Maslo rakoweCzas przygotow. 25 min.500 g rakow,250 g masla,1 l wywaru z jarzyn,peczek koperku.1. Do wrzacego wywaru wlozyc peczek koperku i wrzucac po jednym zywe, dokladniewyszorowane raki. Gotowac 5-10 min. Gdy beda intensywnie czerwone, wyjac,osaczyc, ostudzic, obrac. Z ogona usunac srodkowa pletwe razem z czarna kiszka. Mieso z ogona i szczypiec odlozyc. Skorupki oczyscic, podsuszyc w piekarniku w temp. 95żC. Suche skorupki utluc na miazge w mozdzierzu.2. W garnku rozpuscic maslo, wsypac skorupki, smazyc na malym ogniu stale mieszajac, by sie nie przypalilo. Gdy maslo nabierze pomaranczowej barwy, zdjacz ognia, przecedzic przez geste sito, wymieszac lyzka, ochlodzic. Przechowywac w lodowce.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 36.
BookScanKrK