7
Musaka to tradycyjna Grecka zapiekanka z bakłażanów. Składa się z kilku warstw bakłażanów i mięsa mielonego z pomidorami. Całość zapiekana jest pod jasnym sosem z mleka i jaj.
Składniki (ok. 4 porcje):
- ok. 400 g mięsa mielonego
- 2 średnie bakłażany
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 jajka
- puszka pomidorów z puszki
- kubek mleka zmieszanego pół na pół ze śmietaną (można przygotować sos beszamelowy)
- ok 100 g startego sera
- pęczek natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
Na początek kroimy bakłażana (można również w plastry) i porządnie solimy. Ma to na celu usunięcie ewentualnej goryczki. Tak posolonego odkładamy na ok. 20 min. po czym spłukujemy kropelki soku i soli i pozostawiamy do obeschnięcia:
W tym czasie podsmażamy na oliwie czosnek z cebulą:
Dodajemy mięso mielone:
Obsmażamy mięso aż przestaje być surowe i dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz i oregano:
Mieszamy wszystko razem, dusimy 5 minut i odkładamy:
Na oliwie obsmażamy bakłażana (może być zwykła patelnia):
Komponujemy zapiekankę – pierwsza warstwa to bakłażan (można go delikatnie osolić):
Następnie siekana świeża pietruszka:
Kolejna warstwa to mięso mielone z pomidorami:
Świeża pietruszka:
Kończymy zapiekankę warstwą bakłażanów:
Zalewamy zapiekankę sosem zrobionym z mleka, śmietany i 2 jajek zmieszanych z sosem. Posypujemy serem:
Pieczemy 45 – 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Wyciągamy z piekarnika sztandarową potrawę greckich tawern i przysmak turystów. Podajemy zaraz po przygotowaniu:
http://fotoprzepis.pl
nigri