STEK Z ZIELONYM PIEPRZEM.doc

(27 KB) Pobierz

Stek z zielonym pieprzem

Jak o wołowinie rozmawiamy to musi być stek.

 

Stek z zielonym pieprzem

Składniki (na 4 porcje):
4 steki z wołowiny po około 2-3 cm grubości (np. rosbef)
5 łyżek oliwy
dwie czubate łyżki masła
sól
świeżo zmielony pieprz
malutka szczypta tymianku
czubata łyżka zielonego pieprzu z zalewy
pół szklanki półwytrawnego  białego wina
 
Jeśli mięso nie jest bardzo młode trzeba je odrobinę rozbić tłuczkiem

Na mocno rozgrzanej patelni z tłuszczem usmaż szybko mięso. Gdy się przypiecze zmniejsz ogień, przykryj patelnię i zostaw by kotlety doszły. TO dochodzenie powinno trwać nie dłużej niż 15 minut.
Po upływie tego czasu zdejmij steki z patelni, popieprz i posól. Na patelnie po smażeniu kotletów wlej wino, dodaj zielony pieprz i tymianek. Zaczekaj aż co najmniej połowa wina odparuje, dodaj masło, zamieszaj, zagotuj (sos powinien troszkę zgęstnieć) i gotowe.

Steki połóż na talerzu i polej sosem.

 

Do tego dania podajemy tradycyjnie ziemniaki gotowane lub pieczone i sałatę z sosem vinigrette.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin