Pizza Margherita palce lizać.docx

(27 KB) Pobierz

Pizza Margherita palce lizać

 

Składniki

CIASTO:
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=13447

- 200 g mąki


- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 125 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyzki oliwy

WIERZCH:
- 1 duża puszka pomidorów bez skóry (mogą być pokrojone) a w sezonie świeże
- 1 mała cebula
- suszone i/lub świeże oregano
- 300 g mozzarelli
- 5-6 łyżek oliwy
- sól, pieprz

NAJPIERW ROBIMY CIASTO:
1. Mąkę przesiewamy do miski i robimy dołek. W dołek kruszymy drożdże, posypujemy cukrem, wlewamy letnią wodę. Mieseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 godziny.
2. Po tym czasie dodajemy sól i oliwę, mieszamy i dobrze wyrabiamy ciasto- powinno dobrze odchodzić od rąk i od miski. Znów przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1/2 godziny.

GDY CIASTO

ROŚNIE, ROBIMY SOS:
3. Cebulę siekamy, pomidory kroimy w drobną kostkę. W garnuszku lub na patelni

rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy razem cebulę i pomidory. Dusimy razem na małym ogniu aż sos trochę zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

AŻ WRESZCIE:
4. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagniatamy. Na posypanej mąką stolnicy formujemy z niego pizzę- 1 dużą albo 2-3 mniejsze- o grubości 0,5- 1 cm.
5. Na cieście rozsmarowujemy sos

, pozostawiając 1 cm brzeg, który cienko smarujemy oliwą. Jeżeli nie robicie margherity, tylko inną pizzę, układamy dodatki. Sos posypujemy małą ilością oregano i skrapiamy 2-3 łyżkami oliwy. Wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piecyka i pieczemy w 190-200 stopniach ok. 20-25 minut. Na ok. 7 minut przed końcem pieczenia posypujemy startą mozarellą, odrobiną oregano i znów skrapiamy 2 łyżkami oliwy.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin