Grecka Musaka.doc

(3460 KB) Pobierz
Grecka Musaka (Moussaka)

7

 

Grecka Musaka (Moussaka)

Musaka to tradycyjna Grecka zapiekanka z bakłażanów. Składa się z kilku warstw bakłażanów i mięsa mielonego z pomidorami. Całość zapiekana jest pod jasnym sosem z mleka i jaj.

Składniki (ok. 4 porcje):

- ok. 400 g mięsa mielonego

- 2 średnie bakłażany

- 1 duża cebula

- 3 ząbki czosnku

- 2-3 jajka

- puszka pomidorów z puszki

- kubek mleka zmieszanego pół na pół ze śmietaną (można przygotować sos beszamelowy)

- ok 100 g startego sera

- pęczek natki pietruszki

- przyprawy: sól, pieprz, oregano

Na początek kroimy bakłażana (można również w plastry) i porządnie solimy. Ma to na celu usunięcie ewentualnej goryczki. Tak posolonego odkładamy na ok. 20 min. po czym spłukujemy kropelki soku i soli i pozostawiamy do obeschnięcia:

W tym czasie podsmażamy na oliwie czosnek z cebulą:

Dodajemy mięso mielone:

Obsmażamy mięso aż przestaje być surowe i dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz i oregano:

Mieszamy wszystko razem, dusimy 5 minut i odkładamy:

Na oliwie obsmażamy bakłażana (może być zwykła patelnia):

Komponujemy zapiekankę – pierwsza warstwa to bakłażan (można go delikatnie osolić):

Następnie siekana świeża pietruszka:

Kolejna warstwa to mięso mielone z pomidorami:

Świeża pietruszka:

Kończymy zapiekankę warstwą bakłażanów:

Zalewamy zapiekankę sosem zrobionym z mleka, śmietany i 2 jajek zmieszanych z sosem. Posypujemy serem:

Pieczemy 45 – 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wyciągamy z piekarnika sztandarową potrawę greckich tawern i przysmak turystów. Podajemy zaraz po przygotowaniu:

 

http://fotoprzepis.pl

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin