Owocowe ptasie mleczko.pdf

(22 KB) Pobierz
19533922 UNPDF
Owocowe ptasie mleczko
Sk adniki:
2 opakowania galaretki owocowej
puszka mleka skondensowanego (nies odzonego)
ł
4 brzoskwinie
4 kiwi
20 dag mi kkich owoców jagodowych (porzeczek; malin lub
ę
truskawek)
cytryna
torebka cukru waniliowego
listki mi ty do dekoracji
ę
Przygotowanie:
ć ć ć ć
Porzeczki oderwa od ody ek. Truskawki oczy ci z szypu ek. Przygotowane
ć ł ż ść ł
owoce posypa cukrem waniliowym, skropi sokiem z cytryny, wymiesza ,
ć ć ć
roz o y do 6 pucharków i odstawi pod przykryciem do lodówki. Jedn
łżć ć ą
galaretk przygotowa wed ug przepisu na opakowaniu i odstawi w ch odne
ę ć ł ć ł
miejsce, by ca kowicie st a a. Gotow galaretk pokroi w niezbyt du
ł ężł ą ę ć żą
kostk i wstawi do lodówki. Drug galaretk rozpu ci w szklance wrz tku,
ę ć ą ę ść ą
ostudzi , a gdy zacznie t e , zmiksowa , stopniowo dolewaj c sch odzone
ć ężć ć ą ł
mleko skondensowane. Na owoce w pucharkach na o y warstw ptasiego
łżć ę
mleczka. Deser udekorowa pokrojon galaretk oraz listkami mi ty. Przed
ć ą ą ę
podaniem sch odzi w lodówce. Deser mo esz przygotowa tak e z owoców w
ł ć ż ć ż
syropie. Wtedy nie musisz ich dodatkowo aromatyzowa cukrem waniliowym.
ć
Nasze rady:
ż ł ć
dwie godziny. Je li chcesz wzbogaci jego smak, mo esz go posypa wiórkami
ś ć ż ć
kokosowymi lub start czekolad .
ą ą
Danie na: 6 osób
Jedna porcja zawiera: 250 kcal
Czas przygotowania: 20 min
ł
Wszystkie owoce umy , osuszy . Brzoskwinie i kiwi obra , pokroi w plasterki.
Przed podaniem deser nale y dobrze sch odzi - najlepiej przez co najmniej
19533922.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin