Kanapki dunskie z indykiem20 szt. Czas przygotow. 45 min.20 kromek chleba razowego bez skorki,piers indyka (ok. 1 kg),50 ml oleju sojowego,80 ml masla,100 g masla,1 puszka kompotu z brzoskwin,100 g borowek z gruszkami,20 lisci swiezej bazylii,1 glowka kruchej salaty.1. Piers indyka umyc, osuszyc i natrzec sola oraz olejem. Owinac folia aluminiowa, polac i piec do miekkosci w piekarniku rozgrzanym do temp. 200żC.Ochlodzic.2. Zimna piers pokroic ukosnie na plastry grubosci 2 mm.3. Salate umyc, osuszyc, wybrac najladniejsze liscie. Brzoskwinie wyjac z kompotu, osaczyc, pokroic na plasterki. Listki bazylii umyc, osuszyc.4. Kromki chleba posmarowac cienko maslem. Na kazdej z nich ulozyc lisc salaty,a na nim 2 plastry indyka.5. Kanapki ozdobic plastrami brzoskwini ulozyc w formie wachlarza oraz odrobinaborowek umieszczonych w miejscu rozchodzenia sie wachlarza. Przybrac listkami bazylii.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 18.
BookScanKrK