

Choroba –polega na długotrwałym zakłócaniu funkcji fizjologicznych, ujawniających się zmianami w wyglądzie roślin i uniemożliwiającym ich normalny rozwój. Zakłócenie tych funkcji może być powodowane przez czynniki abiotyczna (nieożywione) np. klimat, biotyczne (ożywione) np. wirusy.

 

-więdnięcia,

-plamistość (np. czarna –liście klonu, parch jabłoni),

-nekrozy (np. zaraza ziemniaczana),

-zniekształcenia:

              *skarłowacenie (np. parch jabłoni),

              *wybujałość (np. guzowatość korzeni),             

              *pędzenie narządów Świerzych (np. kędzierzawka brzoskwiniowa, Holenderska                                                                                                                                                  choroba wiązu),

-dziwotwory:

              *staśmienia łodygi,

              *przerosty,

              *czarcie miotły,

              *zazielenienie,

-rany:

              *złamania,

              *otwarcia,

-wydzieliny:

              *sporysz,

              *rosa miodowa,

-oznaki etiologiczne:

              *huby,

              *sklerotnia,

              *gruzełek,

              *głownie.

 

Objawy uszkodzeń powodowanych przez szkodniki o aparacie gębowym gryzącym.

Uszkodzenia podziemnych części roślin:

1. ogryzanie korzeni z zewnątrz i ich odcinanie:

-larwy śmietki kapuścianej,

-turkuć podjadek,

-klug czarny,

-podrzut myszaty.

 

2. wygryzanie szyjki korzeniowej i tworzenie golasów:

-chowacz galasówek,

 

Uszkodzenia nadziemnych części roślin:

-pędów,

-gałęzi,

-pni,

1. podgryzanie pędów u podstawy:

-gąsienice rolnic,

2. wygryzanie pędów i gałęzi od wewnątrz:

-larwy przeziernika porzeczkowego,

-larwy trzepa szparagówki, 

3. tworzenie wyrośli na pędach:

-paciornica krzyżowianka,

-larwy pryszczarkowatych,

-szypszyniec różany,

4. wygryzanie chodników pod korą:

-larwy i chrząszcze kornikowatych.

 

Uszkodzenia liści:

1. całkowite objadanie liści z pozostawieniem grubszych nerwów –Gołożery (zostają nerwy),

-gąsienice bielnika kapustnika,

2. wygryzanie liści z tworzeniem oprzędów, zwijaniem jednego lub kilku liści,

-gąsienice namiotnika jabłoniowego,

3. dziurawienie liści:

-larwy piętnówki kapustnicy,

-chrząszcze,

4. wyjadanie miękiszu z jednej lub obu stron liścia z pozostawieniem cienkich nerwów liści. Szkieletowanie,

-larwy śluzownicy lipowej,

5. wygryzanie małych jamek z pozostawieniem dolnego lub górnego nabłonka liścia żer okienkowy,

-larwy tantnisia krzyżowiaczka,

6. wygryzanie miękiszu między dolnym a górnym nabłonkiem liścia żer minujący,

-larwy miniarek,

-szrotówek kasztanów –kasztanowiaczek,

7. wygryzanie regularnych, półokrągłych zatok na brzegu liścia, żer zatokowy,

-chrząszcze oprzędzików,

8. tworzenie wyrośli,

-larwy galasówkowatych,

9. zeskrobywanie tkanek z dolnej powierzchni liścia, powodujące zwijanie się liścia ku środkowi,

-larwy niemułki różanej.

 

Uszkodzenia narządów generatywnych:

1. wygryzanie pąków kwiatowych od wewnątrz,

-larwy kwieciaka jabłkowca,

2. objadanie kwiatów od zewnątrz,

-gąsienice piędzika przedzimka,

3. wygryzanie nasion z zewnątrz i od wewnątrz,

-larwy pachówki strąkóweczki,

4. wygryzanie owoców od zewnątrz,

-dorosłe osy i szerszenie.

 

 

Uszkodzenia nasion w magazynach:

1. wygryzanie nasion od wewnątrz,

-larwy strąkowca fasolowego,

2. wygryzanie nasion od zewnątrz,

-chrząszcze wołka zbożowego.

 

Objawy uszkodzeń powodowane przez szkodniki o aparacie gębowym kłująco – ssącym.

Uszkodzenia części podziemnych:

1. więdnięcie i zamieranie korzeni oraz powstawanie wyrośli,

-larwy Guzaka północnego (nicienie-robaki).

 

Uszkodzenia nadziemnych części rośliny:

-pędy,

-gałęzie,

-pnie.

1. powstawanie rakowatych wyrośli,

-Bawełnica korówka,

2. przebarwienia tkanek pędów i ich skręcenie,

-mszyca jabłoniowa.

 

Uszkodzenia liści:

1. przebarwienia w postaci punktowych plamek,

-skoczek różany,

2. powstawanie nekroz i rozrywanie się blaszki liścia,

-zmieniki,

3. tworzenie się małych srebrzystych plamek,

-wciornastki,

4. powstawanie deformacji w postaci marszczenia, skręcania i fałdowania,

-mszyca burakowa,

-mszyca wiśniowa,

5. tworzenie nieforemnych i barwnych wzdęć,

-mszyca porzeczkowo –czyściecowa,

6. powstawanie wyrośli,

-pilśniowiec orzechowy.

 

 

                                                                                                                                                          28.02.2008r.

Cele ochrony roślin:

1. obniżenie strat powodowanych przez choroby, szkodniki i chwasty.

2. podniesienie jakości uzyskanych płodów.

 

Metody ochrony roślin.

1. metody o działaniu profilaktycznym:

-kwarantanna,

-metoda agrotechniczna – higieniczna,

-metoda hodowlana.

2. metoda bezpośredniego zwalczania:

-metoda fizyczna,

-metoda mechaniczna,

-metoda biologiczna,

-metoda chemiczna.

3. integracja metod.

Redukcja możliwego plonu aż do zużycia (schematycznie).

1. potencjalny plon                                                                                                  100%

 

2. do zbioru                                                                                                                 70%

 

Strata 30%

 

3. magazynowanie                                                         50%

 

Stra. 20%

 

4. przerób                                                         30%

 

Stra. 20%

 

 

Kwarantanna – ma na celu niedopuszczenie lub przynajmniej ograniczenie przenikania określonych gatunków chorób, szkodników czy też chwastów na nowe, nie zajęte przez nie obszary, gdzie gatunki mogłyby znaleźć dla swojego rozwoju dogodne warunki ekologiczne a przy zadomawianiu się, powodować permanentne straty gospodarcze do produkcji roślinnej.

 

Na metodę kwarantanny składają się określone przepisy prawne i normatywne oraz oficjalne czynności kontrolne umożliwiające zablokowanie aktualnego stanu fitosanitarnego wożonych lub wywożonego roślin i innych towarów pochodzenia roślinnego i przedmiotów (opakowania, środki transportu).

Podstawa prawna: ustawa nr. 4462 dnia 12 lipca 1995r. O ochronie roślin uprawnych.

 

Terminologia użyta w ustawie.

Organizmy szkodliwe –zwierzęta, rośliny, grzyby, bakterie, wirusy, wiroidy oraz inne mikroorganizmy, które mogą spowodować szkody w roślinach uprawnych, w tym leśnych i produktach roślinnych.

 

Środki fitosanitarne –wszelkie akty i przepisy prawne albo inne oficjalne postępowanie urzędowe, mające na celu zapobieganie wprowadzeniu i/lub rozprzestrzenieniu się agrofagów, które podlegają obowiązkowi zwalczania.

 

Przepisy fitosanitarne –zbiór aktów prawnych, będących podstawą do podejmowania oficjalnych działań, zapobiegających wprowadzeniu i/lub rozprzestrzenianiu się agrofagów podlegających obowiązkowi zwalczania, a które polegają na kontroli produkcji, transportu, miejsc składowania towarów i innych artykułów, jak również normalnej działalności ludzkiej, a także na wprowadzaniu systemu świadectw fitosanitarnych.

 

Agrofag –jakikolwiek gatunek, szczep, biotop rośliny, względnie zwierzęcia, szkodliwy dla roślin albo produktów roślinnych.

 

Świadectwo fitosanitarne –dokument dotyczący stanu zdrowotności roślin, produktów roślinnych i przedmiotów wystawionych przez urzędową organizacje ochrony roślin państwa, z którego są one wywożone.

 

                                                                                                                                                       13.03. 2008r.

 

Ekologia zwierząt –zajmuje się wzajemnymi powiązaniami między organizmami a otaczającym je środowiskiem oraz o współdziałaniu i współzależności organizmów między sobą.

 

Czynniki ekologiczne:

1. abiotyczne (nieożywione):

-klimat (temp., wilgotność, światło, prądy powietrzna),

-gleba,

-krajobraz.

2. biotyczne (przyroda ożywiona):

-konkurencja,

-wrogowie naturalni.

 

Temperatura –ważna dla zwierząt zmiennocieplnych (owady, roztocze, nicienie, ślimaki). Rozwój odbywa się w granicach +2 do +380C.

 

Próg życia –skrajne wartości w granicach -54 do +640C:

              -zero fizjologiczne (próg życia) hamuje aktywność życiową –jest to cecha utrwalana               genetycznie.

              -temperatura efektywna –powyżej zera fizjologicznego.

              -suma temperatur efektywnych –suma ciepła potrzebna do rozwoju danego gatunku.

                            S=(T-to)d

                                                        S- suma temperatur efektywnych,

                                                        T- średnia temperatura dobowa,

                                                        to- zero fizjologiczne gruntu,

                                                        d- liczba dni rozwoju stadium lub pokolenia.

 

Woda i wilgotność powietrza –podstawowy składnik żywych organizmów,

-proces przemiany materii,

-środowisko do przemieszczania się.

 

Światło –długość dnia reguluje cykle rozwojowe niektórych gatunków.

 

Prądy powietrza –nanoszą bakterie, wirusy, szkodniki i choroby.

 

Gleba:

–miejsce zimowania,

-miejsce żerowania.

 

Czynniki biotyczne.

Pokarm:

-Saprofity –żywiące się martwymi szczątkami (storczyk),

-Fitofagi –zjadające rośliny,

-Zoofagi –zjadające inne zwierzęta:

              *pasożyty,

              *parazytoidy (pasożytuje jako larwa niszcząc swojego gospodarza. Potem jest               osobnikiem odrębnym),

              *drapieżniki,

-Nekrofagi –zjadające trupy innych zwierząt,

-Koprofagi –zjadające kał,

-Monofagi –żyjące kosztem jednego gatunku,

-Oligofagi (Olifa...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin