Biszkopt czekoladowy nadziewany twarogiem.doc

(27 KB) Pobierz

Biszkopt czekoladowy nadziewany twarogiem

 

 

Składniki:

·       1 szklanka cukru

·       2 czubate łyżki mąki wrocławskiej

·       2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

·       2 jajka

·       2 pojemniki śmietany kremówki (po 20 dag)

·       20 dag twarożku śmietankowego

·       1 galaretka cytrynowa

·       2 łyżki soku z cytryny

·       1 łyżka kakao

·       ½ łyżki proszku do pieczenia

·       cukier puder do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

              Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka z 4 czubatymi łyżkami cukru na sztywną pianę. Dodać żółtka. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, kakao. Przemieszać z masą.

              Przykryć blachę pergaminem, ostrożnie przelać ciasto biszkoptowe. Piec 10 minut w temperaturze około 225°C. Wystawić do przestygnięcia.

Rozprowadzić galaretkę w 1 szklance wody. Utrzeć twarożek z sokiem z cytryny. Rozgrzać w rondelku galaretkę z resztą cukru, cukrem waniliowym. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie gotować! Galaretkę wymieszać z masą twarogową, wstawić do lodówki.

Ubić śmietanę na puszystą masę i dodać ją do tężejącego twarogu. Dobrze wymieszać.

Przekroić biszkopt na pół. Na jednej części ułożyć masę twarogową. Przykryć drugim biszkoptem. Wstawić do lodówki. Na koniec posypać cukrem pudrem.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin