Likier morelowyZestaw na 2,5 litra likieru o mocy ok. 32ż.1,25 l nalewu morelowego,100 ml zaprawy waniliowo-migdalowej,1,25 kg cukru,500 ml wody,25 ml koniaku.Nalew morelowy:1 kg bardzo soczystych, dojrzalych moreli,1,25 l spirytusu o mocy 70ż.Zaprawa waniliowo-migdalowa:1 laska wanilii (4 g),2-4 krople olejku migdalowego,100 ml spirytusu o mocy 95ż.1. Sporzadzic nalew z moreli: owoce wydrylowac, pokroic na nieduze kawalki iwrzucic do gasiorka, dodajac 3-4 pestki.2. 920 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 345 ml wody, zalac nim owoce, gasiorek dobrze zakorkowac, odstawic do maceracji na 4-6 tygodni, mieszajac zawartosc 2-3 razy w tygodniu. Klarowny nalew zlac do butelek.3. Sporzadzic zaprawe waniliowo-migdalowa: do spirytusu o mocy 95ż wlac 2-4krople olejku migdalowego, nastepnie wrzucic do sloika wanilie rozdrobnionana male kawalki, zalac ja spirytusem z rozpuszczonym w nim olejkiem migdalowym i szczelnie zakorkowac. Macerowac 2 tygodnie.4. Do gasiorka z nalewem morelowym dodac po kolei zaprawe waniliowa, cukierrozpuszczony w przegotowanej wodzie i koniak. Dokladnie wymieszac. Moc likieru mozna zwiekszyc dodajac spirytus lub oslabic dodajac niewielka iloscprzegotowanej wody.5. Odstawic do dojrzewania na 3-4 miesiace, po czym rozlac do butelek.
chrzasz2