Pizza Margherita palce lizać
Składniki
CIASTO:- 200 g mąki
- 20 g drożdży- 1 łyżeczka cukru- 125 ml letniej wody- 1/2 łyżeczki soli- 2 łyzki oliwyWIERZCH:- 1 duża puszka pomidorów bez skóry (mogą być pokrojone) a w sezonie świeże- 1 mała cebula- suszone i/lub świeże oregano- 300 g mozzarelli- 5-6 łyżek oliwy- sól, pieprz
NAJPIERW ROBIMY CIASTO:1. Mąkę przesiewamy do miski i robimy dołek. W dołek kruszymy drożdże, posypujemy cukrem, wlewamy letnią wodę. Mieseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 godziny.2. Po tym czasie dodajemy sól i oliwę, mieszamy i dobrze wyrabiamy ciasto- powinno dobrze odchodzić od rąk i od miski. Znów przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1/2 godziny.GDY CIASTO
ROŚNIE, ROBIMY SOS:3. Cebulę siekamy, pomidory kroimy w drobną kostkę. W garnuszku lub na patelni
rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy razem cebulę i pomidory. Dusimy razem na małym ogniu aż sos trochę zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.AŻ WRESZCIE:4. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagniatamy. Na posypanej mąką stolnicy formujemy z niego pizzę- 1 dużą albo 2-3 mniejsze- o grubości 0,5- 1 cm.5. Na cieście rozsmarowujemy sos
, pozostawiając 1 cm brzeg, który cienko smarujemy oliwą. Jeżeli nie robicie margherity, tylko inną pizzę, układamy dodatki. Sos posypujemy małą ilością oregano i skrapiamy 2-3 łyżkami oliwy. Wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piecyka i pieczemy w 190-200 stopniach ok. 20-25 minut. Na ok. 7 minut przed końcem pieczenia posypujemy startą mozarellą, odrobiną oregano i znów skrapiamy 2 łyżkami oliwy.
stachowiak671