Maslo rakowe.doc

(20 KB) Pobierz
Maslo rakowe

Maslo rakowe
Czas przygotow. 25 min.
500 g rakow,
250 g masla,
1 l wywaru z jarzyn,
peczek koperku.

1. Do wrzacego wywaru wlozyc peczek koperku i wrzucac po jednym zywe, dokladnie
wyszorowane raki. Gotowac 5-10 min. Gdy beda intensywnie czerwone, wyjac,
osaczyc, ostudzic, obrac. Z ogona usunac srodkowa pletwe razem z czarna kiszka. Mieso z ogona i szczypiec odlozyc. Skorupki oczyscic, podsuszyc w piekarniku w temp. 95żC. Suche skorupki utluc na miazge w mozdzierzu.
2. W garnku rozpuscic maslo, wsypac skorupki, smazyc na malym ogniu stale mieszajac, by sie nie przypalilo. Gdy maslo nabierze pomaranczowej barwy, zdjac
z ognia, przecedzic przez geste sito, wymieszac lyzka, ochlodzic. Przechowywac w lodowce.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 36.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin