Stek z zielonym pieprzem
Jak o wołowinie rozmawiamy to musi być stek.
Stek z zielonym pieprzemSkładniki (na 4 porcje):4 steki z wołowiny po około 2-3 cm grubości (np. rosbef) 5 łyżek oliwy dwie czubate łyżki masła sól świeżo zmielony pieprz malutka szczypta tymianku czubata łyżka zielonego pieprzu z zalewy pół szklanki półwytrawnego białego wina Jeśli mięso nie jest bardzo młode trzeba je odrobinę rozbić tłuczkiem
Na mocno rozgrzanej patelni z tłuszczem usmaż szybko mięso. Gdy się przypiecze zmniejsz ogień, przykryj patelnię i zostaw by kotlety doszły. TO dochodzenie powinno trwać nie dłużej niż 15 minut. Po upływie tego czasu zdejmij steki z patelni, popieprz i posól. Na patelnie po smażeniu kotletów wlej wino, dodaj zielony pieprz i tymianek. Zaczekaj aż co najmniej połowa wina odparuje, dodaj masło, zamieszaj, zagotuj (sos powinien troszkę zgęstnieć) i gotowe.
Steki połóż na talerzu i polej sosem.
Do tego dania podajemy tradycyjnie ziemniaki gotowane lub pieczone i sałatę z sosem vinigrette.
basia610