Cygan ciasto warte grzechu
Składniki
NA CIASTO:-30 dag zmielonego maku-25 dag cukru pudru-6 jajek-15 dag masła-10 dag miodu (płynnego)-5 dag kakao-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej-1 łyżeczka sody-1 łyżeczka cynamonuNA KREM:-2 budynie waniliowe -0.5 litra mleka-1 kostka (250 g) masłaNO I JESZCZE...-2 galaretki o tym samym smaku (czerwone wyglądają chyba najkorzystniej)-1 paczka biszkoptów-polewa czekoladowa
CIASTO:Białka oddzielić od żółtek.Masło utrzeć z cukrem pudrem. Wciąż ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie dodać miód i zmielony mak. Całość bardzo, bardzo, bardzo dokładnie utrzeć. W oryginalnym przepisie trzeba to robić 30 minut, ale to według mnie przesada i z dobrze poinformowanych źródeł wiem,że wystarczy 15-20 minut ;)Do masy dodać kakao, sodę, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Całość dokładnie wymieszać.Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć ją z pozostałymi składnikami. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 25x36 cm i piec w temperaturze 180 stopni przez ok.1 godzinę. Wystudzone przekroić na pół.KREM:Budynie ugotować zgodnie z sugestiami producenta, ale w podanej przez mnie ilości mleka. Dokładnie je wystudzić.Masło utrzeć na puch i nie przestając ucierać dodawać do niego po 1 łyżce budyniu. CYGAN:Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawić.Na pierwszej części ciasta rozsmarować połowę kremu. Poukładać na nim paski z biszkoptów, zostawiając między nimi miejsce na paski z galaretki. Tężejącą galaretkę wlać w puste miejsca między biszkoptowymi paskami i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie rozsmarować pozostały krem i przykryć drugą częścią ciasta. Na koniec polać ciasto polewą.Jest to jeden z ulubionych przepisów mojej cioci, który udostępniła mi specjalnie po to, abym mogła się nim z Wami podzielić :) Przy cieście jest co prawda trochę pracy, ale efekt (zarówno wizualny jak i smakowy) jest tego wart. Polecam!!!!Smacznego :)
sylwiadz12