rajska_dieta_jak_zyc_gotowac_i_szczuplec_we_dwoje_rajska.pdf

(310 KB) Pobierz
Rajska dieta. Jak żyć, gotować i szczupleć we dwoje
Rajska dieta.
Jak żyć, gotować
i szczupleć we dwoje
Autor: Jörg Zittlau
T³umaczenie: Edyta Panek
ISBN: 978-83-246-1886-6
Tytu³ orygina³u: Die Adam-und-Eva-Diät .
Format: A5, stron: 152
Wasz kulinarny Eden
Ona s³odka, a on ostry – ró¿ne preferencje w kuchni
Wskazówki i przepisy na po¿ywne potrawy
Radosne posi³ki, pe³ne przepysznych dañ
Niebo w gêbie!
Czy mo¿na jeszcze napisaæ o diecie coœ, czego wczeœniej nie czytaliœcie? Setki
artyku³ów, stosy ksi¹¿ek, ca³e mnóstwo ulotek – jedzcie to, nie ruszajcie tamtego,
ograniczajcie prawie wszystko. Tymczasem tylko trwa³a i d³ugofalowa zmiana Waszego
¿ywienia ma szansê zaowocowaæ zwyciêstwem w walce z nadwag¹ i odzyskaniem
formy. Rajska dieta. Jak ¿yæ, gotowaæ i szczupleæ we dwoje nie opiera siê jedynie na
potrawach z (rajskich) jab³ek. Mimo to bez w¹tpienia ma na celu dostarczenie Wam
kulinarnej przyjemnoœci. Nie ma w niej ¿adnych obostrzeñ w formie tabelek z kaloriami
czy dok³adnych jad³ospisów, nieodparcie kojarz¹cych siê ze szpitalem. Karta dañ
obejmuje propozycje napojów i posi³ków nie tylko dostosowanych do fizjologicznych
cech kobiet i mê¿czyzn, lecz tak¿e pomyœlanych jako sposoby na zwiêkszenie rozkoszy
p³yn¹cej z jedzenia. Podczas praktykowania tej diety mo¿ecie liczyæ na pewn¹ harmoniê
w stosunkach domowych. Jörg Zittlau uwzglêdnia tu szczególne od¿ywcze wymagania
Ewy, a jednoczeœnie wychodzi naprzeciw smakowym potrzebom Adama. W efekcie
tych dzia³añ ona staje siê szczup³a i szczêœliwa, on natomiast zaspokaja swe smakowe
zachcianki i jest zadowolony.
Odkryj arkadiê w Waszej kuchni
Test na kobiecy i mêski styl od¿ywiania.
Menu odpowiednie w sytuacji, gdy odchudzacie siê oboje lub tylko jedno z Was.
Fantastyczne przepisy, opieraj¹ce siê na kuchni azjatyckiej i greckiej.
Wegetariañskie alternatywy dla dwojga.
504295979.007.png 504295979.008.png
Spis treści
Wstęp 5
Podstawowe zasady:
Czego naprawdę potrzebują mężczyźni i kobiety 7
Kto właściwie potrzebuje diety? 8
Nie liczcie kalorii! 14
Siedem zasad beztroskiej degustacji 23
Co sprawia, że kobiety są szczupłe 27
Co sprawia, że mężczyźni są szczupli 34
Praktyka: Przepisy i strategie dla Ciebie i dla niego 39
Test: Czy Twój styl odżywiania jest kobiecy, czy męski? 40
Ona chce schudnąć, on niestety nie 44
Na śniadanie 45
Na obiad 51
Na obiad lub kolację 58
Na kolację 65
On chce schudnąć, ona niestety nie 68
Na śniadanie 72
Na obiad 76
Na kolację 87
Obydwoje chcą schudnąć 96
Co przyda się kobiecie i mężczyźnie 97
Co smakuje obydwojgu 98
Na śniadanie 100
Na obiad 104
Na kolację 113
Obydwoje pragną zachować swoją wagę
i dobrze się odżywiać 121
Droga do pojednania 122
Na śniadanie 123
Ciepłe posiłki 126
Wykaz przepisów 145
4
504295979.009.png 504295979.010.png 504295979.001.png
Kto właściwie potrzebuje diety?
Jeśli wierzyć opublikowanym liczbom, coraz bardziej obrastamy
w tłuszcz. Według badań TNS OBOP przeprowadzonych w roku 2006
na nadwagę cierpi ok. 20% społeczeństwa 1 . Niektórzy postępują
według zasady: Najedz się, a później przejdź na kolejną dietę.
Tymczasem przyjrzyjmy się dokładniej badaniom nad zdrowym
odżywianiem.
Co to znaczy „za gruby”?
Na początek nasuwa się pytanie, kto lub co właściwie decyduje o tym,
od którego momentu można zaklasyfikować danego człowieka do ka-
tegorii ludzi otyłych. Odpowiedź brzmi następująco: Miarodajne pod
tym względem są takie instytucje jak Instytut Roberta Kocha czy Mię-
dzynarodowe Towarzystwo Badań nad Otyłością, które publikując dane
dotyczące nadwagi, kierują się tak zwanym wskaźnikiem BMI 2 . Ustala
się go w oparciu o iloraz wagi ciała i kwadrat wzrostu podanego w me-
trach, np.: kto przy wzroście 1,65 m waży 70 kg, ten ma BMI wyno-
szące 70:1,65² = 25,6. Według danych wiodących instytucji zaj-
mujących się problemem zdrowego odżywiania wynik ten wskazuje
na nadwagę, podobnie jak BMI wynoszące ponad 25. Jednak wątpli-
wość budzi stwierdzenie, iż zdrowie takiej osoby jest zagrożone.
Podczas długofalowych badań przeprowadzonych na 6000 „gru-
basów” w klinice zajmującej się chorobami przemiany materii i od-
żywianiem w Düsseldorfie okazało się, że długość życia kobiet z lekką
lub nawet wyraźną nadwagą (do BMI sięgającego 32) była dokładnie
taka sama jak w przypadku większości znacznie szczuplejszych kobiet
w Nadrenii Północnej Westfalii. Dopiero od BMI wynoszącego 40
zaznaczał się istotny wzrost umieralności. W przypadku mężczyzn
wzrost ten był zauważalny już przy BMI równym 32 (przy czym znaj-
duje się on grubo ponad rzekomo istotną dla zdrowia granicą nadwagi
1 W grupie wiekowej między 15. a 49. rokiem życia nadwagę miało 28% męż-
czyzn i 16% kobiet, przy czym tendencja jest zwyżkowa — przyp. tłum .
2 Skrót od angielskiego Body Mass Index — wskaźnik masy ciała — przyp. tłum .
8
504295979.002.png 504295979.003.png 504295979.004.png
wynoszącą 25). Wypływa z tego wniosek, że to właśnie kobiety nie
powinny nadmiernie rozmyślać o tym, iż nadwaga może skrócić im
życie. Nieporównywalnie groźniejsze jest mianowicie ryzyko, iż szkodę
na zdrowiu poniesiemy wskutek przesadnej błyskawicznej diety, a przez
związany z nią zły nastrój zaczniemy niszczyć sobie kariery i między-
ludzkie relacje.
Diety wpędzają w choroby
Nie ulega wątpliwości, że kto często się odchudza, ten popada w cho-
roby. Tymczasem 2/3 dziewcząt w wieku od 14 do 15 lat poddaje się
diecie. W przypadku dziewcząt, które szczególnie surowo przestrzegają
dietetycznych zaleceń, u co piątej w ciągu roku rozwijają się zaburze-
nia odżywiania. W Polsce do 10% nastolatek cierpi na problemy z je-
dzeniem. Dla większości z nich dieta stanowiła „narkotyk” wprowa-
dzający w chorobę.
Kobieca mania na punkcie odchudzania zwiększa ponadto po-
datność na choroby kręgosłupa. W świetle ewolucji człowieka nadmier-
ne warstwy tłuszczu u kobiet, magazynowane wokół ud, pośladków
i bioder, miały ułatwić wyprostowany chód, stanowiąc przeciwwagę
dla piersi i drastycznie powiększającego się podczas ciąży brzucha.
Gdy warstwy tłuszczu zostaną radykalnie zredukowane przez bły-
skawiczną dietę, wówczas pomijana jest waga wyrównawcza. Kręgo-
słup jest niekorzystnie obciążany anatomicznie i dochodzi do skurczy
mięśni oraz poważnych chorób obejmujących kręgi i dysk. Według
ankiety badawczej 42% kobiet cierpi z powodu bólu pleców, natomiast
u mężczyzn jest to tylko 28%.
Ostatecznie nie można zapominać o tym, że błyskawiczne diety
i niemal nieuchronnie idący z nimi w parze efekt jo-jo, osłabiają
ważne mechanizmy ochronne związane z kobiecym układem sercowo-
naczyniowym. Amerykańskie badania prowadzone na 485 kobietach
wykazały, że wywołane dietami wahania wagi obniżają poziom lipo-
protein o wysokiej gęstości (HDL). Cząstki te, określane także mianem
„dobrego cholesterolu”, działają na naczynia krwionośne niczym czy-
ścik do rur, który chroni przed szkodliwymi i zapychającymi osadami.
Już wahanie wagi wynoszące od 10 do 20 kg prowadzi do spadku HDL
9
504295979.005.png 504295979.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin